Peggy opende een kinderboekwinkel in Blijdorp: ‘Ik vind het nú al geslaagd!’

Kinderboekenwinkel De Geheime Tuin Peggy

Peggy (44) ziet eruit zoals je een kinderboekenwinkeljuf zou uittekenen: lief, warm, vrolijk en met een gezellige bloemetjesjurk aan. Wie haar nieuwe winkel instapt – De Geheime Tuin, heet-ie – voelt zich meteen welkom. Dat is ook precies wat Peggy wil bereiken.

“Ik hoef er niet rijk van te worden. Als ik kan blijven bestaan is dat echt meer dan genoeg. Ik wil heel graag zo’n fijne plek zijn waar je gewoon  binnenloopt en snuffelt, of een leuk gesprek hebt. Of waar je als oppasoma langskomt om even een boekje te kopen. Daarom heb ik ook een bankje voor de deur. Ik vind dat belangrijk. We hebben een speelhoek, maar als peuters boeken uit de kast halen zeg ik daar niks van, als ze vol enthousiasme gaan zitten bladeren.”

Duizend titels, brocante en geboortekaartjes

De Geheime Tuin verkoopt boeken voor kinderen van nul tot zestien jaar. “Echt elk, elk, elk boek van de duizend titels die hier inmiddels staan, heb ik bewust uitgekozen. Het is een hele persoonlijke keuze van klassiekers, aangevuld met de allerleukste en -mooiste nieuwe uitgaves.” En dat is niet alles. In De Geheime Tuin vind je ook cadeautjes en kaarten, en achterin – net voor de geheime tuin, want die is er écht – is een knus huiskamertje vol servies en brocante dat je voor hele kleine prijzen kunt kopen. Een project van Peggy’s ouders; zij verzamelen die mooie spullen op allerlei markten.

Aan de muur hangen geboortekaartjes van kinderen uit de buurt. Dat is het resultaat van een actie van de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat: lever je een geboortekaartje in, dan krijg je een kinderboek cadeau. Omdat ieder kind daar volgens hen recht op heeft. Peggy heeft bij het opzetten van haar winkel veel steun gehad van deze uitgeverij, die het belangrijk vindt dat boekwinkels blijven bestaan en we niet alleen gaan internetshoppen.

Baby door (kinder)boekenwinkel

Peggy ziet er een stuk jonger uit dan 44. Dat hoort ze vaker. Vooral als ze vertelt dat haar oudste kind al zestien is reageren mensen verbaasd. Zelf had ze ook niet verwacht dat ze relatief jong aan kinderen zou beginnen, maar grappig genoeg veranderde dat toen ze bij een kinderboekwinkel ging werken. “Ik leerde mijn man kennen bij De Slegte. We waren collega’s. Op een gegeven moment zei hij: ‘Jij moet eens kijken bij kinderboekwinkel De Kleine Kapitein, of je daar niet kan werken.’ Dat kon.

Tot dan toe dacht ik: nou… kinderen? Mijn leven is hartstikke leuk joh. Maar daar zat ik de hele dag tussen fantastisch blije moeders met überschattige baby’s. Toen dacht ik: jaaa, dat wil ik ook! Het was echt die omgeving waardoor ik van mening veranderde. Als ik bij De Slegte was blijven werken had het veel langer geduurd.”

Lees verder onder de foto’s >

Waar het vandaan komt is een raadsel

“Ik was als kind een enorme lezer. Mijn moeder zegt: ‘Als er maar iets op papier was zat jij erin te bladeren. Als peuter al.’ Mijn ouders waren geen lezers. Totaal niet. Niemand in mijn familie, ook niet verderop, dus waar het vandaan komt is een raadsel. Ik kan me ook niet herinneren dat ik werd voorgelezen. Het zal vast gebeurd zijn hoor, maar niet dat het een mega ‘ding’ was. Lang leve de bibliotheek voor kinderen die in een omgeving zijn waar boeken niet vanzelfsprekend zijn. Ik was zelf ook echt zo’n bibliotheekkind. Op mijn dertiende had ik alle kinderboeken gelezen. Toen mocht ik naar de volwassenafdeling. Tegenwoordig heb je ‘young adult’-boeken. Toen was dat er niet.”

