Advertentie wordt geladen…

Uriah Arnhem: het gezicht van de Hi-reclames is nu eigenaar van vegan restaurant Dumbo

Uriah Arnhem Dumbo

Sowieso dat je Uriah Arnhem kent. Deze ras-Rotterdammer was namelijk hét gezicht van mobiele provider Hi. Maar de acteur/stand-up comedian heeft meer in z’n mars. Veel meer. Zo is hij een van de breinen achter Oranjebitter, Kralingse Bos Festival, Reggae Festival en… vegan restaurant Dumbo!

Advertentie wordt geladen…

“Ik ben geschoold acteur, maar in de film- en televisiewereld was weinig werk voor mij. Toen dacht ik: laat ik een eigen bedrijf beginnen. Een creatief collectief, waarin je met verschillende mensen oplossingen bedenkt voor bedrijven en merken. Dat werd Venour. Volgend jaar bestaan we vijftien jaar. Van de week zat ik met Noel (zijn compagnon, red.) even te kijken wat we allemaal hebben gedaan. Dat is eigenlijk heel veel. Van events organiseren tot restaurants pimpen en helpen opzetten.”

Nul concessies

Uiteindelijk brak Uriah na acht jaar doorzetten ‘toch een soort van door’ en kwamen er commercials, series en films op z’n pad. Hij werd onder meer het gezicht van telecombedrijf Hi. Maar na jaren voor anderen gewerkt te hebben, wilden hij en Noel ook iets tastbaars voor zichzelf creëren. “Dan mag je all-in, heb je nul concessies.” Na een paar succesvolle festivals openden ze begin dit jaar het veganistische restaurant Dumbo, op de Hoogstraat. “Dit pand kwam toevallig vrij. Zo bizar, we zitten er al zes jaar met ons kantoor naast. Ik denk dat we heel veel geluk hebben gehad. Met alles. Misschien dwingen we het af, op de een of andere manier. Of het is momentum. Het blijft in ieder geval iets magisch.”

Russische snoepjes

“Eerst was dit een Russische supermarkt. Geweldige kerel, die buurman: gouden tand, en zó’n jaap op z’n gezicht – door een bermbom. Hij vertelt de meest vage verhalen over Kazachstan en kwam altijd Russische snoepjes brengen: ‘Proef! Proef! Proef!’ Op vrijdag gaf-ie ons vodka en zúlke bieren. Echt te cute. Tussen deze palen was een balie met worsten en kaviaar, en er waren allemaal rekken met snoep. Dat je denkt: hoeveel snoep kan je hebben?! Op een gegeven moment zei hij: ‘Buurman, kom! Kijk, ik ga weg. Zie je deze man? Ik wil je voorstellen. Hij is de eigenaar van het pand.’”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dumbo (@dumborestaurant) op 5 Okt 2019 om 2:05 (PDT)

Altijd met een kinderlijke gedachte

“Die buurman wilde dat ik het nam. Ik zei: ‘Goed, als we eruit kunnen komen heb ik wel interesse.’ M’n collega’s zeiden ook: ‘Misschien moeten we het doen’. Echt dat kinderlijke. Ons motto is ook toujours enfants: altijd met een kinderlijke gedachte. Die man had een paar gegadigden die meer boden, maar hij gunde het ons. Eerst wilden we ons kantoor verhuizen en er een koffiebarretje in bouwen, af en toe wat creatieven uitnodigen. Uiteindelijk besloten we er een soort visitekaartje van te maken. Een kijkje in onze state of mind.”

Nog nooit een salade gegeten

Vegan bleek het meest logische concept. “Eigenlijk wilden we hetzelfde als bij het Reggae Festival: mensen van alle rangen, standen en culturen samenbrengen. Een hindoe mag geen rund, een moslim geen varken, maar alles wat wij creëren is voor iedereen. Dat maakt de veganistische keuken heel toegankelijk. Op mijn dertigste had ik nog nooit een salade gegeten. Altijd rijst, vlees en groente. Maar het is toch iets van deze generatie, minder vlees eten. Vegan is de nieuwe mobiele telefoon: ‘Als ik het niet probeer blijf ik achter’, dat idee. Geen vluchtige hype, maar de toekomst.”

