Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Help vogels de winter door: doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

Door Luuk Barendrecht 23 januari 2020

Vogels tellen saai? Echt niet! Je helpt er niet alleen de vogels mee, maar ook jezelf. Want met vogels tellen ben je ontzettend mindful bezig. Lekker zen enzo!

De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd voor Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Door te tellen welke soort vogels er rond onze tuinen en balkons fladderen, weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.

Vetbollen en vogelzaad

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari is het zover. Klapstoeltje, pen, papier en camera bij de hand en tellen maar! Tip: sla wat vetbollen en zakken vogelzaad in als lokmiddel.

Bird Dab GIF - Find & Share on GIPHY

Mindful

Weet je dat vogels tellen heel leuk is om te doen? Omdat je een halfuur de tijd neemt om je tuin of balkon eens goed te observeren, hoef je even niet over andere zaken na te denken. Je krijgt een beter beeld welk leven er in jouw tuin afspeelt en je verbaast je er misschien wel over hoeveel soorten vogels er in Rotterdam leven.

Bird Looking GIF - Find & Share on GIPHY

Zo werkt de Nationale Vogeltelling

  • Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een halfuur lang alle vogels die je spot in je tuin of op je balkon. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  • Schrijf alle opgemerkte vogels op. Dit kan op een notitieblaadje, maar dit formulier werkt nog handiger. Zo zie je ook precies welke vogelsoort je op visite hebt. Zitten er te veel verschillende soorten vogels bij elkaar dan zou je een foto kunnen maken. Zo kun je de gespotte vogels op een later moment op je gemakje terugkijken en tellen.
  • Schrijf alle waarnemingen op van één vogelsoort.
  • Tel het aantal waarnemingen niet bij elkaar op, want dan is er kans dat je dubbel telt. Geef alleen het hoogste aantal op van één vogelsoort die je op één moment hebt gezien. Dus zie je op een moment in dat half uur drie koolmeesjes en later vijf, dan geldt het aantal van vijf koolmeesjes (en dus niet acht).
  • Jouw telling geef je op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari door via de app Tuinvogels (AppleAndroid) of via de website. Vul jouw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

Succes!

Lees ook:

Deze woningen in Rotterdam mét tuin kosten minder dan 2 ton

Ben jij toevallig nog op zoek naar een woning in Rotterdam voor onder de twee ton? Wij hebben een li...
Adoptiekat Jutta

Kroelpoes Jutta komt deze winter graag bij jou op de bank zitten

Elke maandag zet Stichting Zwerfkatten Rijnmond een poes of kat in de spotlights. Er komen namelijk ...

Deze sticker kan het leven van jouw huisdier redden

Wat een goed plan! Gemeente Rotterdam heeft een nieuwe sticker ontworpen om hulpdiensten duidelijk t...

adv.