Rotterdammer Joost verkoopt handgemaakte macarons: ‘Mensen vinden ze lekkerder dan die van Ladurée’

Aangeboden door Made By Joost

Made By Joost Zoet Genot Macarons Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Macarons zijn wat ons betreft de ultieme zoete traktatie. Dus toen we van meerdere kanten horen dat de Rotterdamse Joost misschien wel de lekkerste maakt, moesten we natuurlijk even bij hem langs om te kletsen én te proeven.

Joost werkt al vanaf z’n zestiende in de horeca. Hij deed z’n ervaring vooral op in de hotellerie, maar had altijd de droom om iets voor zichzelf te beginnen. Waar de liefde voor horeca en ondernemerschap vandaan komt weet hij niet, maar voor hem stond een toekomst in deze branche altijd al vast.

Restaurantje spelen

“Ik vond het máchtig als we uit eten gingen of ergens bleven slapen. En in ons vakantiehuisje in Zuid-Frankrijk speelde ik altijd ‘restaurantje’. Zorgen voor mensen, mensen blij willen maken, dat zat er van kleins af aan in. Als ik met pensioen ben, wil ik een bed & breakfast. Een ontbijt- en lunchroom gaat er sowieso komen, gecombineerd met een winkel waar ik mijn macarons verkoop. Bakken en desserts maken vind ik geweldig om te doen. Het is hartstikke secuur werk: alles moet tot op de milligram kloppen. Ik kan me helemaal verliezen in het klooien daarmee; daar ben ik perfectionistisch genoeg voor.”

Pure smaken en kwaliteit

“Tijdens de coronatijd kwam ik in de WW terecht. Ik wilde toen voor mezelf beginnen, maar zag het niet zitten om een fysieke zaak te starten terwijl de horeca dicht was. En taarten werden al genoeg aangeboden in webshops, dus het is lastig om je dan te onderscheiden. Al helemaal omdat fancy taarten met vijf lagen en figuurtjes m’n ding niet zijn. Bij mij draait het om pure smaken en kwaliteit. In die periode ging ik voor het eerst zelf macarons maken en ik kreeg zulke goede reacties dat ik besloot om daarmee verder te gaan.”

Lees verder onder de foto >

Made By Joost
Foto: Made By Joost

Vergelijkend warenonderzoek

“Eerst moest er een vergelijkend warenonderzoek komen. Ik dacht: ik bestel overal doosjes van acht stuks, in verschillende smaken. Er zit namelijk nogal veel onderscheid in. Een macaron moet enigszins knapperig zijn. Een krokantje aan de buitenkant en een zachte, toffeeachtige binnenkant met een mooie vulling, waardoor het één geheel is. Bij veel van de macarons die ik bestelde, moest ik de vulling echt zoeken. Bij andere was het weer too much. Het is lastig om de balans te vinden. Puur een kwestie van aanvoelen.”

Aardig wat geproefd, vervloekt en weggegooid

“Ik proefde tot het mijn strot uitkwam, kon geen macaron meer zien. Toen ging ik zelf bakken, bakken, bakken… En dat allemaal vanuit mijn huis-tuin-en-keukenoven. Voor ik de juiste receptuur had, en consistentie erin, is hier aardig wat geproefd, vervloekt en weggegooid. Dat is de enige manier om het perfect te krijgen, en dat perfectioneren houdt nooit op. Macarons bakken is echt niet makkelijk. Zelfs nu komt er soms nog een lading uit de oven waarvan ik denk: dit vind ik niks, die keur ik af. Ze moeten lekker smaken, maar er ook oké uitzien.”

Lovende reacties

“Op 4 januari 2021 ging mijn webshop Made By Joost live. Dat was best spannend. Het is sowieso een dingetje van mij om aan mezelf te twijfelen. Vrienden en familie zijn snel geneigd om positief te zijn, maar ik heb altijd gezegd: ‘Als het niet oké is, wil ik dat ook horen.’ Ik wil júist beter, beter, beter worden. Het was een fantastisch moment toen de allereerste bestelling binnenkwam. Ik heb er een speciale notificatie voor ingesteld en als ik dat geluidje hoor, word ik meteen blij. Toen de eerste onbekende klanten heel lovend waren, dacht ik: dit is wel heel tof. Nog steeds krijg ik heel veel mooie complimenten. Mensen zeggen dat ze nog nooit zulke lekkere macarons hebben gegeten, of zelfs dat ze nog lekkerder zijn dan die van het beroemde Franse Ladurée.”

Lees verder onder de Instagrampost >

6 verschillende smaken

“Ik maak alleen maar dingen die ik zelf lekker vind. De smaken moeten perfect zijn, en als ik iets zelf niet lekker vind, hoe kan ik dan zorgen dat het perfect is? Je ziet qua macarons nu een soort hype met hele fancy, aparte smaakcombinaties, maar daar ben ik niet van. Ik hou van pure, eerlijke smaken. Ik bied er nu zes aan: chocola, mango-passievrucht, pistache, framboos, citroen en karamel-zeezout. Ook komt er binnenkort een champagnemacaron. Daarnaast maak ik blauwe en roze geboortemacarons in vanillesmaak, als alternatief voor beschuit met muisjes.”

