Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wilma vertelt hoe mooi het is om mentor te zijn

Aangeboden door Stichting B for You 19 februari 2020

Wilma Gillis is – naast vele andere dingen – bestuurder van Stichting B for You: een stichting die kinderen in Rotterdam, Schiedam en omgeving koppelt aan mentoren. B for You zou nog veel meer kinderen kunnen helpen, maar een tekort aan vrijwilligers maakt het lastig. Terwijl het zó bijzonder is om mentor te zijn! Wilma vertelt.

“Veel mentoren geven aan dat ze zich echt ontwikkelen. Ze hebben een beter zicht op wat er buiten hun bubbel in de Rotterdamse samenleving gebeurt, ze worden flexibeler en ze leren beter luisteren. Ook geven ze aan dat hun empatisch vermogen vergroot wordt en dat ze zich meer verbonden voelen met de stad. Mensen zeggen vaak ‘ik heb het te druk’, maar tijd is ook een prioriteit. Kun je niet een jaar prioriteit geven aan een kind? Het is heel leerrijk. Kinderen spiegelen nogal ongecensureerd en zijn altijd heel geïnteresseerd. Je wordt er zelf ook veel rijker van.”

Internationaal fotomodel

“Van oud-mentoren die nog contact hebben met hun mentee krijgen we regelmatig leuke verhalen te horen. Ooit was er een meisje dat zo timide was; niet normaal meer. De mentor heeft heel veel tijd en energie in dat meisje geïnvesteerd. Nu is ze moeder geworden én heeft ze zich ontpopt als internationaal actief fotomodel. Wij vielen van onze stoel. Dat kind heeft zó veel problemen ervaren, maar ze wist dat ze altijd op iemand terug kon vallen: op haar mentor.”

Presenteren naast John Buijsman

“Een andere oud-mentor werd laatst, na zes jaar, gebeld door haar mentee van toen. Dat meisje was inmiddels verhuisd naar Amsterdam en heeft twee kinderen. Ze belde gewoon om te bedanken, omdat ze zich nu pas echt realiseert wat die mentor voor haar heeft betekend en daar ontzettend blij mee is. Dat zijn mooie verhalen. Ook omdat je niet altijd twaalf maanden later precies kunt aangeven wat de impact is. Of op een benefietavond, dat een mentee die ervan droomt om de beste presentator van Nederland te worden, ineens naast onze ambassadeur John Buijsman staat te presenteren. En dan vol verve meedoen, niet verlegen zijn en energie putten uit het feit dat het publiek en wij er vertrouwen in hebben.”

Dromen laten volgen

Twintig jaar geleden startte Wilma het project Benefits for Kids, dat is opgegaan in de stichting B for You. “Eind negentiger jaren werd er ontzettend problematisch gesproken over jongeren in Rotterdam. Het ging altijd over problemen. Bovendien werd er óver hen gesproken, en niet mét hen. Ik zag het ook binnen de basketbalvereniging waar ik in het bestuur zat. Het principe ‘mentoring’ kende ik vanuit de UK en US, maar ook vanuit organisaties: om mensen vooruit te helpen en te laten ontwikkelen. Alles bij elkaar zorgde dat ervoor dat ik besloot: ik moet mensen bij elkaar brengen. Deze kinderen, die de toekomst van Rotterdam zijn, verdienen een steun in de rug om hun eigen verhaal te vertellen en hun talenten te ontwikkelen. Om ze hun dromen te laten volgen.”

Hopen dat het niet meer nodig zou zijn

“Ik had niet een heel langetermijndoel voor ogen; ik wilde iets voor kinderen betekenen en had niet het idee dat het 25 jaar moest bestaan. Je hoopt dat anderen dan ook met die kinderen aan de slag gaan, dat het niet meer nodig zou zijn. Maar op het moment dat jij iets aan de orde stelt en mensen zien dat je kinderen meer kansen wilt bieden, dan komt er juist meer vraag naar wat je aanbiedt.” Stichting B for You bestaat nu achttien jaar, en is inmiddels een professionele vrijwilligersorganisatie met acht parttimers in dienst. Wilma: “Ik vind dat je niet alles aan vrijwilligers moet overlaten, want het mag niet vrijblijvend zijn. De deelnemende kinderen zijn niet onze kinderen. We moeten zorgen dat er zorgvuldig met ze wordt omgegaan.”

Relatief weinig vrijwilligers in Rotterdam

Er zijn meer dan 200 mentoren actief voor Stichting B for You. Maar dat is niet genoeg… Wilma: “Ik denk dat wij makkelijk meer kinderen kunnen helpen – zéker honderd meer – als we meer mentoren hebben. Dat is ook een speerpunt, om nog planmatiger mentoren te werven. Er is veel vraag naar vrijwilligers, überhaupt, en al die organisaties die vrijwilligers zoeken zijn in principe concurrenten. Bovendien is het aandeel mensen dat vrijwilligerswerk wil doen in Rotterdam relatief laag, ten opzichte van andere grote steden. Daarom zijn we dit jaar een beetje aan het experimenteren, onder meer door relaties met bedrijven uit te breiden en anders aan te pakken – deze kinderen zijn hun toekomstige consumenten en medewerkers, dus investeer daar dan ook in, bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren en ruimte te bieden om mentor te zijn.”

Slim programma

“Nieuwe mentoren moeten natuurlijk ook begeleid worden. Daar is geld voor nodig, dus hopen we vanuit bedrijven ook meer sponsoring te krijgen. Zoals bij onze acties rondom de marathon, waar 25 lopers voor ons meedoen. We gaan ook meer benefietactiviteiten organiseren waar mensen kaarten voor kunnen kopen. Om de financiers meer inzicht te kunnen geven, maar vooral ook om zelf de ontwikkeling van de kinderen goed te kunnen volgen, hebben we een programma ontwikkeld waarmee mentoren ons makkelijk digitaal informatie kunnen geven. We hopen dat binnenkort ook aan andere mentorprogramma’s aan te bieden, en zo de kosten voor de ontwikkeling terug te verdienen.”

Wil jij mentor worden bij Stichting B for You, of eerst meer informatie? Te gek! Klik daarvoor op de oranje button onder dit artikel.Meer over Stichting B for You ontdekken?

Stichting B for You

dienstverlening

Bergsingel 271, Rotterdam

Bekijk meer:dienstverlening

adv.