Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x onbekende musea in Rotterdam

Door Wouter Vocke 2 november 2018

Zo’n beetje iedereen kent Boijmans-Van Beuningen en de Kunsthal wel. Ben je opgeroeid in Rotterdam? Dan ben je ook vast wel eens met een schoolreisje in het Maritiem Museum of het Natuurhistorisch Museum beland.

Maar Rotterdam heeft zoveel meer musea, al moet je er af en toe goed voor zoeken! Wist je dat er bijvoorbeeld ook een flipperkastmuseum is? Wij helpen je graag een handje en nemen je mee naar de wat onbekendere musea van Rotterdam!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Chabot Museum

In een schitterende jaren ’30 villa recht tegenover het beroemde Boijmans vind je het Chabot Museum. Het kleine museum is geheel gewijd aan het werk van de Rotterdamse kunstenaar Henk Chabot (1894-1949), expressionistische schilder en beeldhouwer. Uitgekeken in Boijmans? Loop eens naar de overkant en ga naar het Chabot Museum!


Meer over Chabot Museum ontdekken?

Chabot Museum musea

Geopend11:00 - 16:30

Museumpark 11,, Rotterdam

Bekijk meer:musea

Huis Sonneveld

Over schitterende jaren ’30 villa’s gesproken! In het rijtje van het Chabot Museum vind je iets verderop Huis Sonneveld. De familie Sonneveld was een welgestelde familie. Meneer Sonneveld was namelijk één van de directeuren van de Van Nellefabriek, je weet wel, dat schitterende glazen paleis die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Hij liet aan de rand van het centrum zijn villa bouwen voor hem en zijn gezin, geheel in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in die stijl. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur en interieur minutieus op elkaar zijn afgestemd. De woning is licht en ruim en bijna alle meubels en lampen zijn van de beroemde firma Gispen, vaak ook speciaal ontworpen voor meneer en mevrouw Sonneveld. Technische snufjes in de keuken, bakelieten telefoons in elke kamer, een muzieksysteem dat door het hele huis loopt.. denk aan MTV Cribs, maar dan in 1933. Alsof je in een tijdcapsule stapt zo mooi.


Meer over Huis Sonneveld ontdekken?

Huis Sonneveld musea

Geopend11:00 - 17:00

Jongkindstraat 12, Rotterdam

Bekijk meer:musea

Museum ‘40-’45 NU

Rotterdam en de Tweede Wereldoorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar voor een museum hierover moet je iets verder zoeken. Verscholen onder de Pieter de Hoochbrug, aan de Coolhaven, kun je een heel museum gewijd aan het bombardement van 14 mei 1940 en de vijf jaren erna vinden. Het is een heel interactief museum met veel voorwerpen uit de oorlog en een experience, die je het bombardement laat beleven alsof je er zelf bij was.


Meer over Museum Rotterdam ’40-’45 NU ontdekken?

Museum Rotterdam ’40-’45 NU musea

Op aanvraag

Coolhaven 375, Rotterdam

Bekijk meer:musea

Belasting & Douane museum

Bij de belasting denken de meeste mensen nou niet bepaald aan een gezellig uitje. Maar of je het nu leuk vindt of niet, in het dagelijks leven krijgt iedereen op de een of andere manier met een vorm van belasting te maken. Maar waarom? En hoe ging dat vroeger? In het museum leer je over de belasting door de eeuwen heen, van de Romeinen tot nu.  Er valt genoeg bijzonders te zien, zoals een Volkswagen uit de jaren ’60 waar een controleur van de Belastingdienst in rond reed om te kijken of iedereen wel netjes wegenbelasting betaalde. Of wat dacht je van allerlei exotische voorwerpen die in beslag zijn genomen door de douane! Daarnaast hebben ze regelmatig wisselende tentoonstellingen en wordt de collectie aangevuld met nieuwe voorwerpen. ‘Leuker kunnen we het wel maken!’, aldus het eigentijdse museum. En gelijk hebben ze!


Meer over Belasting & Douanemuseum ontdekken?

Belasting & Douanemuseum musea

Geopend11:00 - 17:00

Parklaan 14-16, Rotterdam

Bekijk meer:musea

Dutch Pinball Museum

Een museum waar je onbeperkt kunt flipperen? Yes please! Dit is niet een alledaags museum, maar een adembenemende verzameling van zo’n 70 flipperkasten van het begin van de twintigste eeuw tot nu, bij elkaar verzameld door flipperkast-fanaat Gerard van de Sanden. Sinds 2015 is dit ‘museum’ te vinden op een schitterende locatie aan de Kop van Zuid. En het mooie? Je hoeft geen zak met kleingeld mee te nemen want alle flipperkasten staan namelijk op ‘free play’, dus je hoeft niet gefrustreerd op de kast te meppen als er wéér een bal tussen je flippers doorschiet. Je entreekaartje is goed voor 1,5 uur, 3 uur of een hele dag spelen tot je je vingers niet meer kunt voelen. Alleen de échte museumstukken (bijvoorbeeld een paar prachtige flipperkasten uit de jaren ’40 en ‘50) zijn op aanvraag te bespelen, maar dat mag de pret niet drukken!


Meer over Dutch Pinball Museum ontdekken?

Dutch Pinball Museum musea

Vandaag gesloten

Paul Nijghkade 19K, Rotterdam

Bekijk meer:musea

 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.