Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijktip: Anthony had een relatie met een internetfraudeur

Door Anne Klapmuts 13 januari 2021

Onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer is de afgelopen twee jaar in de wereld van internetoplichters gedoken. Samen met een team lokte hij vanuit zijn appartement in Rotterdam cybercriminelen in de val. In de documentaireserie Bait geeft hij een kijkje in de duistere wereld van het web.

Anthony: “De fraudeurs hebben mij verrast. Met sociale skills én technische trucjes kan iedereen erin trappen.” De serie bestaat uit vier losse afleveringen over specifieke onderwerpen. De eerste twee uitzendingen zijn op 14 en 21 januari te zien op NPO3.

Helpdesk- en datingfraude

De eerste documentaires uit de serie Bait gaan in op helpdesk- en datingfraude. Anthony en zijn team zijn tijdens hun onderzoek eerst zelf in de rol van slachtoffer gekropen. “Zo konden we ontdekken welke trucjes de fraudeurs gebruiken”, legt hij uit. “Dat maakt het dus ook een superintensief project. Bij de datingfraude heb ik drieënhalve maand een relatie gehad met een fraudeur die wel tweehonderd berichten per dag stuurde. Mijn vriendin werkte ook mee, maar we waren dus nooit meer samen. We onderhielden de fraudeur als een Tamagotchi”

Wanneer Anthony en zijn team de trucjes van de fraudeurs doorhadden, lokten ze hen in de val. “We zochten naar de zwakke plek en probeerden ze daar te pakken”, vertelt hij. “Het was spannend om te maken, want je bent natuurlijk helemaal afhankelijk van de reactie.”

Lees verder onder de post >

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Omroep PowNed (@omroeppowned)

Tips en trics

Of kijkers hierna minder snel in internetoplichters trappen, durft Anthony niet te zeggen. “Vooraf dacht ik eerlijk gezegd: wie trapt hier nou in? Maar toen ik verder onderzoek deed, kwam ik erachter hoe slim ze zijn.” Hij geeft ook tips: “Praat met mensen om je heen over wat je doet. Zeker bij datingfraude zie je dat mensen geïsoleerd raken.” In het geval van klantenservice is zijn advies: “Liever een paar keer te veel ophangen bij een goed persoon, dan in de oplichter trappen. Bel je bank terug om te checken of je hen echt aan de lijn had, bijvoorbeeld.”

Bait is een vierdelige documentaireserie die vanaf 14 januari te zien is op NPO3. Op donderdag 14 en 21 januari om 21.00 uur. De twee volgende afleveringen komen op donderdag 18 en 25 maart om 21.55 uur op tv.

Lees ook:

Nikkie de Jager is op zoek naar de nieuwe generatie make-up artiesten (Foto: Kris Pouw

Rotterdamse tieners strijden om de Make-Up Cup in nieuw programma met Nikkie Tutorials

Wie wordt dé nieuwe make-up-artiest van Nederland? In het nieuwe AVROTROS-programma Make-Up Cup gaan...
enough magazine

Rotterdam heeft een nieuw tijdschrift: Enough Magazine staat vol verhalen uit de stad

Op maandag 11 december wordt de eerste editie van Enough Magazine gelanceerd. Dit nieuwe Rotterdamse...
RvdW Natascha van Wezel

Natascha bouwt miniatuurwerelden: ‘De poppetjes gaan zelfs mee op vakantie’

Marineveteraan Natascha van Wezel werkt als forensisch onderzoeker voor de politie. Om bij te komen ...

adv.