‘Tegendraadse’ Thijs maakt borduren cool

Door Britte Kramer 15 juni 2018

Thijs (30) is de man achter het Rotterdamse label Tegendraads, bekend van de grafisch geborduurde shirts en truien met bijvoorbeeld de Euromast, de Erasmusbrug of De Rotterdam. Vandaag wordt de nieuwe collectie gelanceerd. Tijd om Thijs het geborduurde hemd van het lijf te vragen. Zijn jongensdroom? “Als een ouwe man met wandelstok over straat gaan en jonge kids in m’n kleding zien lopen.”

“Toen ik veertien was wilde ik emblemen op mijn schooltas, van Slipknot en Korn. Wat er was vond ik te duur en niet goed genoeg, dus ging ik stiekem achter mijn moeders naaimachine zitten. Toen ik van m’n moeder ook truien en broeken had leren maken en die verkocht op school, ging al dat handmatig borduren te veel tijd kosten. Waar ik mijn knopen en ritsen haalde hadden ze een borduurmachine staan. Ik maakte een plan, mijn pa investeerde, en toen was ik op mijn zestiende ondernemer.”

Eerst niet zo tof

Tegendraads ontstond in 2008. Thijs: “In het begin vonden mensen het eigenlijk niet zo heel tof. Ik was heel zoekend naar wat voor soort patronen ik wilde maken. Op de academie (ArtEZ, red.) schreef ik schetsboeken vol, van: wat wíl ik nou? Uiteindelijk ben ik op dat abstracte uitgekomen: ruimtelijkheid in het platte vlak. Mijn borduurmachine stond bij mijn ouders en op een gegeven moment werd ik helemaal kriegel van het heen en weer reizen. Op dat moment kon ik een atelierwoning betrekken en ik weet niet wat er is met dat pand, maar ik maakte meteen drie ontwerpen die mensen vet vonden.”

Museumstuk

De (latere) collectie met bloementruien heeft veel gedaan voor Tegendraads. “Dat was de start van de gekkigheid, daar hebben we er veel van gemaakt. Dat was ook het moment dat ik dacht: ik heb een tweede machine nodig. Ik heb die trui opgehangen bij de expositie ‘Echte Rotterdammers: wat maken we nou?’ in Las Palmas 2. Kwam de curator van Museum Rotterdam naar me toe: ‘Ik heb even een rondje gemaakt met de directeur en besloten die trui aan te kopen.’ Toen heb ik de andere twee (deze en deze, red.) erbij geschonken, zodat ze er wel als setje hangen.”

Naast goedkope zonnebrillen

Voordat hij boven de kringloopwinkel naast de Ferro Dome zat had Thijs een atelier van 18 vierkante meter in Kralingen – “heel knus, met een stagiair en kunstgras op de grond” – en wat shop-in-shops, maar: “Een winkel is niet mijn ding. Daar moet je ook wel een beetje een type voor zijn. Heel veel mensen kwamen gewoon aan je kop zeiken en je van je werk afhouden.” Voor nu ligt de focus dus op online, al kun je Tegendraads misschien binnenkort bij Hutspot scoren. Ook staan ze minder vaak op festivals. “Drie jaar terug had ik drie maanden lang elk weekend een ander feestje, maar ik heb geleerd selectief te zijn daarin. Ik benader het echt als een kunstvorm, en als je naast goedkope zonnebrillen staat kom je niet echt goed tot je recht, zeg maar.”

Festivals, bijbaan en kunst-kunst

“Sinds vorig jaar zijn we gaan focussen: twee festivals, maar dan wel volledig uitverkopen.” Dit jaar hebben ze een eigen tent op Wildenburg: “We nemen andere kunstenaars mee, met eigen kostuums. Het is best wel hard aanpoten, maar misschien pakken we Down The Rabbit Hole ook nog mee. De lat ligt wel redelijk hoog altijd; ik wil dat alles helemaal perfect in elkaar steekt. En ik heb er ook nog een bijbaan naast: beurzen op- en afbouwen. Verder ben ik nu veel bezig met het borduren op grote doeken. Uiteindelijk wil ik dat via een galerie verkopen, dat het echt kunst-kunst is.”

Acrodraad

Thijs doet niet álles alleen. Zo is er ook Mo uit Syrië, via Vluchtelingenwerk, doet zijn tante de boekhouding en ontwerpt vriend Ruud af en toe mee. Vandaag lanceert Tegendraads de nieuwe collectie Acrodraad; de derde collectie van Ruud en wat abstract werk van Thijs zelf. Over die nieuwe collectie: “Het is een beetje hoe het leven ook is: koorddansen, living on the edge.”

Tegendraads Acrodraad

De lancering van Tegendraads’ nieuwe collectie vindt vandaag plaats in het Zakkendragershuisje in Delfshaven, van 17.00 tot 23.00 uur. Je kunt daar de borduurmachine aan het werk zien, mét een drankje erbij. Check hier alle info.


Meer over Tegendraads ontdekken?

Tegendraads winkelen

Van Helmontstraat 20, Rotterdam

Bekijk meer:winkelen

adv.