Feestje in Blijdorp

Mijn eerste echte baan was bij De Slegte, waar ik in een soort walhalla van boeken terechtkwam. Daarna heb ik zestien jaar in een hele goede kinderenboekenwinkel gewerkt en me daar echt wel ontwikkeld, denk ik, tot iemand die iets weet over kinderboeken. Uiteindelijk gaat er dan toch een ballonnetje in je hoofd op: goh, het zou wel leuk zijn om het zelf een keer te doen. Ik wilde het heel graag in de buurt en ben eigenlijk ook nooit in andere wijken gaan kijken naar pandjes. We wonen al twintig jaar in Blijdorp, met heel veel plezier. Ik vind het een beetje een dorp.

Wat heel fijn is, is dat onze kinderen nu wat groter zijn, dus dat ik thuis ruimte heb om dit te doen. Want het is heel intensief, en het moet thuis ook nog een beetje leuk zijn. Met een winkel moet je gewoon troubleshooten af en toe. Maar het is natuurlijk echt een feestje dat ik hier sta. Dat er opa’s en oma’s langslopen met hun kleinkind en dat die roepen: ‘Ooo, kijk eens opa en oma! Kunnen we even naar binnen? En dat ze dan heel blij weggaan met een mooi boek dat dat jongetje of meisje mocht uitzoeken.”

Nu al geslaagd

“Ik ben nu vijf weken open. Tegen mijn vrienden en familie zeg ik: ‘De reacties van mensen die binnenkomen zijn zo positief dat ik het nú al geslaagd vind. Al besta ik over een paar jaar niet meer omdat het toch niet haalbaar is – ik denk dat dat niet waar is, maar toch – het is zo fijn en zo hartelijk allemaal. Dat mensen zeggen: ‘Ik ben zo blij met jouw winkel’. Ik heb zo’n overvloed aan positiviteit ervaren. Er zijn al vaste klanten, die dan even zwaaien.”

Alsof het afgesproken werk is loopt er een zwaaiende mevrouw langs. “Ja hoe leuk is dat?! Tot vier weken geleden kende ik haar niet. Zij woont om de hoek en komt regelmatig iets kopen. Vanmorgen ook, fietste er zo’n puberjongetje langs die één keer in de winkel is geweest, en die zegt ‘hoi’. Dan kan je me echt wegdragen; zo’n jongetje van veertien die hallo zegt tegen de kinderboekenverkoper!”

Kinderboekwinkel De Geheime Tuin

5,0
(11)

Stadhoudersweg 87D, 3039 EB Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie
 • Wil jij een 'Nieuw in Rotterdam' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Rotterdam.

Kinderboekwinkel De Geheime Tuin

5,0
(11)

Stadhoudersweg 87D, 3039 EB Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Feit of fabel? Hier lees je alles over laserontharing mét een leuke actie”

Feit of fabel? Hier lees je alles over laserontharing mét een leuke actie

Aangeboden door De Huidkliniek

Ga naar “A match made in mindset: Rotterdammer Sharaifa Taus (30) bedacht een uniek datingplatform”

A match made in mindset: Rotterdammer Sharaifa Taus (30) bedacht een uniek datingplatform

Aangeboden door Datebase

Ga naar “Insidertip: Vinh en Simche hebben een knusse buurtbakkerij in West”

Insidertip: Vinh en Simche hebben een knusse buurtbakkerij in West

aap noot brood

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Australian huispak € 19,99”

Australian huispak € 19,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 11 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Financieel medewerker”

Financieel medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerkracht middenbouw Rotterdam”

Leerkracht middenbouw Rotterdam

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vitaliteitscoach Parttime”

Vitaliteitscoach Parttime

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Koningsdag 2023 in Rotterdam”

Koningsdag 2023 in Rotterdam

 • 27 april 2023
Ga naar “NN Marathon Rotterdam 2023”

NN Marathon Rotterdam 2023

 • Van 15 apr t/m 16 apr
NN Marathon RotterdamNN Marathon Rotterdam
Ga naar “Holi festival Rotterdam”

Holi festival Rotterdam

 • 11 maart 2023
holi rotterdamholi rotterdam
Ga naar “Carnaval 2023 Rotterdam”

Carnaval 2023 Rotterdam

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval 2023 RotterdamCarnaval 2023 Rotterdam
Ga naar “Het Kunstenaarsbal”

Het Kunstenaarsbal

 • De Doelen
 • Van 11 feb t/m 12 feb
Het Kunstenaarsbal 1Het Kunstenaarsbal 1