De Rotterdamse Hap: zo wordt het brood van Jordy’s Bakery gemaakt

In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: brood van Jordy’s Bakery.

De kans is groot dat je al eens een bammetje hebt gegeten van Jordy’s Bakery. Misschien koop je graag een zuurdesembrood voor thuis, of lag er een keer een snee landbrood op je bord in een Rotterdamse horecazaak. Wij namen een kijkje in de bakkerij in Rotterdam-West. Jordy Klootwijk staat hier zelf met zijn handen in het deeg.

Lees verder onder de foto’s >

Desem uit Amerika

Brood bakken leerde Jordy al op jonge leeftijd, want hij komt uit een echte bakkersfamilie. Zijn opa begon met de bekende bakker Klootwijk, die nu – drie generaties later – winkels heeft in de hele regio. Jordy koos zijn eigen pad dat begon met een bakkersopleiding in Amerika. Daar werd Jordy verliefd op werken met desem. “Het is een natuurlijk basisingrediënt, zonder poespas. Nu is het niet meer uniek, maar toen kenden nog weinig mensen het.”

Teruggekomen in Rotterdam vond Jordy de huidige bakkerij in de Merwe-Vierhavens en daar ging hij desembrood bakken voor Bakkerij Klootwijk. Twee jaar later ontstond zijn eigen zaak, met de toepasselijke naam Jordy’s Bakery. “Ik leerde mijn vrouw Marieke kennen en zij wilde graag een winkeltje. Dat werd onze eerste vestiging op de Nieuwe Binnenweg.”

Het is een grote productie, maar nog steeds heel ambachtelijk.

Puzzelen en plannen

Na elf jaar zijn er twee winkels bijgekomen (op de Vlietlaan en in de Fenix Food Factory) en is de bakkerij qua oppervlakte verdubbeld. Maar één ding is niet veranderd: de desemcultuur die Jordy in 2008 meenam naar Nederland is nog steeds de basis voor ieder brood. Hoeveel komen er dagelijks uit de oven? “We maken zo’n tweeduizend kilo deeg per dag en een brood weegt ongeveer vijfhonderd gram, dus reken maar uit”, zegt Jordy. Want rekenen, dat kunnen ze wel in de bakkerij. “We houden van puzzelen. Brood bakken is heel veel plannen. Het proces van het deeg maken, rijzen, bakken: als dat allemaal goed loopt, ben ik blij. Dat vind ik het mooiste aan het vak.”

Lees verder onder de foto’s >

Ambachtelijk gebakken

De bakkerij is bijna 24/7 in gebruik. Jordy: “De eerste bakker begint om 01.00 of 02.00 uur ’s nachts en de laatste gaat om 20.00 uur ’s avonds weg.” Toen hij in 2009 begon, stond hij met drie mensen deeg te draaien en brood te bakken, inmiddels lopen er zo’n twintig mensen per dag rond. Het assortiment van Jordy’s is groot: van de populaire meergranendesem tot maïsbrood of brioche. “Al het deeg wordt op onze eigen receptuur gemaakt. Het is een grote productie, maar nog steeds heel ambachtelijk.”

Aan de muur in de bakkerij hangen enorme lijsten met bestellingen, bakkers staan aan lopende banden brood op te bollen en de bestelbussen rijden af en aan om alles in Rotterdam te bezorgen. De nieuwste aanwinst van de bakkerij is de oven. Jordy: “Deze hebben we nog maar een aantal maanden. Hij heeft zes lagen en daar kunnen zo’n 180 broden tegelijk in. Alles schuift er automatisch in en komt via een lopende band ook weer uit de oven als het bakken klaar is. Voorheen moest dat allemaal nog met de hand.”

Trotse vader

Bij zo’n nieuwe, supersonische oven komt vader Klootwijk natuurlijk meteen kijken. Een bakkersfamilie blijft een bakkersfamilie. “Mijn vader is trots op me hoor. En mijn broer denk ik ook, dat spreken we nooit echt uit. Hij heeft ook een hele grote bakkerij en veel winkels”, zegt Jordy. “Op verjaardagen gaat het in ieder geval nergens anders over!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eten bij

Ga naar “Buon appetito: 10 x Italiaanse restaurants in Rotterdam”

Buon appetito: 10 x Italiaanse restaurants in Rotterdam

Restaurant Napoli Meent Rotterdam
Ga naar “10 x uit eten op bijzondere locaties in Rotterdam”

10 x uit eten op bijzondere locaties in Rotterdam

Depot Boijmans Renilde Foto Ossip van Duivenbode
Ga naar “De Rotterdamse Hap: zo worden de mosselen van Kaat Mossel bereid (VIDEO)”

De Rotterdamse Hap: zo worden de mosselen van Kaat Mossel bereid (VIDEO)

kaat mossel

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

  • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99”

Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99

  • Geldig t/m 16 augustus 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “BK Select pannen 50% korting”

BK Select pannen 50% korting

  • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker | GGD Rotterdam”

Administratief medewerker | GGD Rotterdam

  • Maandag®
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam”

Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam

  • Manpower
  • Parttime
Ga naar “Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam”

Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam

  • Manpower
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Personal Assistant Rotterdam”

Personal Assistant Rotterdam

  • Manpower
  • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

  • Olympia
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek”

Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek

  • iederal
  • 7 september 2022

Topper

Ga naar “Roffa Mon Amour”

Roffa Mon Amour

  • Van 17 aug t/m 28 aug
Roffa Mon AmourRoffa Mon Amour
Ga naar “Openingsmaand vintage store Kilo Kilo”

Openingsmaand vintage store Kilo Kilo

  • Kilo Kilo
  • Van 6 aug t/m 31 aug
Kilo Kilo RotterdamKilo Kilo Rotterdam

Topper

Ga naar “Wereldhavendagen”

Wereldhavendagen

  • Van 2 sep t/m 4 sep
WereldhavendagenWereldhavendagen
Ga naar “TAPT Festival Rotterdam”

TAPT Festival Rotterdam

  • Van 26 aug t/m 27 aug