Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze nieuwe insectenplaag met ‘twerkende’ mieren is al gesignaleerd Rotterdam

Door Wouter Vocke 11 juli 2019

Dachten we net een beetje gewend te zijn aan de rode jeukende bultjes door de eikenprocessierups, is de volgende insectenplaag alweer in aantocht. Niet in de bomen, maar wat lager bij de grond: het mediterraan draaigatje.

Mediterraan wat? Het draaigatje is een mierensoort die van oorsprong uit Zuid-Europa komt, maar zich ook steeds meer thuis voelt in Nederland. Vermoedelijk is het draaigatje via handel in tuinplanten ons land binnengekomen, lezen we in het AD. Het beest dankt zijn naam aan zijn achterlijf dat hij alle kanten op kan draaien om een bijtend zuur naar belagers te spuiten, een soort twerken dus.

Miljoenen mieren per nest

Het vervelende aan deze mieren is dat ze nesten maken van honderden meters waarin miljoenen beestjes leven. Die draaikonten dringen huizen binnen en vreten tuinen kaal. Er zijn al kolonies aangetroffen in onder meer Wageningen, Ulft, Spijkenisse en Alphen aan den Rijn. De kolonie in Wageningen was 120 meter lang (!) en zorgde voor veel overlast. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen weet niet precies hoeveel draaigatjes er in Nederland zijn, maar ziet dat het dier zich verspreidt en moeilijk te bestrijden is.

Snelle verspreiding

In 2013 werd de mier voor het eerste gespot in Nederland. In slechts enkele jaren zijn de draaigatjes net zoveel verspreid als de plaagmier (de meest invasieve en overlastgevende soort mier in Nederland) in zestig jaar. Er wordt daarom gevreesd dat de overlast door draaigatjes een flinke vlucht zal nemen. Lekker dan!

Er zouden best meer kolonies kunnen zijn dan de kolonies die nu bekend zijn. Het probleem is namelijk dat de mier er uitziet als een gewone mier, het verschil zit ‘m in dat het draaigatje in grote aantallen is. Dat komt doordat koninginnen van verschillende kolonies elkaar tolereren en er zo enorme nesten ontstaan.

Onder stoeptegels

Draaigatjes zitten vaak onder stoeptegels, omdat die bij mooi weer lekker warm worden en dat vinden ze fijn. Voor de stoep is het minder fijn, want tegels verzakken. Ook vervoeren de mieren veel bladluizen, die in de tuin kunnen zorgen voor plakkerige honingdauw op tuinmeubilair. Als je nu denkt: gelukkig geen bultjes meer, heb je het mis. In tegenstelling tot andere mieren in Nederland kunnen draaigatjes bijten. Het is niet bekend of je daar ziektes van oploopt, maar vervelend is het wel.

Stuur mieren op

Zie je enorme aantallen mieren, vooral onder tegels? Stuur een paar mieren op naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Zij kunnen dan vaststellen om welke mierensoort het gaat.

Lees ook:

Waar zijn we wél veilig? Processierups gespot in heel Rotterdam

Opeens ook zo’n jeuk? Dat kan kloppen: de processierups is opgedoken in Rotterdam! De beestjes hebbe...

adv.