Richard van café Bonaparte: ‘Toen de laatste gast weg was heb ik zitten huilen van geluk’

Aangeboden door Nachtcafé Bonaparte 6 juni 2019

Vorig jaar gingen we langs bij Richard, die begin 2018 nachtcafé Bonaparte overnam en een fikse metamorfose gaf. We sloten hem direct in ons hart en keren nu, na een jaar, terug om te horen én te ervaren hoe het ervoor staat met al die mooie plannen en dromen.

Op het moment dat we zaterdagavond binnenstappen, is meteen duidelijk dat het sowieso qua drukte wel snor zit. Niet veel later krijgen we als vanzelf flashbacks naar het interview uit juli 2018. We zien alles waar Richard toen van droomde: een warme, vriendelijke, gemoedelijke sfeer en een fijn, gemêleerd publiek. Een paar dagen later zijn we terug om even rustig bij te kletsen met Richard.

Pagina 1 / 2
⟵ swipe swipe ⟶

Schoonmaakbezem erdoor

Het blijkt allemaal boven verwachting te gaan. “Ik leef m’n droom, en al veel sneller dan verwacht. Toen ik die schoonmaakbezem door de zaak haalde in de hoop dat ik nieuw publiek zou binnenhalen, gaf ik mezelf daar pak ‘m beet vier jaar voor. Maar wonderbaarlijk genoeg heb ik nu al een eigen gastenkring opgebouwd en draai ik zo bizar goed dat het m’n stoutste dromen overtreft. Iedereen is hier respectvol naar elkaar; precies wat ik wil.”

Het huiskamertje van Rotterdam

Richard: “Bonaparte staat voor ‘liefde’ en ‘verzoening’. Het is het huiskamertje van Rotterdam geworden, en een plek waar iedereen een stukje persoonlijke aandacht krijgt. Iedereen wordt onthaald met een handdruk, omhelzing of kus. Als je ontspannen bent kan je jezelf zijn en maak je sneller een praatje met andere mensen. We proberen voor iedereen even tijd te maken. Het is een kettingreactie: wat je uitstraalt naar je gasten krijg je terug en gaan ze ook naar elkaar uitstralen. Zo versterken de gasten dat wat ik neer probeer te zetten.”

Dikke 10 voor de politie

“Bonaparte is echt een café waar je, zowel als man of vrouw, alleen naartoe kan gaan. Je weet dat je hier veilig bent. Als iemand je ook maar een beetje lastig zou vallen hoef je maar naar een van ons toe te gaan en wij lossen het voor je op. Meestal is dat niet eens nodig. Ik heb een hele nauwe samenwerking met zowel de wijkagent als met Roze in Blauw. De politie krijgt een dikke 10, wat mij betreft. Zij zorgen ervoor dat ik op een veilige manier kan ondernemen.” Minstens zo dankbaar is Richard voor zijn team: de Bonapartefamilie. Zij zorgen ervoor dat hij ook af en toe z’n rust pakt, en andersom. “We zijn niet per se collega’s; we vangen mekaar op en beschermen elkaar tegen onszelf.”

Richard Bonaparte

In nachtcafé Bonaparte creëert Richard zijn droomwereld in het klein

Begin dit jaar nam Richard - die we tijdens dit gesprek helemaal in ons hart sloten - nachtcafé Bona...

Onbewust een gat in de markt

Het nieuwe Bonaparte organiseerde dit jaar onder meer de Statement Walk. Zelfs Richards ouders liepen mee. Ondanks dat hij het doodeng vond om in vol drag-ornaat op ze af te stappen, was het wel een van zijn hoogtepunten van het jaar; een stukje bevestiging ook. Verder waren er bingoavonden en een kerstshow; stuk voor stuk succesnummers, eigenlijk tegen Richards verwachting in. “Ik denk dat ik een beetje onbewust een gat in de markt heb aangesproken. Ik miste echt een dragcafé, en blijkbaar misten meer mensen dat. De Miss Bonaparte-verkiezing is echt mijn kind. Ik was daar zo f*cking trots op. Ik liep twee maanden van tevoren al te stuiteren van de zenuwen, maar het was een overweldigend succes; zo’n heerlijke, fantastische avond! Nadat de laatste gast weg was heb ik zitten huilen van geluk. Op 30 juni is de tweede editie; het wordt een jaarlijks terugkerend ding.”

