Sirak leefde twintig jaar met een groot geheim: ‘Ik had een gestolen kroon uit Ethiopië in huis’
De Rotterdammer Sirak Asfaw leefde de afgelopen twintig jaar in een bizarre film. Als Ethiopische vluchteling biedt hij regelmatig landgenoten...
Faehaa Jandali vluchtte vier jaar geleden met haar kinderen van Syrië naar Nederland. Ze was altijd samen met haar familie, maar die is compleet uit elkaar gevallen. Nu vertelt ze haar verhaal op het podium. “Ik krijg zoveel goede reacties, sommige mensen moeten zelfs huilen.”
De voorstelling heet Stille Heldinnen en wordt gemaakt door Women Connected: een netwerk van Rotterdamse vrouwen met verschillende culturele achtergronden. Afgelopen september mochten ze optreden voor koningin Máxima, tijdens de opening van Theater Zuidplein. Faehaa is onze Rotterdammer van de Week.
“Toen ik twee jaar geleden bij Stichting Thuis Rotterdam was, zag ik een boekje van Women Connected liggen. Het sprak me aan, omdat ik graag Nederlands wil leren. Ik dacht meteen: dit is de perfecte plek. De groep is zo goed voor mij, we zijn als een familie geworden. Tijdens de repetities zijn we heel open, we delen onze intieme en soms moeilijke verhalen met elkaar. Maar we hebben ook heel veel lol, we dansen, maken muziek. Hierdoor hebben we natuurlijk een hele sterke band gekregen. We spreken elkaar ook naast de repetities, sommige vrouwen komen bij me thuis. Iedereen heeft een andere achtergrond en cultuur.”
“Mijn stuk gaat over mijn familie die door de oorlog uit elkaar is gevallen. Vroeger waren we altijd gezellig met de hele familie bij elkaar, we aten samen, vierden verjaardagen en feestdagen. Toen de oorlog kwam moesten we vluchten en is iedereen ergens anders heen gegaan. Mijn moeder woont nog in Damascus, ik heb een broer in Duitsland en weer andere familieleden wonen in Turkije en Libanon. Mijn man is tijdens de oorlog kwijtgeraakt. Hij ging naar de winkel om koffie te kopen en is nooit teruggekomen. Dat is nu acht jaar geleden, ik weet nog steeds niet waar hij is.”
Lees verder onder de foto’s >
“Ik ben naar Nederland gevlucht voor de veiligheid van mijn kinderen. Ik heb drie kinderen: twee dochters en een zoon. Ook heb ik de zoon van mijn zus meegenomen, zij is later ook naar Nederland gekomen. Toen ik tien maanden in Nederland was, we zaten nog in een AZC, is mijn vader overleden. Ik kon geen afscheid van hem nemen, dat was heel verdrietig. Maar Nederland is heel goed voor ons. Het is hier veilig.”
“Voor mijn kinderen is hier hun leven. Ze hebben veel vrienden en gaan hier naar school. De oudste van 23 zit op het MBO en de andere twee, van 17 en 13, zitten op de middelbare school. Ze willen alleen terug naar Syrië voor vakantie en om de familie te zien, dat kan nu natuurlijk niet. Ook voor mij is het leven nu hier. Ik kan niet terug naar Syrië, want alles is weg: mijn huis, mijn diploma, mijn man. Ik moet hier dingen weer opbouwen en Women Connected helpt me daarbij. In Syrië heb ik biologie gestudeerd en werkte ik in een laboratorium. Zo nam ik bijvoorbeeld bloed af en onderzocht ik dat met een microscoop. Ik hoop hier een stage te vinden, maar dan moet mijn Nederlands eerst iets beter worden. Ik zit op Nederlandse les, maar het is wel moeilijk. Er zijn zoveel woorden en vervoegingen en sommige woorden hebben dezelfde betekenis.”
“Tijdens mijn stuk in de show hoor je muziek met daarover een ingesproken tekst door mijn dochter met mijn verhaal. Ze vertelt over mijn vader, onze grote familie met negen kinderen. En hoe uiteindelijk de oorlog ons leven in Damascus verwoest. Bij deze muziek spelen we een choreografie waarin we het verhaal spelen. Ik speel mijn vader, mijn zus speelt mijn moeder en andere vrouwen onze broers en zussen. Afgelopen maart stonden we voor het eerst op het podium in Theater Rotterdam. Achteraf kreeg ik zulke mooie reacties, sommige mensen moesten om mij huilen. Ook waren er andere mensen uit Syrië die het verhaal natuurlijk heel goed herkennen.”
De voorstelling Stille Heldinnen is op vrijdag 16 oktober in Theater Zuidplein te zien. Tickets kun je online bestellen. Elke tweede dinsdag van de maand houdt Women Connected een openbare repetitie in de foyer van Theater Zuidplein. Wil je meedoen? Meld je dan aan via [email protected] of stuur een whatsappbericht naar 06-51934550.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken