Bij het nieuwe SHIN eet je Japanse tapas: ‘Onze carpaccio is nu al populair’
De gordijntjes hangen buiten bij het nieuwe SHIN op de Rodezand; een Japanse etiquette om te laten zien dat het…
Wester Beijer stond op 25 mei 2020 nietsvermoedend het gras te maaien, toen zijn alarm afging: L’Ouest stond in brand. Door de rookschade (en de coronacrisis) was de iconische Rotterdamse wijnbar twee jaar dicht. Nu hangen de rode luifels eindelijk weer uit; L’Ouest is herrezen als een feniks uit haar as.
De zaak op de hoek van de Mauritsweg en de Van Oldenbarneveltstraat ademt nog steeds het oude sfeertje. “De houten tafels, stoelen en banken hebben de brand gelukkig overleefd. En de trams rijden nog steeds bijna over je schoot heen!”
Toen de deuren van L’Ouest een paar weken geleden heropenden moest Wester bijna een traantje wegpinken. “Mensen dachten dat we failliet waren, maar we wilden zo goed mogelijk terugkomen.” Hoewel de brand in de kelder gelukkig niet is doorgeslagen, was er grote schade. “De rook heeft veel kapot gemaakt. We hebben met vrienden de hele zaak leeggetrokken. Maar weet je wat een voordeel is van een brand? Je hebt de ruimte voor een nieuwe inrichting. Dingen waar we al jaren tegenaan liepen konden eindelijk worden aangepakt.”
Zo is er een nieuwe halfronde bar, die oogt als een langwerpig wijnvat. De keuken en het bargedeelte zijn omgedraaid, waardoor je nu ook in de hoek bij het raam kunt zitten. Wester: “Dit is nu al een lievelingsplekje”. Boven de bar hangen gebruikte wijnvaten. “De binnenkant lijkt geverfd, maar het is de originele kleur van de rode wijn.”
Lees verder onder de foto’s >
Een ding waar Wester – en wij – ook blij mee is: in de kelder is veel meer ruimte gemaakt voor wijn! “Denk aan mousserend, wit, rosé, oranje, rood en dessertwijnen. We hebben dertig wijnen op glas, en schenken nog steeds bijzondere druiven en flessen uit vergeten wijnlanden.”
Misschien wel net zo indrukwekkend is de menukaart voor het eten. Naast fingerfood, lunchgerechten, snacks en bites kun je een eigen kaas- of charcuterieplank samenstellen. “De planken waren een succes in Le Nord en hebben we nu ook hier. Verder ligt de focus in de avond op shared dining. Het idee is dat je bij elke hapje een bijpassende wijn kunt drinken.” De populaire ‘Wine Flight’ is er nog steeds: “Je krijgt drie proefglazen wijn met drie bijpassende amuses. Zo kun je leren en ervaren wat wijn en spijs is.”
Lees verder onder de foto’s >
Wester komt oorspronkelijk uit Brabant, maar bleef na zijn studententijd plakken in Rotterdam. “Hoewel ik bang was om met een dikke bierbuik achter een bar te eindigen, ben ik toch in de horeca beland. Ik had vijftien jaar geleden alleen nog helemaal geen kennis van wijn, maar interessant vond ik het wel. Hoe leer je meer? Door veel te proeven!” In 2009 opende Wester L’Ouest en later ook Le Nord (2013) en Wijnwinkel Le Nord (2019). “Eigenlijk ben ik op mijn eigen ladder naar boven geklommen. Wie weet wat er nog gaat gebeuren in de toekomst.”
L’Ouest is dus een tikkie nieuwer, maar heeft nog steeds dezelfde knusse sfeer met heerlijke wijnen en shared dining. Wester: “Alsof je in een theater zit met een goed glas wijn, en de wereld aan je voorbijtrekt.” Wij hoeven nog maar één ding te zeggen: ga het zelf (her)ontdekken.
Wil je koken of mooie wijnen schenken in L’Ouest en/of Le Nord? Er staan nog een aantal leuke vacatures vrij op hun website!
Aangeboden door TAPT Festival
In onze gids
Populaire rubrieken