Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdamse donutkoningin Hannie ontbijt al jaren met 2 donuts (en blijft superslank)

Aangeboden door Donuts+Bagels 31 januari 2020

Wie donuts zegt, zegt Hannie. Je vindt haar Donuts+Bagels in metrostation Beurs, maar al in 1988 reed ze Rotterdam door met haar donutbus: een oude Volkswagenbus beschilderd met donuts, van waaruit ze – je raadt het al – donuts verkocht.

Als begin-twintiger wilde Hannie psychologie studeren óf een eigen bedrijf opzetten. Dat leek haar wel leuk: ‘een eigen zaakje runnen’. Via haar mans werk kwam de donutbus op haar pad. “We kochten ‘m voor 10.000 gulden destijds. Eigenlijk liep het vanaf dag 1 hartstikke goed en ik heb het zo’n tien jaar lang gedaan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door #Donuts+Bagels (@donutsbagels_rotterdam) op

Jeugdsentiment

“Er zijn nog altijd mensen die vragen: ‘Reed u vroeger met zo’n wagentje door de straten? Ooo, dat was altijd zo leuk!’ En dan komt er een heel verhaal over hoe het voor hen was. Want ik had een speaker op die auto met een deuntje. Als ik die aanzette renden die kinderen naar huis: ‘Yeahhh! Mam, mag ik een donut?!’ en werd er geld naar beneden gegooid. Voor die kinderen is dat een stukje jeugdsentiment. Dat realiseerde ik pas toen ik de winkel opende en mensen daarover begonnen.”

Met bus en aanhanger door de Maastunnel

“Ik wilde heel graag een donutwinkel, maar vond geen enkele locatie goed genoeg. Je moet veel passanten hebben. En niet elke dag dezelfde, want die willen niet elke dag donuts eten.” Hannie vond een oplossing: ze liet een donutkraam bouwen op een aanhanger. “Die stond bij de Lage Erfbrug op de Schiedamseweg. Daar zette ik dan personeel in en zelf reed ik nog lekker door de straten. Rond die tijd kreeg ik ook de eerste klanten: lunchrooms en markthandelaren gingen allemaal bij mij inkopen. Op de Wolphaertsbocht kwam mijn eerste bedrijfsruimte. Ging ik dus elke dag met die bus en aanhanger door de Maastunnel. Man, hoe eng was dat?! Daarnaast liet ik een kraam bouwen die ik bij supermarkten en beurzen kon zetten en rond 2005 kreeg ik via-via deze locatie aangeboden.”

Lees verder onder de foto’s >

Donuts als ontbijt

Inmiddels zit Hannie al 31 jaar ‘in de donuts’ en is Donuts+Bagels een bedrijf met veertien man personeel en een bakkerij in Zwijndrecht. Dat betekent dat ze iedere ochtend om half vijf de deur uit gaat. “Dat vroege opstaan went nooit. Altijd als de wekker gaat denk ik nog: ooo, waarom?! Maar dan snooze ik nog een halfuurtje, en als ik eenmaal gedoucht heb is het wel fijn. Om zeven uur eet ik mijn eerste donut – caramel-stroopwafel – en om tien over zeven mijn tweede; glazed (naturel) of kaneel-kokos. Die tweede is nooit het plan, maar het gebeurt toch altijd. Voor mij is het gewoon mijn ontbijt. Ik sport wel twee, drie keer in de week, maar dat is omdat ik het heerlijk vind. Het ontspant en geeft me energie. Ook al heb ik veertien uur gewerkt – wat heel vaak gebeurt – ga ik gerust daarna nog een groepslesje uit m’n naad staan springen. Ik ben gewoon een bezige bij, heb veel energie. Dat is denk ik m’n geluk: anders was dit er niet geweest.”

