Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: in Rotterdam je huis als Airbnb verhuren

Door Wouter Vocke 15 augustus 2019

Er worden steeds meer woningen aangeboden op verhuursites als Airbnb en Wimdu – en steeds meer toeristen verblijven liever in een airbnb’tje dan in een hotel. In sommige niet nader te noemen steden *kuch* loopt het zo de spuigaten uit, dat de verhuur via die site aan banden wordt gelegd. Maar hoe zit dat in Rotterdam?

Kijk, je hoeft geen hogere hotelschool gedaan te hebben of horecapapieren hebben gehaald – iedereen kan zich tegenwoordig aanmelden op sites als Airbnb en hotelletje spelen. Maar hier zijn wel degelijk regels voor: in feite run je gewoon een Bed & Breakfast. Als je tegen betaling onderkomen biedt aan logés in je eigen huis, is dat – onder voorwaarden – mogelijk in Rotterdam. Er zijn drie situaties:

  • logé’s in je eigen woning – waar je zelf ook aanwezig bent
  • logé’s in je eigen woning – waar je zelf niet aanwezig bent
  • loge’s in een andere woning die je bezit
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Logés in je eigen woning, waar je zelf ook aanwezig bent

Bedraagt de oppervlakte van de kamer waar je gasten in verblijven minder dan 30% van de totale woonoppervlakte (en is ‘ie kleiner dan 70m2)? Dan kan hij zonder problemen het gehele jaar verhuurd worden.

Is de kamer groter dan 30% van de totale woonoppervlakte, dan valt dat onder ‘vakantieverhuur’. Dit mag alleen tijdelijk en incidenteel, met een maximum van 60 dagen per kalenderjaar.

Logés in je eigen woning, waar je zelf niet aanwezig bent

Dit valt ook onder het kopje vakantieverhuur. En dit mag in Rotterdam dus maximaal 60 dagen per kalenderjaar.

Logés in een pand waar je niet zelf woont

Als je betalende logés niet in je eigen (hoofd)woning verblijven maar in een ander pand, beschouwt de gemeente dit als logies. Denk dan aan een zelfstandige woning die je speciaal daarvoor gebruikt, een bedrijfspand of een ander pand zonder horeca-bestemming. Dit gebruik is dus in strijd met het bestemmingsplan, want hier is geen vergunning voor gegeven. In deze situatie moet je bij de gemeente toestemming vragen.

Maar… let wel op

Leuk! Een extra zakcentje verdienen door een kamer in je huis te verhuren! Nou ja, je zit in veel gevallen altijd nog met de VvE – en niet elke VvE geeft toestemming. En woon je in een huis van een woningcorporatie? Dan is het ook niet toegestaan. Blijven er meer dan vier personen slapen? Dan komen er meer zaken bij zoals brandveiligheid, en heb je ook nog eens een meldingsplicht.

Het belangrijkste is in ieder geval dat Rotterdammers gewoon prettig kunnen wonen in onze stad. Dat betekent dus geen overlast door pak-hem-beet een groep Britse vrijgezellen én geen woningen die het hele jaar als hotel worden gebruikt. Voor meer informatie kun je altijd deze factsheet over vakantieverhuur van de gemeente gebruiken.

Lees ook:

MAG DAT: een kamer of je hele huis verhuren aan studenten?

Stel je voor, je bent je huis helemaal zat en je wil een nomadenleven beginnen. Of je hebt veel geld...

7 redenen waarom Britten gewoon naar Rotterdam moeten verhuizen

5 redenen waarom wonen in Kralingen fantastisch is

Hypotheekadviseur Wouter vervulde ook jarenlang een belangrijke rol bij Feyenoord

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.