Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pieter van Piet Lap: ‘Mannen worden soms met een smoes naar het winkelcentrum gehaald’

Aangeboden door Piet Lap 11 juli 2020

Piet Lap is al jaren een gevestigde naam in Rotterdam en omstreken. En dan bedoelen we ook echt járen. De overgrootvader van Pieter Lap begon in 1901 zijn eerste herenmodezaak. Bijna honderd jaar later staat Pieter zelf aan het roer van de vijf vestigingen in en om Rotterdam.

Ooit waren ‘de Lappen’ loodsen en vissers op Texel, weet Pieter te vertellen. “Totdat mijn overgrootvader het eiland af vluchtte, omdat zijn stiefvader een toekomst als boer voor hem zag. Dat wilde hij absoluut niet. Hij nam de boot naar Den Helder en ging daar in een kledingzaak werken. In 1901 opende hij zijn eerste winkel in Rotterdam, met gemaakte kleding. Dat was in die tijd vooruitstrevend en ging als een dolle. Het was veel goedkoper dan de maatkleding die toen nog gebruikelijk was.”

Elke generatie een grote crisis

Zijn zoon, Pieters opa dus, was voorzitter van sportvereniging Leonidas. Pieter: “Hij heeft de club groot gemaakt en was de eerste erevoorzitter. Toen in 1929 de beurskrach kwam zei zijn vader: ‘Ik kan je niet meer betalen. Begin zelf maar een winkeltje.’” Zo gezegd, zo gedaan. Het werden zelfs meerdere winkels. Pieter: “Eigenlijk heeft elke generatie één grote crisis gehad. Mijn overgrootvader de beurskrach, mijn grootvader de oorlog, mijn vader de crisis van 1983. Ik dacht het gehad te hebben in 2013. Het kostte me bijna de kop, maar we hebben ‘m overleefd. En nu krijgen we deze… Wel erg dicht op elkaar hoor!”

Lees verder onder de foto >

Piet Lap schilderij grootvader
Schilderij van Pieters grootvader | Foto: indebuurt Rotterdam

Geen spijkerbroeken met gaten

Gelukkig heeft Piet Lap een grote schare trouwe fans. Dat zien ze ook aan hun loyaliteitssysteem, waarmee klanten punten kunnen sparen. “Per halfjaar sturen we toch wel 3.000 van die loyaliteitsbonnen.” Mannen kunnen bij Piet Lap terecht voor vrijetijdskleding, maar er hangen ook altijd colbertjes en wat goede pakken in de winkel. Pieter legt uit dat ze zich voornamelijk op vijftigplussers richten. “Maar een klassieke knul, die op z’n vijfentwintigste in een bermuda wil lopen, helpen we natuurlijk ook. We hebben alleen geen spijkerbroeken met gaten. Die mogen ze er zelf in maken.”

Met z’n 82 jaar nog in de winkel

Iedere zondagavond belt Pieter een halfuurtje met zijn vader, die inmiddels 82 is. Ze bespreken wat goed gaat en wat slecht, en hoe ze het beste kunnen bijsturen. Op de vraag of zijn vader de zaak moeilijk kan loslaten, antwoordt Pieter: “Ik wil ook niet dat hij dat loslaat. Zo blijft-ie lekker bezig. Als je cijfers kan lezen, dan kan je dat je hele leven. Gewoon lekker actief houden! En het is ook wel gezellig. Vóór corona stond m’n vader hier op zaterdag met z’n 82 jaar nog in de winkel. Hij helpt dan vaak de klant die aandacht nodig heeft. Dat kan zo wel drie uur duren. Soms gaan ze voor duizend euro de deur uit. Dat is bij ons wel tassen vol hè!”

Lees verder onder de foto >

Piet Lap Hesseplaats Pieter en Ellie
Pieter en zijn zus Ellie | Foto: indebuurt Rotterdam

Een beetje entertainment

“Veel mannen hebben een voorkeursverkoopster, of ze komen speciaal voor mijn vader. Bij mij denken ze vaak dat ik nieuw ben; ik zit natuurlijk meestal in dat hok. Dan zeg ik voor de grap dat ik de stagiair ben. Klanten komen hier ook om op een leuke wijze in de maling genomen te worden. Daar houwen we van hoor, een beetje entertainment. Dat zit er al generaties lang in. Anders wordt het saai, dat kan natuurlijk niet!”

Vrouwen komen ‘voorkijken’

Piet Lap is een herenmodezaak, maar vrouwen komen vaak ‘voorkijken’. Vervolgens moet de man mee om te passen. Pieter: “Sommige mannen worden dan met een smoes naar het winkelcentrum gehaald. ‘O ja, we gaan ook nog even…’ ‘Nee, dát had je niet gezegd!’ Nou, dan komen ze binnen, moet die broek er precies zijn in die onmogelijke maat, passen ze er drie en gaan ze toch weer vrolijk weg. We hebben er ook die zeggen dat ze nooit in een winkel komen, behalve bij ons. Mannen zijn gewoon autisten, in de positieve zin. Ze kopen vaak ook alles in één keer. Als een man en vrouw samen binnenkomen moet je als verkoper dondersgoed in de gaten hebben: this is the moment.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Piet Lap. Meer over Piet Lap ontdekken?

Piet Lap

kledingwinkels

Hesseplaats 72, Rotterdam

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.