Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Keti Koti Rotterdam: zo herdenken we de afschaffing van de slavernij

Door Anne Klapmuts 29 juni 2020

Tijdens het jaarlijkse Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen. Vanwege de coronamaatregelen heeft het festival dit jaar een aangepast programma met veel online activiteiten op Festival TV van Open Rotterdam. 

Keti Koti is een Surinaams begrip. Het betekent ‘Ketenen Gebroken’ in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal. Die ketenen werden gebroken op 1 juli 1863: op die dag schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af.

Herdenking

Op dinsdag 30 juni om 19.00 uur is het officiële herdenkingsmoment bij het slavernijmonument aan de Lloydkade. Burgemeester Aboutaleb en Carlos Goncalves, voorzitter van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en anderen leggen kransen neer bij het monument. Je kunt de herdenking bijwonen of live volgen via onder andere Facebook en livestream.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KetiKotiRotterdam (@ketikotirotterdam) op


Keti Koti TALK!

Voorafgaand aan het herdenkingsmoment presenteren Noraly Beyer en Evita de Roode het programma Keti Koti TALK! live vanuit het Nieuwe Luxor theater. Met gesprekken, pitches, spoken word en video’s praten verschillende gasten over het slavernijverleden en ook over het heden. Zo presenteren Rotterdammers hun voorstel over de aanpak van racisme.

Tijdens Keti Koti TALK! is de nieuwste film van het Rotterdamse film collectief Rauwkost: ‘Aan Allen Die ZIch Hier Bevinden’, voor het eerst te zien. De korte film is gebaseerd op de gedichten van stadsdichter Dean Bowen.

Maas Theater

Ook het Maas Theater staat stil bij het slavernijverleden met de voorstelling ‘Aan tafel’. Theatermakers- en spelers gaan op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli in gesprek met Rotterdamse jongeren. Deze interviews vormen de basis voor de voorstelling. De afgelopen twee jaar was het Maas theater ook onderdeel van Keti Koti Rotterdam. De mini-documentaires Point of No Return en Wat we (niet) weten zijn online terug te kijken.

Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst

Het festival Keti Koti Rotterdam is een initiatief van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. De stichting wil de kennis en het bewustzijn vergroten over de geschiedenis die inwoners van Rotterdam met elkaar delen. In 2013 is het Rotterdamse slavernijmonument onthuld en daarmee is het Keti Koti festival in de huidige vorm ontstaan. Ieder jaar wordt op 30 juni de slavernijgeschiedenis herdacht en op 1 juli de afschaffing gevierd.

Meer over

Doen Getipt

adv.