Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lief kindje, schreeuwende moeder: deze situatie bezorgde Britte een knoop in haar maag

Door Britte Kramer 2 december 2020

Het is vrijdagavond. Na een week vol bijzondere ontmoetingen en toevalligheidjes, heb ik net foto’s gemaakt van de kerstafdeling bij ‘s Zomers. Magisch mooi, en met mijn hoofd nog een beetje in glittersferen wandel ik langs de Hofbogen naar huis.

Voor me lopen drie vrouwen. Een heeft een kindje van een jaar of drie op haar arm. Ze zwaait. Ik zwaai terug. Ze roept: ‘Jij ben lief!!’ en maakt mijn dag nog een stukje mooier. Het voelt alsof ze mijn positieve vibe oppikt – wat ik heel bijzonder vind, van zo’n jong kind.

‘Dit is mijn mama’, zegt ze trots, wijzend naar de vrouw die haar draagt. Maar haar mama en de andere vrouwen kijken geen seconde om. Misschien boeit het ze niet, dat dit kindje zomaar een compliment geeft aan een vreemde op straat. Misschien hebben ze het niet door. Ze hebben het namelijk heel druk met schreeuwen. Ik kan niet volgen over wie of wat ze het hebben, alleen dat tachtig procent van alle geschreeuwde woorden ‘kankerhoer’ is.

Ik steek het plein over en zwaai naar het meisje. ‘Doei!!’ roept ze. Niet één keer, maar wel tien. Steeds harder, totdat zij en haar zwaaiende handje uit het zicht verdwenen zijn. Knoop in m’n maag. Het liefst had ik haar even meegenomen en haar een heel gezellige, warme avond gegeven. Ik spreek mezelf toe: ik mag niet meteen mijn oordeel klaar hebben. Ze zal heus veel liefde en aandacht krijgen, anders had ze vast niet zo trots haar moeder aangewezen.

Het zal puur een kwestie van verkeerde timing zijn; die vrouwen hebben waarschijnlijk net iets heftigs meegemaakt. En ik denk ook dat je kinderen niet teveel moet afschermen van menselijke dingen zoals ruzies, maar ik vind dit toch heel naar om te zien. Dat er door al die agressie totaal geen aandacht is voor iets heel bijzonders: een piepjong kind, háár kind, dat alle negatieve vibes weet te negeren. Dat gewoon haar eigen positieve bubbel creëert en iemands dag een stukje mooier maakt.

Dankjewel dat dit toevallig míjn dag is. Jij bent ook lief.

Meer columns van Britte:

Britte Kramer indebuurt Rotterdam

Dit is waarom je maar beter kan opendoen als de bel gaat

Nu mijn huis ook mijn kantoor is, valt op hoe vaak er eigenlijk mensen voor de deur staan. Je zou je...
Britte Kramer indebuurt Rotterdam

Je stamboom uitzoeken is smeuïger dan GTST (en supersimpel)

Nu de zon niet meer zeurt of ik buiten kom spelen, heb ik eindelijk de rust om mijn stamboom uit te ...
Britte Kramer indebuurt Rotterdam

Britte wandelt graag door Rotterdam: ‘Al loop je 100 x dezelfde route, je ontdekt telkens iets nieuws’

Nu hét wandelevenement van het jaar niet doorgaat, organiseren de Nederlandse Wandelbond, indebuurt,...

Meer over

Column

adv.