Moeder in een donutauto

Tijdens haar donutcarrière bracht Hannie ook ‘nog even’ drie kinderen groot, die inmiddels 24, 22 en 22 zijn. “Ik denk nu vaak bij mezelf: hoe heb ik dat eigenlijk gedaan?” Voor de kinderen was het heel normaal dat hun moeder in een donutauto reed: “Net als dat je moeder Wendy van Dijk is en je niet beter weet dat ze op de televisie is. Vriendjes zeiden: ‘O, jullie hebben zeker vaak donuts thuis?’ Dan zeiden ze: ‘Nee, mijn moeder neemt nooit een donut mee.’ Voor mij zijn het gewoon mijn producten, dus het kwam niet bij me op. Ook als ik visite krijg, vraag ik: ‘Zal ik ergens een lekker taartje halen?’ Dan zeggen ze: ‘Heb je geen donuts?’”

Mannen houden van snoepjes

Het assortiment bestaat uit meer dan veertig verschillende donuts. Vooral die met snoepjes is populair. “Dan denk je: mannen nemen mokka met nootjes, maar nee, dan kiezen ze precies die met al die snoepjes! We hebben natuurlijk niet alleen donuts. De brownies doen het ook héél goed, net als de cupcakes, carrotcake, cookies en nog veel meer. Alles komt uit uit eigen bakkerij. We doen veel bestellingen, voor particulieren en bedrijven; alles op wens van de klant. Dat betekent: veel gepersonaliseerde donuts. Veel bedrijven verrassen er hun relaties mee. We maken ze dan bijvoorbeeld in de kleur van het logo, met het logo zelf erop.”

Donuteter van de maand

“Het creatieve zat er altijd wel in. Ik deed een cursus fotografie en had zelf een eigen doka om mijn foto’s te ontwikkelen. Terwijl ik aan het werk was had ik altijd de camera bij me en als mensen dan een leuk gezicht hadden of iets bijzonders, dan zei ik: ‘Joh, mag ik een foto van je maken? Word je misschien donuteter van de maand!’ Zo’n foto bleef dan een maand lang in mijn bus hangen. We konden er nog geen tekst in zetten, dus ik knipte dan zo’n praatbalkje uit waarin ik schreef ‘donuteter van de maand’. Die persoon kreeg dan een paar donuts.”

Lees verder onder de foto >

Donuts+Bagels Hannie

Bevriende klanten

“Het grappige is: ik heb nog steeds hetzelfde mobiele nummer als in 1991 – toen nog met zo’n antennetje. En ik heb dus klanten die al 25 jaar lang bellen: ‘Ik ben weer jarig hoor, ik wil weer bestellen!’ Met sommige klanten ben ik nog steeds bevriend en ik heb alleen maar leuke herinneringen, geen slechte. Dat is het leuke van die hele donutshop: mensen komen hier om zichzelf of een ander te verwennen, dus zijn altijd wel in een prettige stemming. Ik vind ook dat mijn team altijd heel vrolijk en enthousiast achter de counter moet staan; altijd klaar voor een praatje als dat nodig is.”

Valentijnstip

Donuts+Bagels gaat mee met alle feestdagen, maar Valentijn is volgens Hannie de druktste dag van het jaar én de leukste. “Valentijn is echt een gekkenhuis. Dan staan er de hele dag mensen voor de winkel en staan wij met tien man de hele dag te schrijven. ‘Ik wil een doosje van zes.’ ‘Welke teksten wil je erop?’ Wij schrijven die persoonlijke tekst dan op de donuts.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door #Donuts+Bagels (@donutsbagels_rotterdam) op

Gratis bezorgd

Feestje, of gewoon benieuwd naar die heerlijke donuts van Hannie? Je kunt natuurlijk gezellig langsgaan in metrostation Beurs, maar je kunt ze ook bestellen. Bij een bestelling vanaf €36,- worden je donuts gratis bezorgd (binnen een straal van 20 kilometer rond Rotterdam).Deze bijdrage wordt je aangeboden door Donuts+Bagels. Meer over Donuts+Bagels ontdekken?

Donuts+Bagels

bakkers

Gesloten11:00 - 18:00

Coolsingel 130-132, Rotterdam

Bekijk meer:bakkers

adv.