De Rotterdamse Hap: zo worden de mosselen van Kaat Mossel bereid (VIDEO)

In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: de mosselen van Kaat Mossel.

Het seizoen is in volle gang, dus we vonden het hoog tijd voor een bezoek aan Kaat Mossel. Sinds 1990 sluiten zakenlui hier al deals op een geschreven bierviltje, en staat het terras vol met mosselpannetjes. Kaat is een knusse woonkamer aan de Admiraliteitskade, waar Ron en Marie-Claire Hirt je met alle liefde en gastvrijheid ontvangen.

Weetje: Catharina Mulder, of Caetje Mulder, werd op 25 maart 1723 geboren in hartje Rotterdam. Ze woonde in de arme volksbuurt het Achterklooster en de mensen daar noemden haar Kaat. Door haar werk als mosselkeurvrouw (‘keurvrouwe der mosselen’) kreeg ze haar bijnaam Kaat Mossel!

Mosselen uit Yerseke

Omdat Ron als sinds 1993 achter de pannen staat, is hij een expert op het gebied van mosselen. Je kunt hem dus elke vraag stellen over de kleine weekdiertjes. Want wanneer is een mossel eigenlijk perfect? “Twee dingen zijn erg belangrijk: de smaak en het vleespercentage. Dat laatste moet minstens dertig procent zijn. Een grote schelp betekent namelijk niet automatisch een grote mossel.”

Ron en Marie-Claire krijgen hun mosselen direct geleverd uit het Zeeuwse Yerseke, het mosselhart van Nederland. Ron: “Op dit moment serveren wij bodemmosselen, zo’n honderd kilo per dag. Deze hebben een hogere voedingswaarde en krijgen minder zonlicht dan hangcultuurmosselen. Dat zorgt voor een wittere kleur en meer pokken op de schelp. Maar dit is niet per se beter dan oranje mosselen met een gladde schelp! Onze boer selecteert en verwerkt alles voor ons. Mosselen zijn namelijk actieve dieren en leven nog als je ze kookt. Dode moeten er dus uit worden gehaald, want die kunnen een heel pannetje aansteken.”

Lees verder onder de foto’s >

Zeven soorten bereidingen

De menukaart bij Kaat Mossel is groot: je kunt op dit moment zeven verschillende bereidingen mosselen bestellen. Naturel, Provençaal, pikant, pernod, chorizo, gebakken mosselen en een special. Ron: “Mosselen kunnen bijna met alles. We hebben nu bijvoorbeeld een special met truffel. Wokken, bakken in een hapjespan of bereiden op de bbq kan ook allemaal.”

Welke variant vinden ze zelf het lekkerst? Marie-Claire: “We houden allebei van spicy, dus ik denk de pikante met rode peper, knoflook, olijfolie en laurier. Maar goede mosselen hebben bijna niks nodig. Zelfs geen sausje.”

Zo worden de mosselen gemaakt

Tijd om de keuken in te gaan met Ron en een portie mosselen te bereiden! We kiezen voor de variant Provençaal. Ron doet eerst de mosselen in de pan, en daarna gaan de verschillende smaken erbovenop:

 • Zeeuwse mosselen mét kookvocht: “Ik kook de mosselen het liefst in hun eigen vocht, dus gewoon met zeewater. Mits het helder genoeg is. Wassen hoeft tegenwoordig eigenlijk niet meer en zo raak je ook de smaak kwijt.”
 • Fijngesneden mosselgroenten: “Hiervoor gebruiken we prei en ui. Geen wortel, want dat vind ik te overheersend qua smaak en kleur.”
 • Verse knoflookpuree
 • Huisgemaakte tomatensaus met Herbes de Provence: “Hierin zitten ook rozemarijn en tijm verwerkt.”

Na een paar minuten koken zijn de schelpen open en de mosselen klaar. Tippie van Ron: “Je moet echt zo min mogelijk doen. Dus alleen in het begin even de smaken door de mosselen heen schudden, maar zodra de schelpen openen niet meer schudden. Anders liggen je mosselen door de hele pan.”

De mosselen worden vervolgens geserveerd met verschillende bijgerechten naar keuze: friet, wit brood en sausjes. “We maken al onze sauzen zelf, denk aan cocktail, knoflook, piccalilly en truffelmayonaise. Sommige mensen willen hun mosselen dopen op de ouderwetse manier, in azijn en mosterd.” Leuk: je kunt de mosselen als halve porties bestellen, zodat je meerdere smaken kunt proeven!

Lees verder onder de foto’s >

De succesfactor

Wat maakt Kaat Mossel al jarenlang zo’n populaire zaak? Marie-Claire: “We zijn niet meer dat kleine mosselcafé, maar nog steeds echt Rotterdams. Met ontzettend veel vaste gasten, van piepjong tot stokoud. Sommigen komen zelfs vier keer per week. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, maar we zitten nog steeds vol.” Ron: “In onze keuken werken we met alles wat we willen: verse vis, goed vlees, seizoensproducten, noem het op. Voor mij draait het allemaal om de juiste connecties; weten bij wie ik perfecte paling, zeetong of mosselen kan krijgen. Zo haal ik de pareltjes eruit voor ons restaurant.”

Voordat we onszelf onderdompelen in de mosselen (en rosé), hebben we nog één laatste vraag aan Ron: waarom hebben jullie eigenlijk rode mosselpannetjes? “Heel simpel. Die zwarte zijn net lijkenkisten.”

Lees ook:

Kaat Mossel

Admiraliteitskade 85, 3063EE Rotterdam

Nu geopend

Meer informatie

Kaat Mossel

Admiraliteitskade 85, 3063EE Rotterdam

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten bij

Ga naar “Buon appetito: 10 x Italiaanse restaurants in Rotterdam”

Buon appetito: 10 x Italiaanse restaurants in Rotterdam

Restaurant Napoli Meent Rotterdam
Ga naar “10 x uit eten op bijzondere locaties in Rotterdam”

10 x uit eten op bijzondere locaties in Rotterdam

Depot Boijmans Renilde Foto Ossip van Duivenbode
Ga naar “6 x Turkse restaurants in Rotterdam die het bezoeken waard zijn”

6 x Turkse restaurants in Rotterdam die het bezoeken waard zijn

Turks eten

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Lucovitaal detox voetpleisters € 4,89”

Lucovitaal detox voetpleisters € 4,89

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker | GGD Rotterdam”

Administratief medewerker | GGD Rotterdam

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam”

Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam”

Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Personal Assistant Rotterdam”

Personal Assistant Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Openingsmaand vintage store Kilo Kilo”

Openingsmaand vintage store Kilo Kilo

 • Kilo Kilo
 • Van 6 aug t/m 31 aug
Kilo Kilo RotterdamKilo Kilo Rotterdam

Topper

Ga naar “Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek”

Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek

 • iederal
 • 7 september 2022

Topper

Ga naar “Roffa Mon Amour”

Roffa Mon Amour

 • Van 17 aug t/m 28 aug
Roffa Mon AmourRoffa Mon Amour
Ga naar “Poolparty voor honden”

Poolparty voor honden

 • Van Maanenbad
 • 3 september 2022
dogparade010 poolparty buitenzwembad van maanenbad
Ga naar “Wereldhavendagen”

Wereldhavendagen

 • Van 2 sep t/m 4 sep
WereldhavendagenWereldhavendagen