Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Osman van Library of Spirits: ‘Van de 2.700 dranken die we verkopen heb ik 90% geproefd’

Aangeboden door Library of Spirits 9 november 2019

Library of Spirits op de Oude Binnenweg is niet zomaar een drankenzaak, maar een hele bijzondere. Het oogt als een klassieke bibliotheek, met flessen drank van de vloer tot aan de (hoge) nok. Op de vide is een bar voor masterclasses, tastings en workshops voor horecapartners. En een tafel waaraan je, met een beetje geluk, eigenaar Osman (40) een whiskeytje ziet drinken achter zijn laptop.

Whiskey is namelijk zijn lievelingsdrank, en het liefst proeft hij iedere keer een andere. Osman: “We hebben ongeveer 2.700 soorten drank in de winkel staan. Ik denk dat ik bijna 90% geproefd heb. Alleen maar lezen is geen optie: theorie en praktijk zijn totaal anders en ik leer toch liever in de praktijk, haha. Als je zelf proeft kan je de smaak ook beter naar klanten overbrengen.”

Vanaf zijn veertiende in de horeca

Osman heeft vanaf zijn veertiende altijd in de horeca- en toerismesector gewerkt. Ook in het Turkse Alanya, waar hij vandaan komt. Zeventien jaar geleden kwam hij naar Nederland, waar hij een eigen fastfoodzaak opzette: snacks aan studenten verkopen, vanuit een kraampje op Zuid. Daarna werd hij franchisenemer van de Has Döner Kebab aan de Schiedamseweg, maar die verkocht hij in 2012. Vervolgens nam hij even tijd om na te denken over zijn volgende stap. Dat werd een eigen slijterij.

Eigen merk gin

In 2013 begon hij Proost & Salut, aan de Van Oldenbarneveldtstraat. “Als je wat ouder wordt en een gezin krijgt wordt de horeca een beetje zwaar, maar op deze manier zit ik nog steeds in de branche.” Niet dat hij minder werkt: Osman maakt weken van zo’n zeventig à tachtig uur en ging vijf jaar geleden voor het laatst op vakantie. Binnenkort is zijn nieuwste personeelslid ingewerkt. “Misschien kan ik dan weer eens een weekje vrij nemen. Het is een paar jaar rennen-rennen geweest, maar hopelijk gaan we na Oud & Nieuw weer naar ‘normaal’. Al ben ik ook bezig met een eigen ginmerk, Juniper Bird, dat hopelijk in het laatste kwartaal van 2020 gelanceerd wordt. Dán ben ik voorlopig klaar…”

Bibliotheek vol drank

Toen Osman in 2017 de kans kreeg om dit pand op de Oude Binnenweg over te nemen twijfelde hij geen moment. Osman: “Sinds 1923 heeft in dit pand altijd een slijterij gezeten. In vier maanden hebben we alles verbouwd. Ik hou niet van shiney-shiney. Het moet een beetje tijdloos zijn. Daarom koos ik voor hout en metaal. Ik ben zelf best wel nieuwsgierig: als ik in een winkel loop kijk ik altijd rond en zie ik daar iets, en daar iets… Dat heb ik uiteindelijk samengevoegd. Meestal gebruiken ze met zo’n hoog plafond een systeemplafond, maar ik zei: ‘Ik wil de hoogte gebruiken.’ Dat betekende wel dat we een ladder nodig hadden. Toen zeiden mensen: ‘Dan moet je ook een rails.’ Toen zei iedereen: ‘Dan wordt het een bibliotheek.’ Ik wilde de naam veranderen in iets met ‘spirits’, en toen iedereen ging praten over ‘bibliotheek’ zei ik: ‘Nou, dan wordt het een ‘library of spirits’!”

Inspiratiebron voor andere slijters

“Het leuke is dat je in de horeca nooit klaar bent met leren, en dat je veel met mensen omgaat. Ik hou van mijn werk, doe het met passie. Dat is het belangrijkste, denk ik. En ik denk dat ik iets leuks gemaakt heb, ook voor Rotterdam Centrum. Ik heb iets meegebracht naar de Oude Binnenweg en daar ben ik trots op. Meerdere slijters zijn al komen kijken naar het interieur en hebben hun zaak daarop aangepast. Ook mensen uit Amsterdam. Zij zijn misschien al dertig jaar slijter, maar hebben nooit hun visie veranderd. Als ze dit zien worden ze wakker.”

De populaire dranken van dit moment

Tot slot vragen we, nu we er toch zijn, meteen naar de populaire dranken van dit moment. Want als íemand het weet, dan is het Osman: “Gin is nog steeds populair, maar rum is ook nog steeds aan het groeien – vooral de exclusievere soorten. En tequila en mezcal!” Dan weet je dat. Proost en salut!

Pssstt…

TIP: Als je regelmatig bij Library of Spirits komt is het slim om een klantenkaart aan te schaffen voor tien euro. Dan krijg je altijd 10% korting. Geen tijd om naar de mooie winkel te gaan? Binnenkort kun je ook online bestellen en zelfs tot in het buitenland laten bezorgen, dus houd de website in de gaten. Ook horecazaken kunnen inkopen bij Library of Spirits, via een cash & carry-principe, tegen groothandelprijzen. Osman: “Als er nood is kan je bij ons altijd terecht om de backbar aan te vullen.” De winkel is zelfs vaste leverancier voor een stuk of vijftien bekende Rotterdamse cafés en restaurants. Niet zo gek natuurlijk, met dat enorme assortiment!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Library of Spirits. Meer over Library of Spirits ontdekken?

Library of Spirits

slijterijen

Geopend11:00 - 22:00

Oude Binnenweg 111B, Rotterdam

Bekijk meer:slijterijen

adv.