Wij probeerden een zangles en dat was verrassend leuk

Aangeboden door ZanglesRotterdam 22 januari 2019

In het openbaar zingen, of überhaupt zingen met andere mensen binnen dezelfde muren, heb ik lang geleden afgeleerd. Telkens als ik mijn niet zo gesmeerde strot opentrok vroeg m’n (verder hartstikke lieve) vader quasi-meelevend: “Ahhh, Britt, waar doet het pijn?”

Vergeleken met mijn gezang ligt Smelly Cat van Phoebe uit Friends nog lekker in het gehoor. En dat terwijl ik eigenlijk niks liever zou doen dan van die dramatische, meeslepende nummers zingen. Zangles dan? Het leek me onbegonnen werk.

Ntjam Rosie of Mingue

Maar goed, Esther van ZanglesRotterdam nodigde – daagde, eigenlijk – me uit om eens een les te volgen bij een van de zangcoaches van ZanglesRotterdam. Dat betekent dat je kunt kiezen uit pro’s als Ntjam Rosie en Mingue; zo’n kans laat je natuurlijk niet gaan. In haar enthousiaste mail schreef Ming (waar ik voor koos) dat ik een liedje mocht kiezen. Van haar Spotifylijst, of zelf. Lastig, lastig, maar ik besloot te gaan voor Dreams van Fleetwood Mac: m’n lievelingsliedje en tevens vaste karaokekeuze. Zo zou de wereld het meeste aan deze veertig minuten hebben.

Mingue

Aanmoedigen en op je gemak stellen

Voordat ik naar Mings toplocatie in de Wijnhaven ging, oefende ik stiekem thuis nog even. Hm, dat viel eigenlijk best mee… HA HA. Nou, dat blijkt dus wel even anders te zijn als je in zo’n studio staat met mensen erbij (arme collega Wouter moest mee om foto’s te maken). Op de een of andere manier zing je dan compleet anders dan in je uppie. Héél kwetsbaar voelt dat, maar Ming doet er alles aan om je op je gemak te stellen en aan te moedigen.

Dronken hooligan

Nou kan Ming zelf gewoon indrukwekkend goed zingen. Dat helpt niet onwijs bij het boosten van je zangzelfvertrouwen. Maar na een kop thee en een gesprekje voelde ik me al een stuk zekerder. Gelukkig maar, want je kent toch die stemoefeningen uit programma’s als The Voice enzo? Dat moest ik dus ook. Zo moest ik een dronken hooligan nadoen. En geloof me: ook dat voelt op een dinsdagmiddag naast een topzangeres heel anders dan op zondag in een stadion. Maar: Ming loodste me er als een pro doorheen, en het is oprecht heel leuk om te leren wat je strottenhoofd doet bij bepaalde klanken.

Zangles Rotterdam Britte

Het effect van een paar kleine trucjes

Na een minuut of tien was mijn stem klaar voor het echte werk. Daar stond ik hoor, met m’n uitgeprinte songtekst, naast Ming en haar keyboard. We luisterden steeds een stukje Fleetwood Mac en dan zong Ming het voor – sowieso al een feest om van zo dichtbij mee te maken. Vervolgens deden we het samen, en dan ik alleen. Zo grappig hoe snel je dingetjes oppikt en hoeveel effect een paar kleine trucjes hebben. Ga ik me nu aanmelden voor The Voice of Holland? Nee. Maar ik heb wel de liefde voor het zingen terug én een stukje zangzelfvertrouwen, en da’s een hele fijne combi.

Wil je zelf ook een proefles proberen bij een van de ZanglesRotterdam-coaches bij jou in de buurt? Hieronder vind je alle informatie:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door ZanglesRotterdam Meer over ZanglesRotterdam ontdekken?

ZanglesRotterdam muziek

Vandaag gesloten

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Baljuwplein 83, Rotterdam

Bekijk meer:muziek
Esther Mooijman ZanglesRotterdam

Esther van ZanglesRotterdam: ‘Ik ben eigenlijk een soort datingbureau’

Over ‘zekerheid’ dacht Esther Mooijman van ZanglesRotterdam niet na, toen ze voor het conservatorium...

adv.