De Rotterdamse hap: zo wordt de appeltaart van Dudok gemaakt (VIDEO)
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt…
Masala dosa, pani puri of samosa chaat: deze gerechten komen je vast bekend voor als je in India bent geweest. Voor deze typische street food hoef je niet per se richting het Oosten te vliegen, want we hebben een parel van een restaurant in Rotterdam voor je ontdekt.
Een oranje parel, om precies te zijn. Bij Atithi op het Vasteland zijn alle muren namelijk gezellig oranje geverfd. Als de manager je verwelkomt, waan je je meteen in India. Niet alleen door de wierrookgeur die je tegemoet komt, maar ook door zijn Indiaas-Engelse accent. Het Taj Mahal-kunstwerk aan de muur maakt het plaatje compleet.
Lees verder onder de foto’s >
Als je in Zuid-India bent geweest, dan ken je vast de dosa. Dit gerecht wordt daar overal op straat bereid, maar in Nederland is het moeilijk te vinden. Voor de pannenkoek, gemaakt van rijst en linzen, is namelijk een speciale bakplaat nodig. In de keuken van Atithi is die plaat aanwezig. Zowel ‘plain’ als met een vulling van ‘masala’: een kruidige aardappelcurry. Beiden worden ze geserveerd met twee soorten chutney en sambar (een soort linzensoep).
Een ander typische Indiaas street food-gerecht op de kaart is pani puri. De letterlijke vertaling hiervan is ‘water brood’. Het is een hol, gefrituurd deegbolletje met een gat aan de bovenkant en een vulling van aardappel en kruiden onderop. De puri’s worden geserveerd met een waterige saus van munt en tamarinde die je zelf met een lepel in het gat schept. In één keer in je mond! Ook eet je bij Atithi samosa chaat: een driehoekig pasteitje geserveerd in een saus van yoghurt en kikkererwten.
Deze snacks eet je normaal tussen het razende verkeer, maar op het Vasteland zit je rustig op een lekkere stoel. Heb je meer trek in een curry met naanbrood? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Lees verder onder de foto’s >
Ook qua dranken kun je bij Atithi op reis in eigen stad. Natuurlijk mag een goede chai niet ontbreken in een Indiaas restaurant en ook een traditionele lassi staat op het menu. Kun je wel een boost gebruiken? Blader dan even door naar de pagina vol ayurvedische brouwsels. Bij alle ‘natuurlijke remedies’ staat beschreven voor welke kwaal het goed is. Zo vermindert water met geroosterd komijnzaad en zout maagpijn. En behandelt een drank met honing en kurkuma een pijnlijke tong.
Atithi is zeven dagen per week open voor diner. Van donderdag tot en met zondag kun je hier ook lunchen.
Aangeboden door Uitagenda Rotterdam
In onze gids
Populaire rubrieken