Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bevrijdingsdag 2020 in Rotterdam: dit is de status

Door Carin van der Meij 7 april 2020

Voorlopig zijn er geen feestjes, festivals en borrels in Rotterdam. Tot 1 juni zijn alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht afgelast, dit is één van de maatregelen die door het kabinet is getroffen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dit voor Bevrijdingsdag in Rotterdam? 

De komende maanden zou het een gezellige bedoening zijn in Rotterdam met evenementen als de marathon en Eurovisie Songfestival, maar vergeet ook Koningsdag en Bevrijdingsdag niet. Maar helaas: alles is vanwege het coronavirus afgelast.

Bevrijdingsdag in Rotterdam

Normaal gesproken wordt er in het park onder de Euromast een groot feest gevierd tijdens Bevrijdingsdag. Er staan dan artiesten op diverse podia in het park. Dit jaar gaat Bevrijdingsfestival Zuid-Holland helaas niet door, vertelt Mark van JMR Events, dat het festival elk jaar organiseert. Het feest op een andere datum vieren zit er ook niet in. “Bevrijdingsdag is op 5 mei en als het niet op 5 mei gevierd kan worden, vinden wij dat we moeten wachten tot volgend jaar.” Ook zegt Mark het volgende: “Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is aan het kijken of er op een andere manier iets georganiseerd kan worden, maar dat moet nog vorm krijgen.” Laten we dan maar hopen op een mooie zonnige dag zodat we lekker in de tuin of op het balkon kunnen zitten. Want er is een grote kans dat jij vrij bent dit jaar!

Vrije dag

Op de site van de Rijksoverheid lezen we dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Je hebt dus geen recht op een vrije dag op feestdagen. In je cao of arbeidsovereenkomst kun je vinden of je vrij bent. In de praktijk blijkt dat in veel cao’s staat dat Koningsdag wel een betaalde vrije dag is en Bevrijdingsdag niet.

Lustrumjaar Bevrijdingsdag 2020

Moest je de afgelopen jaren gewoon werken bij je huidige werkgever, dan kan het tóch zijn dat je dit jaar op 5 mei vrij bent. In de meeste cao’s is namelijk afgesproken dat je alleen een betaalde vrije dag krijgt als Bevrijdingsdag in een lustrumjaar valt. De laatste was in 2015 en de volgende is in -hoera!- 2020. Grote kans dus, dat je dit jaar vrij bent.

Lees ook:

wijkagent cool

Zo kan het dus ook: groot applaus voor Rotterdamse wijkagent (video)

Kijk, dit maakt onze dag helemaal goed: de Rotterdamse wijkagent (Cool) Adrie da Cruz kreeg zondag e...
Feestje parkeerdak Lijnbaan Marcel van Stekelenburg

Zien! Rotterdammers gaan los op balkonfeestje (en zelfs Ali B is onder de indruk)

Ha! Wat zijn we lekker bezig in Rotterdam. Nu we allemaal binnen zitten, worden er veel creatieve id...

Overzicht: de stand van zaken rond het coronavirus in Rotterdam

Ook Rotterdam wordt hard geraakt door het coronavirus. De maatregelen die worden getroffen om het vi...

Meer over

Doen Gemeente

adv.