Jonathan van Café ’t Schaap: de barman die geen bier meer drinkt

Door Britte Kramer 2 mei 2018

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 12 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. We trappen af met Jonathan (29) – een vertrouwd gezicht (met pet) in het Rotterdamse nachtleven, want al zeven jaar barman en nu ook bedrijfsleider bij Café De Zondebok & ‘t Zwarte Schaap.

Er komen twee Engelsen aan de bar zitten. De een bestelt een drankje met een dubbel shot sterke drank, maar Jonathan verkoopt hem ‘nee’, want daar doen ze niet aan. Een beetje verontwaardigd vraagt de jongen of hij dan een shotje naast zijn mixdrankje mag. “Je bent de eerste die dit probeert,” lacht Jonathan. “Maar mag het?” probeert de Brit. “Nee,” zegt Jonathan semi-streng. Vervolgens schenkt hij het longdrinkglas bijna halfvol met sterke drank. De ogen van de Engelsman poppen bijna uit hun kassen. “Dit noemen we in de UK gewoon een dubbele shot hoor, wow!” Jonathan, met een grote lach: “Snap je nu waarom we hier geen dubbele schenken?”

Bezopen mensen en gênante dingen

“Mensen die gezopen hebben kunnen heel gênante dingen doen. Met glazen ophalen bijvoorbeeld, ineens een hand op je kont. Mannen ook hoor! Het grappigste is als mensen denken dat we allemaal dezelfde persoon zijn. Dan roepen ze: ‘Ik had net een biertje bij je besteld!’ en denk ik: ik kom net aanlopen, waar héb je het over? Maar dan is het van: ‘Ja, die ander had ook een pet en een baard.’ Wat ook leuke momenten kan opleveren is als je uitlegt waarom ze geen drank meer mogen. ‘Ik wil gewoon drie wijn en een shotje’, roepen ze dan, terwijl ze bijna achterover vallen. Collega Roeland komt binnenlopen en vult aan, alsof hij een lallende vrouw is: “Ik heb hier al voor €100,- drank gekocht, dus ik wil gewoon dat plaatje horen. Ik wil gewoon Anouk met Nobody’s Wife!” 

Geen bier meer

“Na sluit doen we altijd nog een drankje met elkaar. Ik drink zelf voornamelijk bruine rum. In verband met mijn gezondheid drink ik al een jaar of vier geen bier meer. Vaak ben ik daarna op z’n vroegst om half zeven thuis. Dan wil ik geen muziek of tv, gewoon effe rust. Als het kan pak ik acht, negen of tien uur slaap, maar soms zijn het er maar vier. Een vast ritme heb ik niet meer. Als ik het goed regel heb ik vrije tijd, als ik het slecht regel niet.” Die spaarzame momenten dat hij niet in ‘t Schaap is sleutelt hij aan motoren, tekent hij, doet hij aan bokstrainingen of ziet hij vrienden.

Resting b*tch face

“Vooral de interactie met verschillende mensen maakt dit werk zo interessant. Het gaat hier van oudehiphopmensen tot trancemensen, metalmensen en reggaemensen. Ik ga bijna altijd met plezier naar mijn werk. Ik kan wel eens een – hoe noem je dat – ‘resting b*tch face’ hebben, maar als ik je help dan doe ik dat altijd vriendelijk en met een lach. Dat zuur kijken komt ook een beetje doordat ik alles in de gaten moet houden en als ik met één ding dan niet bezig ben, is het mijn gezicht. Daardoor voorkomen we wel dat dingen uit de hand lopen. Soms moet ik even boos kijken of iemand een sleur aan z’n arm geven, maar verder gebeurt er heel weinig.”

Tip hier jouw favoriete barman van Rotterdam!

Hier zie je alle kandidaten nog even op een rij.


Meer over De Zondebok & ’t Zwarte Schaap ontdekken?

De Zondebok & ’t Zwarte Schaap cafés

Nu open15:00 - 04:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Witte de Withstraat 96, Rotterdam

Bekijk meer:cafés

adv.