Hollandse knusheid

“Momenteel ben ik aan het kijken hoe ik kan opschalen, want voorlopig bak ik nog steeds vanuit huis en kan ik maar 21 macarons tegelijk maken. De woonkamer is vaak een soort opslagmagazijn vol verpakkingsmateriaal en bakspullen. Het is maar goed dat mijn partner als purser vaak een paar dagen van huis is, want tijdens mijn bakdagen moet niemand voor mijn voeten gaan lopen. Dan raak ik geïrriteerd; ik heb al mijn concentratie ervoor nodig. De eerste stap zal een productiekeuken zijn, en daarna wil ik graag een ontbijt- en lunchroom waar ik ook mijn macarons verkoop. Het liefst in het Scheepsvaartkwartier. Als je naar de uitstraling van Ladurée kijkt, is die heel klassiek. Dat ben ik niet. Ik hou van Hollandse knusheid, klassiek met een moderne twist.”

Beste macarons van Nederland

“Mijn ambitie is om in elk geval de beste macarons van Nederland te hebben. Ook al wil ik op een gegeven moment uitbreiden, ik zal nooit concessies doen aan de kwaliteit. Invriezen zal ik nooit doen. Het is zo’n verfijnd, delicaat product; daar moet je geen afbreuk aan doen. Vooral het koekje moet versgebakken zijn. Als ik straks een fysieke zaak heb zal het heel anders zijn, maar momenteel lever ik drie dagen per week, zodat ik de versheid kan garanderen.”

Mensen verrassen

“Mensen kunnen tot dertig dagen vooruit bestellen, voor feestdagen of verjaardagen, bijvoorbeeld. Ik zorg ervoor dat de macarons op tijd en vers geleverd worden, eventueel met een kaartje met persoonlijke boodschap erbij. Het stukje service is voor mij heel belangrijk. Daar moet je continu op blijven focussen en geen steekjes in laten vallen. Het gaat me niet om de knikkers; ik wil mensen kunnen verrassen en ze een goed gevoel geven. Wat je bij mij koopt, moet een cadeautje zijn. Daarom zit er bijvoorbeeld altijd een strik om de doosjes heen. Niks leuker dan een doosje macarons cadeau doen, in plaats van een bloemetje of een frummeltje!”

Joosts macarons bekijken én bestellen doe je via de webshop Made By Joost.

Made By Joost

Lodewijk Pincoffsweg 466, 3071 AS Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Made By Joost

Lodewijk Pincoffsweg 466, 3071 AS Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Gegrilde kip, pasteitjes en Johnny Cake: deze Antilliaanse foodtruck komt naar Rotterdam”

Gegrilde kip, pasteitjes en Johnny Cake: deze Antilliaanse foodtruck komt naar Rotterdam

Ga naar “Marjolein is dé wenkbrauwspecialist: mensen komen vanuit heel Nederland speciaal naar haar salon”

Marjolein is dé wenkbrauwspecialist: mensen komen vanuit heel Nederland speciaal naar haar salon

Aangeboden door The Brow Specialist

Ga naar “Zo werd The Wings Paradise van Yoeri en Marcela een succes in Rotterdam”

Zo werd The Wings Paradise van Yoeri en Marcela een succes in Rotterdam

Aangeboden door Qredits

wings paradise yoeri marcela rotterdam

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Nescafé potten oploskoffie 200 gram van € 23,56 voor € 11,78”

Alle Nescafé potten oploskoffie 200 gram van € 23,56 voor € 11,78

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99”

Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel”

Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel

 • Trevvel
 • Parttime
Ga naar “Logistiek Administratief Medewerker gezocht!”

Logistiek Administratief Medewerker gezocht!

 • AXS Logistiek Rotterdam
 • Fulltime
Ga naar “POH GGZ | Omgeving Rotterdam | Minimaal 24 uur”

POH GGZ | Omgeving Rotterdam | Minimaal 24 uur

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800”

WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Werken als barista bij de Gemeente Rotterdam!”

Werken als barista bij de Gemeente Rotterdam!

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Rotterdam”

Kerstmarkt in Rotterdam

 • Van 17 nov t/m 23 dec
kerstmarkt rotterdamkerstmarkt rotterdam
Ga naar “Films bij Rotterdamse Munt”

Films bij Rotterdamse Munt

 • Rotterdamse Munt
 • Van 9 sep t/m 14 okt
rotterdamse muntrotterdamse munt
Ga naar “Halloween in Rotterdam”

Halloween in Rotterdam

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween rotterdam