Hallo silent disco, sangria, zweefmolen en theater, hallo Parade!

Door Britte Kramer 26 juni 2018

Tien dagen lang silent disco, sangria, zweefmolenritjes, voorstellingen en gezelligheid: dat is de Parade. Het rondreizende festival begint deze vrijdag haar zomertour in het Museumpark te Rotterdam. Daar wil je bij zijn Paradepaardje, het liefst elke dag. Misschien mag je wel gratis!

We kijken er serieus al maanden naar uit, vooral sinds het programma bekendgemaakt werd. Het kan natuurlijk zijn dat het bij jou níet met dikke vette letters in je agenda staat, dus bij dezen een herinnering. Want ondanks dat je de Parade alleen al om de sfeer, de sangria en de zweefmolen niet mag missen – vooral in combinatie – is het theaterprogramma zéker ook de moeite waard. Wat dacht je van namen als Jules Deelder, Lucky TV, Hadewych Minis, Wart Kamps en Paul Haenen? En dat is slechts het topje van de feestelijk versierde ijsberg!

Rotterdamse verrassingen

Deze zomer is de programmering in Rotterdam extra speciaal; er zijn meer kleine tentjes met een bijzondere Rotterdamse invulling. De openingsavond start met de voorstelling Kakafonie met Wilfried de Jong, Nico Dijkshoorn, Tim Knol en Holland Baroque. In half geheime danstest ‘Chez Mie’ zet Mieke van der Linden iedere avond een andere dansstijl in het zonnetje: rollerdisco, dancehall of lindyhop, bijvoorbeeld. De Rotterdamse talenten Dalton Jansen en Romano Haynes staan beide met hun eigen voorstelling op het festival.

Buitenvoorstellingen, Rotterdamse koren en meezingavonden

Er zijn ook twee buitenvoorstellingen te zien; de Rozentuin is een nieuwe locatie op het Paradeterrein en vormt het decor voor enkele voorstellingen. De bezoekers worden iedere voorstelling apart begeleid naar deze nieuwe plek. In het begin van de avond kunnen bezoekers soms zomaar verrast worden door een Rotterdams koor en Rotterdam Zingt zorgt voor de perfecte meezingavond. Het oudste café van de Parade, café Correct, staat dit jaar voor het eerst net buiten het terrein waardoor ook voorbijgangers kunnen meegenieten van de Parade. Kortom, een hoop verrassingen in onze havenstad!

In een groen, groen, groen Mu-se-Museumpark

Wist je dat Rotterdam de enige stad is waar de Parade niet op een grasveld staat? In Den Haag, Amsterdam en Utrecht, waar het festival later deze zomer weer heen trekt, is dat wel het geval. Dit jaar zul je het amper merken: de Parade heeft maar liefst 2500m² van het Museumpark groen geschilderd. Zo neemt het festival ‘een voorschot op de toekomst, en werpt het een blik terug in de tijd’. Want: ‘het ultieme Paradegevoel is toch wel met je voeten in het groen.’

Beter een gratis/goedkope buur dan een verre vriend

Dit jaar nodigt de Parade alle bezoekers van Boijmans van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum en Het Natuurhistorisch uit om met €4,- korting naar de Parade te gaan (normale entree: €7,50). De bezoekers van de Parade krijgen op hun beurt weer €4,- korting op de entree bij deze vijf omliggende musea. Ook de andere buren worden niet vergeten; alle Rotterdamse studenten van de Rotterdamse Hogeschool en de Erasmus Universiteit en alle medewerkers van het Erasmus MC mogen helemaal gratis naar binnen. Ben jij dit niet, maar wil je wel gratis naar binnen? Iedere dag is de entree het eerste uur gratis!

De Parade start vrijdag 29 juni om 18.00 uur in het Museumpark en is in Rotterdam tot en met zondag 8 juli. Op zaterdag, zondag en woensdag gaat het terrein om 14.00 uur open, op de andere dagen om 15.00 uur. 

Voor het complete programma en kaartjes kijk je op de website.

Raymund van Santen

Raymund van de Parade: ‘Ik lul zelfs tegen een lantaarnpaal’

[Door Els Neijts] Raymund van Santen (59) is zakelijk leider en mede-programmeur van reizend theater...
parade

Programma Parade 2018 bekend met onder andere Lucky TV en Alex Klaasen

Pak je agenda er maar bij want het programma van festival de Parade is bekend! Het rondreizende thea...
Dakendagen

De leukste Rotterdamse evenementen in juni

Ook deze nieuwe maand is er weer van alles te beleven in Rotterdam. Zie je door de bomen het bos nie...

adv.