In een tentje slapen op het Dakpark: deze zomer kan het
Een tentje opzetten in een Rotterdams park is verboden, maar binnenkort heb je wél de kans om te kamperen in…
Tijdens het jaarlijkse Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen. In Rotterdam is de officiële herdenking ieder jaar bij het slavernijmonument op de Lloydkade.
Keti Koti is een Surinaams begrip. Het betekent ‘Ketenen Gebroken’ in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal. Die ketenen werden gebroken op 1 juli 1863: op die dag schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af.
Op woensdag 30 juni is de officiële herdenking bij het slavernijmonument aan de Lloydkade. Het start om 18.30 uur met een bloemenceremonie. Bezoekers kunnen bloemen in de Maas gooien ter nagedachtenis aan de tot slaafgemaakten die de overtocht niet overleefden. Om 19.00 uur begint het podiumprogramma met onder andere burgemeester Aboutaleb en Carlos Goncalves, de voorzitter stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Ook zijn er verschillende optredens.
Op 1 juli is het tijd om te vieren. In Rotterdam doen we dat met een kleurrijk festival in het Wijkpark Oude Westen op de West-Kruiskade. Je geniet hier van muziek en er is een exotische markt met lekker eten én toffe spullen. Ook is er een speciale kids area waar kinderen kunnen spelen. Op het Keti Koti Festival komen Rotterdammers samen om de emancipatie na de slavernij én de verbondenheid met elkaar te vieren. Een bijzonder moment om bij te zijn.
Verschillende theaters in de stad hebben een speciaal Keti Koti-programma. Zo heeft het Maas theater ‘Keti Koti: A Ticket to the Future‘, met verschillende sprekers, muzikanten en lekker eten. Ook in Theater Zuidplein kun je tussen 30 juni en 10 juli naar verschillende voorstellingen met betrekking tot de afschaffing van de slavernij. Zo is er ‘De Òrìṣà‘, ‘History Repeats‘ en de kindervoorstelling ‘Koken met Amba‘. Bekijk het hele programma van Theater Zuidplein hier.
Op vrijdag 1 juli kun je ook op verschillende plekken in Rotterdam ‘free heri heri’ ophalen. Het initiatief van KIP republic is in 2020 gestart. Ieder jaar delen ze gratis maaltijden uit om de afschaffing van de slavernij te herdenken. Heri heri is een gerecht dat ontstond op de plantages, met gekookte cassave, banaan, zoete aardappel, bakkeljauw en ei. In Rotterdam kun je op de volgende locaties terecht voor een gratis maaltijd: Avenue Nine, Hip Hop Huis, Kunstinstituut Melly, Art Studio Hoogvliet, Het Nieuwe Café en Theater Rotterdam.
Lees verder onder het Instagram-bericht >
Het festival Keti Koti Rotterdam is een initiatief van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. De stichting wil de kennis en het bewustzijn vergroten over de geschiedenis die inwoners van Rotterdam met elkaar delen. In 2013 is het Rotterdamse slavernijmonument onthuld en daarmee is het Keti Koti festival in de huidige vorm ontstaan. Ieder jaar wordt op 30 juni de slavernijgeschiedenis herdacht en op 1 juli de afschaffing gevierd. Het hele festivalprogramma van Keti Koti 2022 in Rotterdam lees je in dit boekje.
Aangeboden door Cleopatra Ink
In onze gids
Populaire rubrieken