Kijkje in de keuken: zo worden de bonbons van De Bonte Koe gemaakt

In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: de verrukkelijke chocolade van De Bonte Koe.

Met een winkel op de Nieuwe Binnenweg en een nieuwe Rotterdamse vestiging op de Lusthofstraat, is de chocolade van De Bonte Koe befaamd in Rotterdam. Maar om te zien hoe het gemaakt wordt, moeten we een uitstapje maken. Op een zonnige ochtend in september pakken we de trein richting Schiedam. Tegen de tijd dat we aankomen op de Lange Haven, waar De Bonte Koe gevestigd is, voelt het alsof we op vakantie zijn. De rustige straten, monumentale panden, boten en schattige bruggen geven een typisch Nederlands gevoel.

Opgroeien boven een chocoladewinkel

De winkel en productieruimte van De Bonte Koe is gevestigd in een oude jeneverstokerij. Want wat had je anders verwacht in Schiedam? In 1992 startten Carmel Klein en haar zwager Cees Klein op deze plek een chocolade-atelier. Anderhalf jaar geleden namen Amy en Connor de chocolade business over van hun moeder en oom.

Amy: “Als kind woonden we boven de winkel. Dat was soms leuk en soms minder. Chocolade is enerzijds natuurlijk heerlijk, anderzijds gaat het altijd over het bedrijf.” Connor herinnert zich nog goed dat hij pas als tiener ging beseffen dat het best een bijzondere situatie is, opgroeien tussen de cacaobonen. “Voor die tijd was het voor mij heel normaal. We konden altijd naar beneden lopen voor een lekker toetje of zoet ontbijt!”

Lees verder onder de foto’s >

Bonbons, bouchées en meer

Als je een winkel van De Bonte Koe binnenstapt, komen de heerlijke chocoladegeuren je tegemoet. De toonbank ligt vol met bonbons en bouchées, per soort gesorteerd in ronde houten manden. Amy: “Dit zijn oude meelzeven. Mijn moeder is ze per toeval gaan gebruiken om de bonbons uit te verkopen. Inmiddels is het zo’n herkenbaar onderdeel van onze winkel dat we het niet willen veranderen. Het probleem is alleen dat meelzeven niet meer op deze manier worden gemaakt, dus voor onze nieuwe winkels gaat een meubelmaker aan de slag met replica’s!”

De Bonte Koe heeft altijd zo’n dertig soorten bonbons en bouchées in het assortiment. Van klassiekers die altijd te koop zijn tot seizoensgebonden wisselende lekkernijen. Zo is de bouchée met witte chocolade en Franse roos al jaren een bestseller. Voor de aankomende herfst zijn er bonbons met onder andere gember, kastanje en pompoen. “Connor is het creatieve brein”, vertelt Amy over haar broer. “Samen met een collega is hij verantwoordelijk voor nieuwe smaken. Gister hadden we een teamavond en dan proeven we met elkaar alle nieuwe producten.”

Nachtelijke cravings naar chocolade? De Bonte Koe in Schiedam heeft sinds kort een automatiek waar je 24/7 terecht kunt. Hier trek je geen kroketje uit de muur, maar goedgevulde bonbons, chocoladekruidnoten of een lekkere volle reep. Yummie!

Nieuwe generatie, rijke geschiedenis

Voor de broer en zus stond het niet altijd vast dat ze het familiebedrijf over zouden nemen. “We hebben eerst allebei ander werk gehad”, vertelt Amy. “Door corona wilde mijn moeder met de zaak stoppen en toen zijn Connor en ik ingestapt.” Een nieuwe generatie in een bedrijf met een rijke geschiedenis. Amy begint het gesprek met uitleggen waar de bijzondere naam vandaan komt. “Onze familie had een boerderij in het dorp Kethel, met roodbonte koeien. Zo is de naam ontstaan.”

De Schiedamse winkel ademt historie: van oude jenevervaten in de grond tot een muur vol krantenknipsels over het bedrijf. Zonder deze geschiedenis te vergeten, doen Connor en Amy dingen anders. Ze vinden duurzaamheid belangrijk en in het uitgebreide assortiment zijn ook steeds meer plantaardige producten te vinden. Amy: “We hebben nu een vegan chocoladereep op basis van rijstemelk”, vertelt Amy. “En alle dierlijke ingrediënten die we gebruiken, zijn sinds een tijd biologisch. Het blijkt nog best moeilijk om bij groothandels duurzame producten in te kopen, zoals scharreleieren. Maar het is gelukt.”

