Petra gooide het roer om en werd uitvaartbegeleidster, zonder mantelpak

Aangeboden door Sereen Uitvaartbegeleiding 12 april 2019

Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat die grote rieten mand in de etalage doet, daar in dat pand aan de Kralingse Oudedijk? Nou, vanuit dit warme, sfeervolle pand leidt Petra Verschoor – die voorheen als juriste werkte – haar bedrijf in uitvaartbegeleiding: Sereen. Kleinschalig en persoonlijk, dus zonder mantelpakjes en aktetassen.

Na eigen verlieservaringen en de wijze van begeleiden door uitvaartverzorgers destijds, besloot Petra 9 jaar geleden het roer om te gooien, de opleiding Uitvaartbegeleiding te volgen en haar eigen onderneming te starten. Maar wel op háár manier: persoonlijk en met tijd en aandacht voor families.

Bijzondere gesprekken

Petra: “De begeleiding van Sereen is meer coachend te noemen. Onzichtbaar als dat kan, en aanwezig als dat nodig is. Verder proberen wij nabestaanden zo actief mogelijk te laten deelnemen. Soms voeren we voorgesprekken met mensen die zelf niet lang meer te leven hebben en hun naaste familieleden. Dat zijn vaak hele bijzondere gesprekken. In familiesetting durven mensen soms niet alles te bespreken – tijdens deze gesprekken brengen wij veel ter sprake. Daarna zie je soms dat families hele andere keuzes maken dan dat zij in eerste instantie voor ogen hadden. Vaak krijgen wij terug: ‘Door dit gesprek ontstond de ruimte om er met elkaar over te praten en dat bracht rust.’”

Een afscheid vanuit huis mag gewoon

Er is tegenwoordig veel mogelijk op uitvaartgebied. Petra: “Mensen denken vaak dat een afscheid in een aula van een crematorium of begraafplaats moet plaatsvinden, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo mocht ik eens een afscheid organiseren in een prachtige woonboerderij. De familie van de overledene wilde graag tijdens de afscheidsbijeenkomst om hem heen zitten. Het verplaatsen van een opstelling in een aula van een crematorium of begraafplaats is vaak lastig. Ik heb toen voorgesteld om het afscheid thuis in de boerderij te laten plaatsvinden. Een afscheid vanuit huis mag gewoon, en na de afscheidsbijeenkomst heeft de familie hun vader met de uitvaartbus naar het crematorium begeleid. Daarna hebben ze met z’n allen draadjesvlees met rode kool gegeten, omdat hij daar zo van hield. Een dierbaar afscheid, waar de familie met veel liefde op terugkijkt.”

Niet per se in een kist

Sereen zoekt samen met mensen naar wat bij hen en de overledene past. Juist omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je niet per se in een kist hoeft te worden begraven of gecremeerd? Dat mag ook in een uitvaartmand of in de wade op een opbaarplank. Petra: “Een wade mag je ook zelf maken. Zo hebben we wel eens iemand in mooie gordijnen gewikkeld en op een opbaarplank gelegd. De nabestaande heeft toen heel liefdevol gedag gezegd en hem als het ware toegedekt. Als je maar toegedekt bent is eigenlijk alles toegestaan.”

Een bijzonder vak

“Uitvaartbegeleiding is een bijzonder vak. Waar het mij om gaat is dat we samen met families een passend afscheid organiseren waar met een goed gevoel op kan worden teruggekeken. Het begeleiden van mensen bij het afscheid nemen van hun dierbaren is intens en diepgaand. Iedere familie is bijzonder op z’n eigen manier. Dat maakt het werk voor mij heel dierbaar. Mensen zijn heel puur na een overlijden. Dan maakt het helemaal niet uit wie of wat je bent.”

Mooie woorden kunnen troost bieden

Inmiddels bestaat Sereen uit vijf dames: uitvaartbegeleidsters Petra en Karen, gastdames Anne en Carola, en Carla Maat. Carla schrijft persoonlijke verhalen samen met families. Als er iets meer nodig is voor een mooie invulling van een afscheid maakt zij op basis van gesprekken met de familie een levensverhaal van de overledene, dat zij – of een van de nabestaanden – voordraagt tijdens de bijeenkomst. Carla: “De familie geeft mij het vertrouwen een mooi verhaal te schrijven en ik spreek ook altijd met hen af wat wel of niet wordt verteld. Het is tenslotte het verhaal van de familie zelf, niet mijn verhaal. Als de tekst klaar is dan stuur ik het op naar de familie met de vraag of zij zich goed voelen bij dit verhaal. Wij proberen altijd om familie de tekst zelf te laten voordragen. Mensen beginnen altijd met ‘Nee, dat kan ik niet hoor.’ Maar dan kijk ik ze aan: ‘Toch denk ik dat je het wél kan.’ Al is het klein; een eigen bijdrage is achteraf heel waardevol.”

Terug naar de essentie

De hamvraag is natuurlijk hoe Petra haar eigen uitvaart voor zich ziet. “In de opleiding moesten we onze eigen uitvaart beschrijven, maar die is wel heel erg veranderd in de loop der tijd. Het theatrale en emotionele wat ik toen beschreef – in m’n mooiste lingerie en alles erop en eraan – heb ik een beetje teruggebracht naar de essentie. Dáár gaat het namelijk om.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Sereen Uitvaartbegeleiding. Meer over Sereen Uitvaartbegeleiding ontdekken?

Sereen Uitvaartbegeleiding

uitvaartcentra

Nu openHele dag

Oudedijk 182A, Rotterdam

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.