Van ‘per ongeluk belanden’ naar bewust voor kiezen

Richard: “Het allermooiste compliment dat ik regelmatig krijg is dat mensen zich thuisvoelen. En wat ik ook heel mooi vond, was toen ik iemand hoorde zeggen: ‘Vroeger belandde je in de Bona omdat er niks anders was en nu kies ik er bewust voor om te gaan.’ We zijn in een jaartje tijd een nieuwe hotspot geworden. Ik had dat nooit durven dromen, het is zo onwerkelijk voor mij. Het publiek is enorm verjongd ook. En dat het gaygehalte zo omhoog gegaan is vind ik ook fijn. Ik denk dat het nu bijna 50/50 is. Het heeft in ieder geval een gay karakter; voor de hetero’s die komen is het geen issue.”

Dank, dank, dank

In het jaar dat Richard met ondernemen begon, nam Marco Sijens de Regenboog over, en Vincent van Drunen startte Vinn. De drie vrienden hebben veel aan elkaar; sturen gasten naar elkaar door, helpen elkaar uit de brand waar nodig en trekken zich aan elkaar op. “We komen ook alle drie bij elkaar in de zaak. Het is een hele leuke samenwerking en ik denk ook dat het goed is voor de Rotterdamse horeca, als je zo veel samen doet. Ik wil hen, maar ook mijn staff, gasten en de politie heel graag bedanken. Ze zijn allemaal onderdeel van hoe de Bonaparte vandaag de dag is.”

Taboes en toekomstdromen

Is er nog ruimte om te dromen? Bij Richard altijd. “Ik wil dat er nog véél meer mensen komen. Vooral mensen die net buiten het burgerlijke rijtje lopen: homo’s, dragqueens, maar ook hetero’s die net effe anders zijn dan de standaard, die hier een plek hebben waar ze niet raar worden aangekeken. Voor mij bestaat het woord taboe niet. Al die dingen die ‘taboe’ zijn wil ik juist naar buiten gooien. Dat geeft me kracht.”

Swipe naar links voor de toekomstplannen van Bonaparte!

Evenementen bij Bonaparte

Zaterdag 22 juni 2019: Benefietavond

Op deze avond, van 20.00 tot 24.00 uur, organiseert Stichting De Roze Leeuw een benefietavond tegen homogeweld en vóór het feit dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Er zijn sprekers en er is een veiling, waarbij je onder meer op een etentje met Richard kunt bieden. De benefietavond is open voor publiek, maar wel onder extra streng deurbeleid. Vanaf 00.30 uur is Bonaparte weer zoals je het gewend bent.

Zondag 30 juni 2019: Miss Bonaparte Verkiezing

Je kunt je nog opgeven!

Maandag 22 juli: Roze Maandag

Bij voldoende aanmeldingen vertrekt er een bus vanaf Bonaparte naar Roze Maandag in Tilburg.

Zaterdag 27 juli: Zomercarnaval

Dit wordt één groot feest, van 13.00 uur ’s middags tot (sowieso) 07.00 uur ’s morgens.

Woensdag 25 september: Pride Bingo

Vrijdag 27 en zaterdag 28 september: Pride After Hours

Als de feesten klaar zijn kom je hier afteren. Bonaparte zet lekkere hapjes klaar en verzorgt een gezellige avond.

Zondag 29 september: Drag Idols

Zondag 20 oktober: Statement Walk

Naar de Miss Travestie Holland-verkiezing in Villa Thalia


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nachtcafé Bonaparte. Meer over Nachtcafé Bonaparte ontdekken?

Nachtcafé Bonaparte vrijetijd en uitgaan

Gesloten22:00 - 06:00

Nieuwe Binnenweg 117a, Rotterdam

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan
Pagina 1 / 2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.