De Rotterdamse hap: dit is het geheim van de poffertjes van Seth (VIDEO)
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en…
In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: de beroemde ballen van De Ballentent.
Rotterdamser dan De Ballentent kun je het bijna niet krijgen. Dit oude havencafé aan de Parkkade is beroemd in Rotterdam en ver daarbuiten. Op een dinsdagochtend in april treffen we twee kakelende dames achter het fornuis. Luisa en Joana draaien en bakken iedere ochtend van 6.00 tot 11.00 uur gehaktballen. Volgens het traditionele Ballentent-recept.
Eerst even terug naar het café. Dat heette niet altijd De Ballentent, vertelt barman John de Keizer terwijl hij een kop koffie voor onze neus zet. “Voorheen was het Café Maaszicht, maar veel vaste havengasten zeiden tegen elkaar: ‘laten we wat gaan drinken in die ballentent’. Zo is de huidige naam ontstaan.”
Van Sjonnie en Anita tot burgemeesters: alles zit hier door elkaar.
Als je De Ballentent inloopt, stap je terug in de tijd. Het is een ouderwetse bruine kroeg, en de muren hangen vol met spreuken, schilderijen en foto’s van bekende gasten zoals Pim Fortuyn. “De zaak is een museum. We hebben zoveel vaste gasten. Van Sjonnie en Anita tot advocaten en burgemeesters: alles zit hier door elkaar.”
Lees verder onder de foto’s >
Hartstikke lekker, maar we kwamen voor de ballen. Dus duiken de keuken in met Luisa en Joana. Daar staan vijf koekenpannen op het fornuis met in ieder acht gehaktballen in de pruttelende Croma. “We gebruiken zestig kilo gehakt per dag. Dat zijn zo’n 360 gehaktballen!”
Dan het bakproces. Stap één is het kruiden van het gehakt. “We gebruiken half-om-half gehakt. Een mix van varken en rund, maar niet van allebei precies de helft. De verhouding is geheim en we hebben al twintig jaar dezelfde slager.” Door het half-om-half gehakt gaat ei, ui, meel en een kruidenmengsel. “Ook een geheime combinatie, dus dat verklappen we niet.”
We gebruiken zestig kilo gehakt per dag. Dat zijn zo’n 360 ballen!
Als het gehakt op smaak is, kan het draaien beginnen. Daarbij wordt een weegschaal gebruikt, zodat alle ballen gelijk zijn. De bal is trouwens niet helemaal rond, maar een beetje plat. “Anders rollen ze van het bord!” Deze perfecte gehaktbal gaat vervolgens in de koekenpan. “We bakken alleen met Croma-boter en ze gaan zo’n tien minuten in de pan, ongeveer vijf minuten per kant.”
Om 11.00 uur zijn de dames klaar met bakken en dan komt de chef-kok. Als je een broodje bal besteld wordt hij opgewarmd en geserveerd met de saus naar keuze. “Pindasaus is populair, maar ook onze traditionele Ballentent-saus: een tomatensaus met ui en champignons.”
Lees verder onder de foto’s >
Natuurlijk komen veel mensen hier speciaal voor de beroemde gehaktbal, maar er zijn meer redenen waarom de bruine kroeg zo vaak vol zit. John: “Er zijn weinig oude havencafés over. Het is hier heel Rotterdams, we draaien alleen maar Nederlandstalige muziek. Van woensdag tot en met zondag hangt men ’s avonds in de lampen.” Daarmee doelt hij op de ouderwetse lampen boven de bar, waar de gasten tegenaan slaan terwijl ze meelallen met de muziek.
“Ook de locatie en het uitzicht zijn te gek”, gaat John verder. “Er ligt wel eens een schip voor de deur, maar dit is natuurlijk ook een werkhaven. En we tappen één van de beste pilsen van Rotterdam, daar staan we om bekend.”
In onze gids
Populaire rubrieken