De Rotterdamse Hap: zo wordt het broodje Bistecca van Guliano gemaakt (VIDEO)
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt…
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: brood van Jordy’s Bakery.
De kans is groot dat je al eens een bammetje hebt gegeten van Jordy’s Bakery. Misschien koop je graag een zuurdesembrood voor thuis, of lag er een keer een snee landbrood op je bord in een Rotterdamse horecazaak. Wij namen een kijkje in de bakkerij in Rotterdam-West. Jordy Klootwijk staat hier zelf met zijn handen in het deeg.
Lees verder onder de foto’s >
Brood bakken leerde Jordy al op jonge leeftijd, want hij komt uit een echte bakkersfamilie. Zijn opa begon met de bekende bakker Klootwijk, die nu – drie generaties later – winkels heeft in de hele regio. Jordy koos zijn eigen pad dat begon met een bakkersopleiding in Amerika. Daar werd Jordy verliefd op werken met desem. “Het is een natuurlijk basisingrediënt, zonder poespas. Nu is het niet meer uniek, maar toen kenden nog weinig mensen het.”
Teruggekomen in Rotterdam vond Jordy de huidige bakkerij in de Merwe-Vierhavens en daar ging hij desembrood bakken voor Bakkerij Klootwijk. Twee jaar later ontstond zijn eigen zaak, met de toepasselijke naam Jordy’s Bakery. “Ik leerde mijn vrouw Marieke kennen en zij wilde graag een winkeltje. Dat werd onze eerste vestiging op de Nieuwe Binnenweg.”
Het is een grote productie, maar nog steeds heel ambachtelijk.
Na elf jaar zijn er twee winkels bijgekomen (op de Vlietlaan en in de Fenix Food Factory) en is de bakkerij qua oppervlakte verdubbeld. Maar één ding is niet veranderd: de desemcultuur die Jordy in 2008 meenam naar Nederland is nog steeds de basis voor ieder brood. Hoeveel komen er dagelijks uit de oven? “We maken zo’n tweeduizend kilo deeg per dag en een brood weegt ongeveer vijfhonderd gram, dus reken maar uit”, zegt Jordy. Want rekenen, dat kunnen ze wel in de bakkerij. “We houden van puzzelen. Brood bakken is heel veel plannen. Het proces van het deeg maken, rijzen, bakken: als dat allemaal goed loopt, ben ik blij. Dat vind ik het mooiste aan het vak.”
Lees verder onder de foto’s >
De bakkerij is bijna 24/7 in gebruik. Jordy: “De eerste bakker begint om 01.00 of 02.00 uur ’s nachts en de laatste gaat om 20.00 uur ’s avonds weg.” Toen hij in 2009 begon, stond hij met drie mensen deeg te draaien en brood te bakken, inmiddels lopen er zo’n twintig mensen per dag rond. Het assortiment van Jordy’s is groot: van de populaire meergranendesem tot maïsbrood of brioche. “Al het deeg wordt op onze eigen receptuur gemaakt. Het is een grote productie, maar nog steeds heel ambachtelijk.”
Aan de muur in de bakkerij hangen enorme lijsten met bestellingen, bakkers staan aan lopende banden brood op te bollen en de bestelbussen rijden af en aan om alles in Rotterdam te bezorgen. De nieuwste aanwinst van de bakkerij is de oven. Jordy: “Deze hebben we nog maar een aantal maanden. Hij heeft zes lagen en daar kunnen zo’n 180 broden tegelijk in. Alles schuift er automatisch in en komt via een lopende band ook weer uit de oven als het bakken klaar is. Voorheen moest dat allemaal nog met de hand.”
Bij zo’n nieuwe, supersonische oven komt vader Klootwijk natuurlijk meteen kijken. Een bakkersfamilie blijft een bakkersfamilie. “Mijn vader is trots op me hoor. En mijn broer denk ik ook, dat spreken we nooit echt uit. Hij heeft ook een hele grote bakkerij en veel winkels”, zegt Jordy. “Op verjaardagen gaat het in ieder geval nergens anders over!”
In onze gids
Populaire rubrieken