Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peuter of bejaarde, gay of straight: bij Colinda kan iederéén (leren) dansen!

Door De Havenloods 13 juli 2018

[Door Els Neijts] Colinda (53) dankt haar voornaam aan de bekende Cajun-song ‘Allons Danser Colinda‘ en daar liggen ook haar roots: in het dansen. Ze runt de Rotterdamse Dansschool de Klerk, die haar opa 81 jaar geleden begon. Opa en ouders leven niet meer, maar Colinda draagt haar missie – stijldansen en latin – nog vol enthousiasme uit. 

Colinda’s dans-thuisbasis is Recreatiecentrum Oostervant. “Ik vind het daar geweldig. Hoe iedereen met elkaar omgaat… Fijn hoor, want ik ben er zes tot zeven dagen per week.”

Iedereen met iedereen (of lekker alleen)

“Ik geef iedereen les. Van senioren tot peuters en van hetero tot gay en transgender. Café Fatal en Gay & Lesbian Sportclub Ketelbinkie hebben me daar als eersten voor benaderd. Vorige week heb ik nog les gegeven bij Café Fatal op De Parade. Inmiddels hebben we ook lessen waar iedereen met iedereen danst, ongeacht seksuele voorkeur en met of zonder partner. Ik doe ook mee aan Dance for Health, danslessen voor mensen met reuma en Parkinson. En omdat trouwen weer helemaal hot is, leer ik aanstaande bruidsparen van de traditionele openingsdans op hun bal iets bijzonders te maken. Zoals in de film, inclusief liften en droppen!”

Dansschool nabootsen achter het gordijn

“Mijn opa was al jong helemaal gek van dansen. Hij hing in de huiskamer vaak een gordijn op om daarachter met een klein clubje een dansschool na te bootsen. Later ging hij kleine zaaltjes huren en daarna richtte hij Dansinstituut De Club op. Mijn vader heeft daar uiteindelijk Dansschool de Klerk van gemaakt en samen met mijn moeder die naam gevestigd. Ik ben in het oude deel van Hillegersberg opgegroeid, maar onze dansscholen hebben door de hele stad verspreid gezeten. Van een bovenzaaltje aan de Sint Laurensstraat tot de Aert van Nesstraat en na het bombardement van de Katshoek tot de Schiestraat. In september vier ik onze 82e verjaardag. In Recreatiecentrum Oostervant.”

Dansen in jeans en op sneakers

“Stijldansen leeft weer helemaal op. Alleen mijn zus wil er niks van weten, haha. Tegenwoordig is het stoffige imago er natuurlijk wel af. Vroeger moesten de dames verplicht in een jurk of rok en de heren in pak met stropdas. De heren vroegen de dames ten dans en brachten haar na de dans ook weer keurig terug. Aan de rechterarm. Een dans weigeren was er niet bij en te dicht bij elkaar dansen ook niet. Je mocht zelfs niet te dicht naast elkaar zítten! Nu dansen we ook in jeans en op sneakers, maar voor bijvoorbeeld een kerstbal vraag ik wel altijd of iedereen ‘iets leuks’ aan wil trekken.”


Meer over Dansschool de Klerk ontdekken?

Dansschool de Klerk sport en bewegen

Oostervantstraat 25, Rotterdam

Bekijk meer:sport en bewegen

adv.