De Rotterdamse Hap: zo worden de ballen van De Ballentent gemaakt (VIDEO)
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt…
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: het broodje Bistecca van Guliano.
Op Meent 31 vind je Italiaans lunchrestaurant Guliano. Rotterdammers staan hier in de rij voor de rijkbelegde focaccia’s en ciabatta’s. Het meestverkochte broodje is al jarenlang de Bistecca: een berg rundvlees en de befaamde truffelmayo.
We treffen Ed Jansen op een dinsdagochtend met een kop koffie, in de zaak die hij in 2008 samen met zijn echtgenote oprichtte. Inmiddels heeft dochter Laurien Guliano overgenomen. Zij staat in de keuken en is druk met de mise en place voor de lunch. “We verkopen tegenwoordig tussen de 50.000 en 100.000 Bistecca’s per jaar.”
Het eerste broodje dat Ed en zijn toenmalige team bedachten, was grappig genoeg niet de populaire Bistecca. We hadden ‘Eds pastrami’, met gepekeld en gerookt rundvlees. Pastrami is van origine vluchtelingenbeleg, wat werd meegenomen door mensen die naar Amerika vertrokken. Het moest namelijk lang houdbaar zijn. Wij hebben daar uiteindelijk onze eigen variant van gemaakt, want we merkten dat onze gasten niet van ‘oud vlees’ hielden. Dus het werd verse runderrib!”
Lees verder onder de foto’s >
Op de toonbank van Guliano pronken potten truffelmayonaise, een belangrijk ingrediënt op de menukaart. “Truffel is een heel groot product in Italië. In 2008 kon je dit soort mayo alleen nog bij een enkele delicatessenzaak kopen.” Eds vaste gasten vonden deze truffelmayonaise al snel zo lekker dat ze om bakjes voor thuis vroegen. Inmiddels verkopen ze zelfs potten in maat XXL. Wat maakt de saus dan zo lekker? “Andere soorten missen een dimensie. Die van ons bevat net een extra smaak, dat is het geheim.”
Terug naar het broodje Bistecca. In de keuken laat Laurien ons zien welke ingrediënten en stappen er nodig zijn voor het perfecte broodje:
Lees verder onder de foto’s >
Volgens Ed is de succesfactor van Guliano duidelijk. “Dit zou zo je huiskamer kunnen zijn. Het is niet strak, maar ongedwongen. De zaak is gezellig en vrolijk.” Laurien vult aan: “De kwaliteit en smaak van onze broodjes zijn heel constant. Gasten weten wat ze krijgen en daar komen ze voor terug.”
Of Laurien en Ed zelf nog wel eens van een broodje Bistecca genieten? “Ik heb er nog nooit eentje gegeten”, lacht Ed. “Net zoals bij een schilder de verf van het plafond bladdert.” Laurien vult aan: “Ik proef de hele dag om te checken of de smaken goed zijn. Dus ik kan geen Guliano meer eten!”
In onze gids
Populaire rubrieken