Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vincent van Biercafé Walenburg: ‘Mijn leven staat helemaal in het teken van bier’

Aangeboden door Café Walenburg 4 januari 2019

‘Heb je trek? Haal een biertje bij Vincent Bek.’ Dat is de slogan van Biercafé Walenburg op de Walenburgerweg, vlak achter Rotterdam Centraal. Maar wie ís die Vincent Bek nou eigenlijk? Indebuurt ging op onderzoek uit!

Vincent (50) is de man achter Bierfcafé Walenburg. Op vrijdag en zondag werkt hij niet – hij heeft vier man personeel – maar hij is wel zo goed als elke dag aanwezig. Op Sparta-wedstrijden na staat zijn leven helemaal in het teken van bier. “Ik proef veel, ga regelmatig naar brouwerijen en beurzen, en door de Alliantie van Biertapperijen ben ik onderdeel van een groep mensen die helemaal bevlogen is van bier. Daar doen we ook inspiratiedagen mee.”

Lees verder onder de foto >

Biercafé Walenburg

Als enige Rotterdammer bij de Alliantie van Biertapperijen

Café Walenburg is het enige Rotterdamse café dat is aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT). Dat betekent dat er regelmatig mensen van buiten Rotterdam, en zelfs van buiten Nederland voor de deur staan, met de ABT-gids onder hun arm. Vincent vertelt graag over zijn bieren. “Ongevraagd advies vind ik het leukste om te geven, vooral als je dan ziet dat mensen echt genieten van hun drankje. Er zijn cafés waar mensen zich vol laten gooien, maar dit is een café waar je met liefde je biertje drinkt. Als mensen een saison bestellen vraag ik ‘heb je de echte wel eens geproefd?’. Dan kijken ze je aan of ze water zien branden, maar dan kom je aan met een Saison Dupont en dan snappen ze het. Ik geloof dat dat wel gewaardeerd wordt.”

Hersenbloeding

Eigenlijk rolde Vincent door een samenloop van omstandigheden het horecaleven in. Na de Land- en Tuinbouwschool – “Niks voor mij, plantjes uit m’n hoofd leren” – KMBO Detailhandel en militaire dienst, belandde hij uiteindelijk als afdelingsleider bij Mediamarkt. Tot hij door een klap op zijn hoofd een hersenbloeding kreeg. Vincent: “Daarna dacht ik: het leven is te kort om het niet naar je zin te hebben op je werk. Ik ga alleen nog maar dingen doen die ik leuk vind.” Rond die periode, zo’n twaalf jaar geleden, werd Martin van Café de Riddert ziek en namen vaste gasten zijn café over, om te helpen. “Daar was ik er een van, en toen kwam ik echt in aanraking met de horeca. Kroegen vond ik altijd al leuk, maar er werken was er nooit van gekomen. Nu kwam het ineens op m’n pad.”

Lees verder onder de foto >

Café Walenburg

Visstickparty’s en pubquizbonanza

Uiteindelijk werd Café de Komedie op de Schieweg zijn eerste eigen zaak. “En dan zit je daar… De eerste dagen kijk je een beetje naar het plafond. Dan moet je toch wat gaan doen om er volk heen te krijgen. Door exposities, gekke avonden – visstickparty in plaats van een haringparty, Miss Bond-verkiezing – muziekjes, dj’s en loterijen is dat toch wel een succesje geworden. En toen kwam vier jaar geleden Café Walenburg in beeld. Dat vond ik een van de mooiere kroegen in Rotterdam. Maar ook weer de vraag: hoe krijg je hier volk naar binnen? Ik heb de gordijntjes voor de ramen weggehaald, stoepborden geplaatst, het dartbord weggehaald en op de dinsdag dat ze normaal kwamen darten ben ik een pubquiz gaan organiseren. Een heidens karwei, maar vooral heel gezellig en leuk.”

Bakker met advocaat en timmerman met huisarts

Of hij van te voren een bepaalde doelgroep in gedachte had? Absoluut niet. Júist niet. “Een kroeg moet een kroeg zijn. De bakker moet met de advocaat praten en de timmerman met de huisarts. Dat is mijn idee van een kroeg. Hier kan alles komen: vrouwen, mannen, verschillende genders, weet ik veel… Iedereen en alles gaat door één deur. En gebeurt er iets, dan worden ze daarop gewezen of ze gaan eruit, maar altijd met respect naar elkaar toe. Eigenlijk is het een zaak zoals de wereld zou moeten zijn. Een kroeg is tenslotte eigenlijk Facebook 0.0.”

Lees verder onder de foto >

Café Walenburg

Schenken zoals de abdij het bedoeld heeft

“Ik vind het heel mooi dat vaste gasten, van vroeger ook, zijn gebleven. En dat er vriendenkringen zijn ontstaan in de zaak. Als twee mensen alleen aan de bar zitten probeer ik die met elkaar te laten praten. Ik vind dat ook de taak van iemand achter de bar, naast drankjes schenken. Ik wil zelf helemaal niet zo vaak praten; ik vind het belangrijker dat mensen met elkaar praten.” Andere hoogtepunten zijn dat hij zowel in 2017 als 2018 in de Café Top 100 stond en het feit dat hij Orval-ambassadeur is geworden. Dat betekent dat dit bier in Café Walenburg wordt geschonken zoals de brouwers van de abdij het bedoeld hebben. “Op twee manieren: jong en oud. Dus ik verzamel boven flesjes tot ze zes maanden oud zijn. Er zit namelijk heel veel smaakevolutie in.” Op de twintig taps vind je hier Gulpener als basis: “Een mooi, kleinschalig bedrijf met hart voor de zaak. Dat past bij mij en mijn visie.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Café Walenburg. Meer over Café Walenburg ontdekken?

Café Walenburg

cafés

Gesloten15:00 - 01:00

Walenburgerweg 62b, Rotterdam

Bekijk meer:cafés

adv.