Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Allemaal vuilniszakken!’ en meer uitdrukkingen die straks waarschijnlijk viral gaan

Door Britte Kramer 6 november 2019

Willems Kantine komt terug! De oude afleveringen worden herhaald op Rijnmond, en er komen nog een paar nieuwe achteraan ook. Wat mij betreft de beste inburgeringscursus voor iedere nieuwe Rotterdammer.

Als je deze docu kijkt besef je dat veel dingen die we hier zeggen (bij een groter publiek) geïntroduceerd werden door Cowboy Jos en Bob de Huisbaas: ‘Allemaal vuilniszakken!’ ‘Vijf euro? Op je muil, gauw!’ ‘U ken doorgaan…’ Er is zelfs een hele website vol met hun uitspraken. Het gebruik ervan bleef tot nu toe vooral binnen Rotterdam, maar nu de rest van Nederland keihard kickt op elke scheet die we hier laten, verwacht ik dat Willems Kantine straks hartstikke viral gaat.

Ik vind het sowieso interessant, hoe sommige uitspraken jaren opgesloten liggen in één vriendengroep of gebied, en vervolgens in sneltreinvaart door heel Nederland worden opgepikt. Nadat websites Geen Stijl en Dumpert het Westlandse ‘goud’ ging gebruiken (‘So, da’s goud!’) hoor je het nu door heel Nederland. En laten we Inge de Bruijns ‘toppie joppie’ niet vergeten…

Grappig is ook dat woordentrends komen en gaan, net zoals hypes op het gebied van kleding, speelgoed en interieur. En degene die de trend onbewust zette, is ‘m zelf vaak als eerste zat. Ik durf het niet met volle zekerheid te claimen, maar ik weet wel dat een vriend van mij het woord ‘knappie’ al een jaar of vijftien gebruikte. Uit zijn mond klonk het leuk, maar nadat het woord viral leek te zijn gegaan op de Huishoudbeurs ontstond er een grote landelijke allergie voor – vooral bij hemzelf. Maar hij heeft alweer wat nieuws hoor. Ik voorspel je: ‘zak hooi’ wordt het nieuwe ‘knappie’. In iets andere context uiteraard.

Het zal dringen worden met ‘vuilniszak’, maar voorlopig heeft de zak hooi voorsprong, want ik las het laatst ook al in Eva Hoekes column in de Volkskrant. Als je een early adopter wil zijn moet je dus snel zijn en iedereen te pas en te onpas ‘zak hooi’ gaan noemen. Of je gaat alvast voor vuilniszak, dan zit je sowieso safe.

Allemaal Vuilniszakken

Kapsalon

Deze nieuwe Rotterdamse uitdrukking moet in de Van Dale komen

Ha! De Rotterdamse kapsalon is zo bekend, hij kan zelfs gebruikt worden in een uitdrukking. De hipho...
Nieuwe Maas

Hoe goed is jouw kennis van deze Rotterdamse uitdrukkingen? (Quiz!)

Je hebt van die oer-Rotterdamse woorden en uitdrukkingen die je ook alleen maar hiero hoort, mét nat...
Erasmusbrug

Ken jij deze 5 Rotterdamse uitdrukkingen? Ja toch zeker!

Je hebt van die oer-Rotterdamse uitdrukkingen en gezegden die je ook alleen maar hiero hoort, mét na...

Meer over

Column

adv.