Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Volgens Henk van het Halve Maatje is slapen voor bange dieren

Door Martine Wooning 27 maart 2020

Henk van Beek (46) hoort niet thuis op kantoor. In mei 2008 opent hij café ’t Halve Maatje: “Ik ben een huiskamercafé voor de wijk, met de charmes van een bruine kroeg, waar je vreselijk goed kan eten.” En heb je de beste ribben van Rotterdam nog niet gevonden? Moet je die van hem eens proberen! Jawel: je kan ze nu gewoon afhalen.

Op het moment dat Henk zijn terras ging vernieuwen, zette de huisbaas zijn kroeg in de steigers en besloot de gemeente om de weg voor de deur opnieuw te asfalteren. “Voor elke scheet die ik wil laten heb ik een vergunning nodig, maar de gemeente kan zonder aankondiging de weg opengooien.” Een gewone dag uit het leven van een Rotterdamse horecaondernemer.

Het huiskamercafé

Henk kocht het café toen het op sterven na dood was – ‘hoe kan het ook anders met een naam als Zeezigt, midden in Rotterdam’. Hij had net een prachtige reis van zeven maanden gemaakt door Zuid-Oost Azië en met wat extra geld van zijn pa kocht hij de kroeg. Zijn droom? Een huiskamercafé voor de wijk, waar iedereen zijn verjaardag ‘of ander feessie’ kan vieren.

Energie

Inmiddels gaat Henk alweer twaalf jaar lang elke dag met een glimlach naar zijn werk. “Mijn gasten zeggen dat ik nog eens dood neerpleurt van alle energie die ik erin stop, maar om eerlijk te zijn levert het net zoveel energie op! Geloof me, ik kan vijf kwartier in een uur lullen over mijn winkeltje.” Henk had er dan ook een nekhernia voor nodig om te besluiten om maar vijf dagen open te zijn, maar blijft er hoe dan ook zeven dagen per week mee bezig.

Lees verder onder de foto >

Het leven van een Rotterdamse horecaondernemer

Overval

Helaas is het niet alleen maar leuk: in januari 2012 werd Henk opgeschrikt door een overvaller met pistool. Rotterdamse nuchterheid: niemand keek op of om. “Ik besefte wel dat het menens was, dus hij moest mijn zaak uit. Vervolgens renden we met z’n allen achter de overvaller aan en wisten we hem na twee kilometer op de grond te krijgen. Daar wachtten we op de politie en droegen hem over.”

Sportief

Voor zijn ontspanning loopt Henk graag hard en wielrent hij veel, maar om de zaak echt even los te laten doet hij aan kickboksen. “Tijdens kickboksen moet je gewoon scherp zijn. Dan kan ik niet nadenken of er wel genoeg bitterballen zijn besteld. Voor je het weet rammen ze je op je bek.”

Alpe d’HuZes

Tijdens de Roparun haalde Henk geld op voor het goede doel en hij deed ook al twee keer mee aan de Alpe d’HuZes: een sportevenement om geld op te halen voor onderzoek naar kanker en ter verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met de ziekte. “Vorig jaar klom ik voor de derde keer omhoog met mijn tong tussen de spaken, stond mijn meissie daar. Ik wist niet eens dat ze in Frankrijk was. Ze heeft me daar ten huwelijk gevraagd en ik heb ja gezegd. Inmiddels zijn we alweer twee jaar verloofd, maar ik weet niet wanneer de bruiloft plaats gaat vinden.”

De lekkerste ribben van Rotterdam

Bestel je een doosje met de lekkerste ribben van Rotterdam bij Henk, dan staat die doos vol met zijn bekende uitspraken. “In alles zit een persoonlijk tintje. Mijn favorieten zijn: ‘Slapen is voor bange dieren’ en ‘Is het lekker? Nee, jij bent lekker!'” Henk, een echte Rotterdammer, die keihard werkt, het liefst zijn ouders aan de bar heeft hangen en het meest houdt van zijn vriendin en haar zoontje.


Meer over Het Halve Maatje ontdekken?

Het Halve Maatje cafés

Gesloten15:00 - 01:00

Kleiweg 325, Rotterdam

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

Buitengewoon Afscheid Karen

Karen: ‘Mensen lopen soms weg als ik vertel wat voor werk ik doe’

Karen is pas dertig, maar werkt al acht jaar als uitvaartbegeleider. Ze wil met Buitengewoonafscheid...
Saotosoep Avenue Nine Latin Bootcamp corona

Uit de keuken van deze dansschool komt tijdelijk de lekkerste saotosoep en okersoep

Bij indebuurt vinden we het te gek hoe creatief ondernemers omgaan met de huidige tegenslagen. Miqui...

Deze Rotterdamse restaurants bezorgen hun maaltijden tijdens de coronacrisis

Restaurants, cafés, koffiezaken en lunchtentjes zijn dicht in Rotterdam. Sommige Rotterdamse onderne...

adv.