De Rotterdamse Hap: het verhaal achter de loempia’s van Mama Hong

In onze rubriek ‘De Rotterdamse hap’ onderzoeken we bekende Rotterdamse gerechten. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe wordt het gerecht gemaakt en wat is het geheime ingrediënt? Dit keer in de spotlights: de beroemde loempia’s van Mama Hong.

Tijdens het winkelen even een loempia eten bij Mama Hong: iedere Rotterdammer doet het wel eens. Voor de kramen bij de HEMA en op de Lijnbaan staat bijna altijd een rij. Wist je dat de loempia’s niet op locatie worden gemaakt, maar in Berkel en Rodenrijs? Wij bezochten de grote productiekeuken, op zoek naar het verhaal achter deze populaire straatsnack.

Van de keukentafel naar minifabriek

Op een industrieterrein in Berkel en Rodenrijs staat het pand van Mama Hong. Thuan Nguyen opent enthousiast de deur van zijn mini loempiafabriek, waar op dit moment druk geklust wordt. “We hebben meer ruimte nodig, dus we zijn aan het verbouwen.” Als we de productieruimte inlopen, komen er net een heleboel verse broodjes uit de oven. “Die zijn voor onze bánh mì. We maken alles hier zelf.”

De belangrijkste vraag komt als eerst: wie is Mama Hong? “Dat is mijn moeder”, zegt Thuan. “Hong is haar voornaam.” Ook al is de Vietnamese verkoper inmiddels een flinke onderneming, het blijft een familiebedrijf. “Mijn broer en zus runnen allebei een kraam en ik ben de baas over de productie. Als kind zaten we bij mijn moeder aan de keukentafel om loempiavelletjes los te trekken.”

Lees verder onder de foto’s >

Vietnamese vluchtelingen

Achter de loempiaverkoop schuilt een flinke geschiedenis. Thuans ouders vluchtten tijdens de Vietnamoorlog en kwamen via de Filipijnen in Nederland terecht. “Ik was op dat moment één jaar oud en besef me nu ik zelf kinderen heb hoe heftig het vluchten was. Mijn ouders zijn met een baby op een zelfgemaakt houten bootje de zee op gegaan. De kans dat je zo’n reis niet overleeft, is heel groot.”

Dat Thuans vader doorzettingsvermogen en kracht in zich heeft, hoor je ook terug in het ontstaan van het bedrijf. “Hij moest halve dagen de Nederlandse taal leren, maar wilde daarnaast nog iets doen. Dus ging hij loempia’s verkopen op paardenmarkten.” Dat bleek niet zo gemakkelijk, want de Hollanders hadden veertig jaar geleden nog nooit van de Vietnamese snack gehoord. “Mijn vader zei altijd: ‘die boeren vreten die loempia’s echt niet!’. Maar door steeds stukjes te laten proeven, is het hem toch gelukt.”

Zoektocht naar de perfecte flens

Thuans vader had als doel om de Nederlanders aan de loempia te krijgen en hier een nieuw leven op te bouwen met zijn gezin. Thuan zelf heeft ook een levensmissie waar hij vol passie over verteld: het ontwikkelen van het perfecte loempiavel. Of een flens, zoals hij het zelf noemt. Toen Thuan met zijn broers en zussen aan het roer kwamen van Mama Hong, wilde hij alle ingrediënten zelf gaan maken.

Het beslag voor een loempiavel bevat enkel bloem, water en zout, maar het perfecte beslag was geen makkelijke opgave. Zo ging Thuan langs bij andere ondernemers, zoals bakkers, en hij startte een samenwerking met de universiteit in Wageningen. “Het heeft vijftien jaar geduurd, maar het is me gelukt. Een loempia moet namelijk krokant zijn. Maar als je beslag frituurt, wil het vocht naar buiten. Hierdoor wordt de flens zacht en dat is niet lekker. Met veel trial en error heb ik dé truc ontdekt, maar dat blijft een groot geheim!”