Lees verder onder de foto’s >

Het productieproces

Om te zien hoe de chocolade van De Bonte Koe gemaakt wordt, duiken we de productieruimte in achter de Schiedamse winkel. Met een witte jas en koksmuts op staat Connor luxe chocoladeletters op te spuiten. Achter hem zijn meerdere medewerkers hard aan het werk. Esther, die al 23 jaar in het bedrijf werkt, maakt rode rozen van marsepein. De anderen zijn druk aan het kneden, schenken, decoreren en zelfs föhnen! “Een goede temperatuur is het belangrijkst. Deze ruimte is altijd zeventien graden”, vertelt Connor. “Ik ga zeven dagen in de week langs om te kijken of het hier goed gaat.”

Door het gigantische assortiment moet het productieproces efficiënt zijn. “Onze bonbons en bouchées zijn maar drie tot vier weken houdbaar, omdat we met verse producten werken. Dit betekent dat we een vast schema moeten aanhouden, iedere week is hetzelfde ingedeeld. Op maandag koken we de vulling en die moet 24 uur afkoelen. Op dinsdag worden de bonbons uitgesneden. Woensdag glaceren we: dan gaat er chocolade over de vulling heen, donderdag is het tijd voor de finishing touch. Dan maken we de bonbons en bouchées af zodat ze naar onze winkels gebracht kunnen worden.”

Amy en Connor krijgen regelmatig de vraag of ze met de productie niet willen verhuizen naar bijvoorbeeld de Spaanse Polder. Dat antwoord is helder: “Nee, we blijven in Schiedam.”

De succesfactor

Na een rondleiding door het hele pand aan de Lange Haven rest er nog één vraag: ‘Wat is de succesfactor van de chocolade van De Bonte Koe?’

“We zijn nog altijd aan het groeien, maar het product blijft hetzelfde. Het grootste gedeelte wordt nog met de hand gedaan”, zegt Amy. Connor vult aan: “Kijk bijvoorbeeld naar onze kruidnoten. Daarvoor gebruiken we 55 procent chocolade, dus de smaak is steviger. Eén collega staat hier de hele dag achter de molen om steeds een beetje chocolade toe te voegen, dat is heel arbeidsintensief. Het handwerk proef je in onze producten.”

Heb je inmiddels trek gekregen in een bonbon, bouchée, chocoladereep of ander heerlijks van De Bonte Koe? Ga dan snel naar de winkel op Nieuwe Binnenweg 112. Vanaf 7 oktober kun je ook terecht op de Lusthofstraat.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Yvonne is prijswinnende boerin: ‘We laten de koeien lekker hun eigen gang gaan’”

Yvonne is prijswinnende boerin: ‘We laten de koeien lekker hun eigen gang gaan’

Aangeboden door Mijn Melk

Boerin Yvonne en haar man | Foto via Mijn Melk
Ga naar “Insidertip: in deze bioscoop eet je nu ook verrukkelijke burgers”

Insidertip: in deze bioscoop eet je nu ook verrukkelijke burgers

NIKO’S Resto in KINO
Ga naar “Authentiek Italiaans kerstdiner in Rotterdam: alleen dit jaar schuif je aan bij dit familierestaurant”

Authentiek Italiaans kerstdiner in Rotterdam: alleen dit jaar schuif je aan bij dit familierestaurant

Aangeboden door Mamma Licia

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

  • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Secretaresse bij een schade-expertisebureau”

Secretaresse bij een schade-expertisebureau

  • TOP Expertise
  • Parttime

Topper

Ga naar “Projectsecretaris gemeente Rotterdam”

Projectsecretaris gemeente Rotterdam

  • ANSINGER BV
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Rayon Manager Sport”

Rayon Manager Sport

  • Page Personnel
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Hulpkok Holland Casino Rotterdam”

Hulpkok Holland Casino Rotterdam

  • Tempo-Team
  • Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker – Rotterdam – 32/40uur”

Administratief Medewerker – Rotterdam – 32/40uur

  • Page Personnel
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Rotterdam”

Kerstmarkt in Rotterdam

  • T/m 23 dec
kerstmarkt rotterdamkerstmarkt rotterdam
Ga naar “Koningsdag 2023 in Rotterdam”

Koningsdag 2023 in Rotterdam

  • 27 april 2023
Ga naar “Nationaal Vuurwerk”

Nationaal Vuurwerk

  • Van 31 dec t/m 1 jan
Nationaal Vuurwerk RotterdamNationaal Vuurwerk Rotterdam
Ga naar “NN Marathon Rotterdam 2023”

NN Marathon Rotterdam 2023

  • Van 15 apr t/m 16 apr
NN Marathon RotterdamNN Marathon Rotterdam
Ga naar “IFFR 2023”

IFFR 2023

  • Van 25 jan t/m 5 feb
IFFR