Verlatingsangst met vlees

“Als niet-veganist is het wel een soort van: waar moet ik beginnen? We hebben de Happy Cow-app geïnstalleerd en zijn de wereld rond gaan reizen om inspiratie op te doen: Berlijn, Polen, LA, San Francisco, Barcelona, Valencia, Japan, Hong Kong, Vietnam, Italië en de Caraïben. Eigenlijk heeft alles wel een niet-vleesvariant. We begonnen qua keuken heel gedistingeerd, maar merkten dat je helemaal niet next level moet zijn als je voor iedereen toegankelijk wilt zijn. Mensen hebben verlatingsangst met vlees en om veganisme zit een bepaald stigma. We wisten wel dat het een moeilijke journey ging worden, maar dachten: áls er een partij is die stigma’s kan weghalen, dan zijn wij het.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dumbo (@dumborestaurant) op 10 Okt 2019 om 2:13 (PDT)

Oscars van het veganistische bestaan

“Aan het begin zei ik: ‘Als we eenmaal hebben wat we willen gaat het keihard. Dan is het niet te stoppen.’ Nu is het zover. We hebben een nieuwe menukaart, cocktailshakers en feesten, en het gaat sneller dan verwacht. Als kroon op ons harde werken zijn we genomineerd voor de Vegan Awards. De Oscars van het veganistische bestaan, zeg maar. Ik heb nog nooit een prijs gewonnen, maar als we deze winnen ga ik ook niet meer zeggen dat we een veganistisch restaurant zijn. Mensen die hier eten hebben het vaak niet eens door. Met onze Hot & Spicy V-Chicken ben je in een enorme mindfuck. Dan komt dat kinderlijke bij ons weer terug, lachen in ‘t vuistje: ‘Kijk ze er ook instinken!’ Dat hadden we zelf in Berlijn, dat we dachten: maar dit is toch gewoon vlees? Ze zitten ons gewoon te fokken hier!”

Welkom in speeltuin Dumbo

“Ik zie het echt als een kinderdroom: je hebt je eigen zaak – wat ga je ermee doen? 26 oktober hebben we een Halloweenparty. Echt heel kinderachtig: griezelen en gek doen. Inclusief karaoke in de kelder, met Thriller van Michael Jackson en allemaal andere foute nummers die een beetje eng voelen. Tussen kerst en oud & nieuw organiseren we International Kanye Day, met Kanye-karaoke, een Kanye-popquiz en allemaal Kanye- en Kim-maskers. Voor de Russische buurman willen we ook nog een ode-avond creëren trouwens. Alleen maar vodka, vegan kaviaar en worsten. Welkom in speeltuin Dumbo!”

Check ook het verhaal van deze Rotterdamse ondernemers:

Dumbo

Hoogstraat 44, 3011RA Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Dumbo

Hoogstraat 44, 3011RA Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Dumbo

Hoogstraat 44, 3011RA Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Kerstmis in augustus? Bij JACK doen ze het gewoon!”

Kerstmis in augustus? Bij JACK doen ze het gewoon!

kerst bij jack
Ga naar “Binnenkijken: Engelse pub Dutch Dukes op de Witte de Withstraat is open”

Binnenkijken: Engelse pub Dutch Dukes op de Witte de Withstraat is open

Dutch Dukes
Ga naar “Insidertip: hier slurp je iedere zondag oesters voor € 1,-”

Insidertip: hier slurp je iedere zondag oesters voor € 1,-

marseille oesters actie

In onze gids

Ga naar “Restaurant ’t Ambachthuys”

Restaurant ’t Ambachthuys

 • Kerkstraat 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
restaurant Ambachthuys

Nu gesloten

Ga naar “WineTank”

WineTank

 • Van Oldenbarneveltstraat 128
 • Slijterijen
 • Gesloten
winetank buitenzijde

Nu gesloten

Ga naar “Spaghetteria Pannekoekstraat”

Spaghetteria Pannekoekstraat

 • Pannekoekstraat 76
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Spaghetteria

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Quooker cadeau bij aanschaf van jouw droomkeuken”

Quooker cadeau bij aanschaf van jouw droomkeuken

 • Keukenloods.nl Rotterdam
 • Geldig t/m 15 augustus 2021
Quooker cadeau Keukenloods.nl nieuwe keuken

Topper

Ga naar “Uitschuifbare verticale pashouder van € 19,99 voor € 12,99”

Uitschuifbare verticale pashouder van € 19,99 voor € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70”

Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70

 • Kwantum
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,99”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Zakelijk coördinator (parttime)”

Zakelijk coördinator (parttime)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Parttime
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Opbouwwerker (tijdelijk)”

Opbouwwerker (tijdelijk)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Tijdelijk
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Huismeester”

Huismeester

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Vrijwillig
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam”

Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam

 • The James Hotel
 • Fulltime
Ga naar “Jongerencoach”

Jongerencoach

 • B&A Civic B.V.
 • Fulltime/Parttime