Lees verder onder de foto’s >

De ingrediënten van een Mama Hong-loempia

Een keer per week heeft Thuan een productiedag voor loempia’s in de Mama Hong-keuken. “Dan begin ik tussen 02.00 en 03.00 uur en maak ik zo’n duizend liter flensbeslag. Dit gaat door een wals die er één lang loempiavel van maakt, waar we weer vierkantjes uit snijden.”

Op zo’n dag wordt er tevens vierhonderd kilo vulling gemaakt, die in Nederland anders is dan in Vietnam zelf. “Bepaalde ingrediënten waren hier veertig jaar geleden nog niet te koop, dus we gingen met alternatieven aan de slag. En die andere grondstoffen vielen ook beter in de smaak bij Nederlanders.”

In een Mama Hong-loempia zitten kip, witte kool, winterpeen, ui, vermicelli en kruiden (zoals peper, zout en suiker). Voor de vegetarische variant wordt de kip vervangen door aardappel. “We zijn ten slotte in Nederland!” Nadat de loempiavellen met de mengsels zijn gevuld, worden ze direct ingevroren. De dozen vol flensjes gaan naar de twee kramen in Rotterdam, waar ze op bestelling worden gefrituurd. Na een paar minuten is de loempia klaar om op te eten. Bij beide kramen staan er pompen met sauzen: een zoetzure en een sambal. Eet smakelijk en verbrand je mond niet!

De succesfactor

Wat is volgens Tuan eigenlijk de succesfactor van de Vietnamese loempia van Mama Hong? “Dat hij krokant is”, lacht hij. “En de zoetzure saus, die we ook zelf maken. Sommige klanten eten meer saus dan loempia.”

De familie gaat de komende tijd vol passie verder met hun loempia-business. “Wij houden van loempia’s maken en jullie van onze snacks.”

Lees ook:

Mama Hong

5,0
(6)

Industrieweg 102, 2651BD Berkel en Rodenrijs

Nu geopend

Meer informatie

Mama Hong

5,0
(6)

Industrieweg 102, 2651BD Berkel en Rodenrijs

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Koffielovers opgelet! Unfiltered is nieuw op de Van Oldenbarneveltstraat”

Koffielovers opgelet! Unfiltered is nieuw op de Van Oldenbarneveltstraat

Unfiltered
Ga naar “Besparen op een heerlijk etentje? Dat kan bij deze 5 Rotterdamse toprestaurants”

Besparen op een heerlijk etentje? Dat kan bij deze 5 Rotterdamse toprestaurants

Aangeboden door HEERLIJK.NL

Fred Mustert heerlijk deals
Ga naar “Markt in Rotterdam: dit is waar je op welke dag moet zijn”

Markt in Rotterdam: dit is waar je op welke dag moet zijn

afrikaandermarkt bayram groente en fruitkraam

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

  • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Nescafé potten oploskoffie 200 gram van € 23,56 voor € 11,78”

Alle Nescafé potten oploskoffie 200 gram van € 23,56 voor € 11,78

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99”

Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel”

Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel

  • Trevvel
  • Parttime
Ga naar “Logistiek Administratief Medewerker gezocht!”

Logistiek Administratief Medewerker gezocht!

  • AXS Logistiek Rotterdam
  • Fulltime
Ga naar “POH GGZ | Omgeving Rotterdam | Minimaal 24 uur”

POH GGZ | Omgeving Rotterdam | Minimaal 24 uur

  • Maandag®
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800”

WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800

  • WR.nl Solliciteren
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Werken als barista bij de Gemeente Rotterdam!”

Werken als barista bij de Gemeente Rotterdam!

  • Tempo-Team
  • Parttime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

  • Outdoor Valley
  • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

  • Outdoor Valley
  • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Rotterdam”

Kerstmarkt in Rotterdam

  • Van 17 nov t/m 23 dec
kerstmarkt rotterdamkerstmarkt rotterdam
Ga naar “Films bij Rotterdamse Munt”

Films bij Rotterdamse Munt

  • Rotterdamse Munt
  • Van 9 sep t/m 14 okt
rotterdamse muntrotterdamse munt
Ga naar “Halloween in Rotterdam”

Halloween in Rotterdam

  • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween rotterdam