Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sander de IJscoman: de gezelligste ijs- én kerstboomverkoper van Rotterdam

Door Britte Kramer 6 juli 2018

We plaatsten dit interview in april al, maar inmiddels is Sander een echte BN’er. Hij spettert in de ING-reclame en zat vorige week ineens aan tafel bij Jinek (49:20). Bovendien schijnt dit voorlopig even het laatste écht zomerse weekend te zijn, dus we hebben Sander de IJscoman gewoon weer even omhoog geschept!

De IJscoman Rotterdam

Als kind wilde hij tandarts worden, maar dat liep een beetje anders. Wel stuurt Sander (32), als dé ijscoman van Rotterdam, waarschijnlijk een hoop klanten door. Met zijn eigen schepijskar en Ola-ijskar ben je hem vast wel eens tegengekomen in het Vroesenpark of op een festival. Want snel vergeten doe je deze blijerd niet, met zijn hippe smaakjes (Tony Chocolonely, Cookie Dough), z’n ijsjesshirt plus roze pet en parasol, en gratis discodip voor iedereen.

Voor Sander – geboren en getogen in Rotterdam – draait het leven om reizen, bier drinken en lekker eten. Data invoeren op een kantoor vol huismoeders is niks voor hem, merkte hij al snel. Hij moest iets verzinnen waarmee hij snel én leuk veel geld kon verdienen, zodat hij zoveel mogelijk kon reizen. Op een dag kreeg hij de ingeving: “Ik ga een ijskar bouwen!” Bouwen ja, ondanks dat hij niet bepaald het type Handige Harry was. “Ik wist niet eens hoe een boor werkt.” Maar met een beetje hulp van zijn vader en wat vrienden werd de eerste ijskar een feit.

Met knikkende knietjes het Kralingse Bos in

En toen moest-ie, het Kralingse Bos in. Daar stond hij vóór hij z’n vaste plek in het Vroesenpark kreeg. Hij ging met knikkende knietjes, maar het was een succes. Vierduizend piek haalde hij binnen, die eerste maand. “Ik dacht: wooow, dit is te gek!” Dat het de maanden erna vooral regende, daar had de enthousiasteling even geen rekening mee gehouden. Inmiddels, negen jaar ouder en wijzer, leeft hij met het weer en checkt hij continu alle denkbare weerapps.

De IJscoman Rotterdam discodip

De IJscoman is ook De Kerstbomenman

De IJscoman werkt tweeënhalve dag per week in het onderwijs. Hij begon als conciërge op het Codarts, en klom via rollen als roostermaker, stagebegeleider en studieloopbaancoach op tot leraar Handel. De ijszaak is dus eigenlijk bijzaak, een extraatje. Maar ook in de winter zit Sander niet stil. “Ik zat in Thailand en dacht: wat ga ik in de winter doen? Een maat van me heeft een bouwmarkt, dus ik belde hem op: ‘Mag ik geen kerstbomen komen verkopen bij jou?’” Dat mocht, en zo werd De IJscoman dus ook De Kerstbomenman. Elk jaar in augustus staat hij erwtensoep te eten en kerstbomen te regelen. Iedere winter maakt hij twee weken lang dagen van zestien uur. In het begin armoedig kou lijdend in een regenpak, inmiddels met vijf man personeel, onder een stuk behaaglijkere omstandigheden.

Een eigen zaak met een sleutel

I’m just living the life: ijs eten en blij zijn, f*ck de rest. En als je bolletje valt krijg je een nieuwe.” Yep, deze ijscoman geeft de volle honderd procent. IJsjes verkopen is een verslavende levensstijl geworden. Vindt hij het nooit lastig, dat hij op mooie dagen altijd aan het werk is? “Ja, ik kan bijvoorbeeld nooit naar het strand. Als de zon schijnt werk ik van negen tot negen. Ik heb wel eens gedacht: waarom doe ik dit nou heel de dag? Maar als je er niet helemaal voor gaat ben je maar ‘een’ ijscoman, en ik wil Dé IJscoman zijn. Wel wil ik over twee jaar een sabbatical. Je moet soms opofferen; als je geen ruimte maakt dan win je ook niks. Dingen opgeven brengt me altijd meer. Ik móet van mezelf. Ik heb twee dromen: een eigen zaak met een sleutel, dus op een vaste plek, en wonen bij de zee. En natuurlijk gezond blijven en trouwen enzo, maar deze twee leken me het makkelijkst.”

IJscoman Vroesenpark

Raketjes op dancefeesten, advocaatijs met slagroom bij Ketels aan de Kade

Op festivals – deze zomer kom je hem bijvoorbeeld tegen bij Duizel in het Park en Expedition – staat hij vooral achter zijn Ola-kar. “Op dancefeesten, waar iedereen aan de pillen zit, wil iedereen een raketje.” Sowieso speelt Sander in op het evenement waar hij staat. Zo liet hij Gebo Gelato – zijn vaste leverancier, want die draaien nog zelf ijs – voor Duizel 2017 een geheime ijssmaak maken (drop) en serveerde hij de oudjes bij Ketels aan de Kade advocaatijs met slagroom. Uiteraard was het een hit.

Sterker door ijs

Wat er zo leuk is aan zijn werk? “Ik sta buiten, heb alle vrijheid, drink een biertje, heb vrienden en gitaar spelende mensen om me heen en ken de halve wereld. Ik ben heel populair hoor! ‘Sterker door ijs’ roepen ze wel eens als ze me zien, van Feyenoords ‘Sterker door strijd’. En kinderen die vragen ‘mogen we op de kar meerijden?!’ en daar dan op school over vertellen. Of het kind van een vriend van me, dat heel trots aan vriendjes vertelt ‘mijn papa is de vriend van De IJscoman, ik mag altijd gratis ijs!’ In februari ging ik een keer vis halen in mijn kluskleren. Een klein meisje zat me heel lang aan te staren, en zei toen: ‘hoi ijscoman…’ Terwijl ik al maanden geen ijs had verkocht! Dan denk je wel: ik ben echt ijscoman, zeg maar.”

IJscoman Rotterdam ijsjes Tony Chocolonely ijs IJscoman Rotterdam

Meisjes houden van ijsjes

En dan zijn er nog de meisjes. Want mensen met een passie zijn aantrekkelijk, dat weet Sander ook. En als zo’n passioneel type dan ook nog een eigen ijskar heeft… “Ik heb elk jaar wel twee scharrels uit het Vroesenpark. M’n ex had ik er ook vandaan. Gisteren heb ik bijvoorbeeld nog een telefoonnummer geregeld. Dan zeg ik: ga me even volgen op Instagram. Vervolgens stuur ik een berichtje – of ze zin heeft om ergens een ijsje met me te gaan eten.”

Anyway, de zon schijnt weer, dus haast je naar het Vroesenpark! De IJscoman en zijn goed gevulde kar – in zijn ijskelder liggen nog negenduizend hoorntjes, duizend raketjes en zo’n honderd liter schepijs verstopt – staan rond twaalf uur voor je klaar. En mocht je nou zelf een feestje geven en een kar willen huren, ook dan ben je bij Sander aan het juiste adres. Hieronder zie je hoe je hem kunt bereiken.


Meer over De IJscoman ontdekken?

De IJscoman ijssalons

Vroesenlaan, Rotterdam

Bekijk meer:ijssalons

adv.