Rotterdamse zoetekauw Olaf: ‘Ik dacht vroeger nooit dat ik snoepjes zou gaan verkopen’

Door Wouter Vocke 15 maart 2019

Wij kunnen er geen genoeg van krijgen: Rotterdammertjes – de bouwstenen van Rotterdam. Heerlijke, unieke snoepjes. Heb jij ze wel eens geproefd? Wij spraken Olaf Ouwerkerk (38), de bedenker van de Rotterdamertjes. Ze zijn iets aangepast en ze zijn in een nieuw jasje gehesen!

Olaf is een echte Rotterdamse ondernemer, en trots op de stad. Het blijft trouwens niet alleen bij snoepjes! Misschien ken je Olaf nog van de Waro Daro doos en de Rotterdamse IJsjes voor Sophia. Maar zijn kindje is toch echt wel het ‘Rotterdammertje’.

Waarom Rotterdamse snoepjes?

“Ik heb een passie voor de stad en ben altijd wel een ambassadeur van de stad geweest. Ik at ooit met mijn vriendin ergens in Den Haag – en toen kregen we na afloop een Haags Hopje. Toen dacht ik: zoiets is er helemaal niet in Rotterdam. We hebben bier, koekjes en andere Rotterdamse dingen, maar ik kon me niet voorstellen dat we snoepjes hadden. Ik bleef het idee in mijn kop houden. Ik dacht nooit op mijn tiende: ik ga snoepjes verkopen. Maar uiteindelijk kan ik er nu van leven.”

snoepjes

En de vorm?

“Om iets in de vorm van bijvoorbeeld de Euromast te maken, vond ik te makkelijk. Wat voelt dat het voor een Rotterdammer is? We bouwen samen aan de stad; vandaar de bouwstenen. De link met de wederopbouw is er ook, en het continue bouwen aan de stad. Er is geen stad in Nederland waar zoveel gebouwd wordt!” Worden ze ook hier gemaakt? “Ik wilde wel dat het in Rotterdam geproduceerd zou worden ja. De producent is Pervasco, van de Napoleon-snoepjes en AntaFlu.”

Rotterdammertjes

Nieuwe smaak

Ondanks dat Rotterdammers het snoepje massaal in de armen sloten, was er namelijk ook wat kritiek. “Rotterdammers zijn nou eenmaal kritisch en recht voor zijn raap, daar houd ik wel van”, aldus Olaf. Vandaar dat het snoepje nu iets is aangepast – en wat ons betreft nóg lekkerder is. Olaf: “Het snoepje is de helft kleiner is geworden: van 7 naar 3,5 gram. Er zitten er nu dertig in een doosje in plaats van achttien. En de smaak is een stuk toegankelijker geworden.” De eerste versie deed inderdaad een beetje aan de oude Fireballs, met een pittige kaneelsmaak, maar nu zit er een fruitig zoetje aan. “In de Markthal hebben we een proef gedaan, en 97% vond het lekker. Dat geeft mij echt het vertrouwen: dit is een prima snoepje.”

Waarom juist die smaken?

“Het prikkelt op je tong, net zoals dat Rotterdammers prikkelen. Kaneel is een specerij dat altijd al via de Rotterdamse haven werd aangevoerd. Menthol is voor de frisheid van de stad. En een vleugje sinaasappel; we hebben hier de grootste fruithaven van het achterland.”

Rotterdammertjes

Knokken

Olaf zegde zijn fulltime marketingbaan op voor de Rotterdammertjes: “Ik wilde altijd al een keer voor mezelf beginnen. Daarnaast ondersteun ik ook twee dagen in de week als interim. Je moet wel elke dag voor de Rotterdammertjes knokken – maar ik vind het ook te mooi om los te laten. Je moet willen volhouden. Als ik echt de boeken in wil gaan als het Rotterdamse snoepje – over tien jaar ook nog – dan moet je er wel aan blijven bouwen.”

Feyenoord en Hotel New York

Olaf is ambitieus en werkt graag samen met Rotterdamse iconen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale versies in samenwerking met Hotel New York, Spido en Feyenoord gemaakt. Maar van de ‘gewone’ versies mogen de doosjes er ook wel zijn! Vijf verschillende ontwerpen zijn er, met onder andere de Euromast en de Erasmusbrug. “Het doosje is ook gepimpt, we hebben wat stralende kleuren gebruikt en er staat een gedichtje in. De ontwerpen zijn met Rotterdamse iconen, maar dan een beetje op een andere manier.” En waar koop je ze? Olaf: “We hebben nu zo’n 50 verkooplocaties. Je vindt ze onder andere bij Collectiv by Swan, Keet en Donner.”

Puur

Chocoladereep

We hebben een primeur: er komt nog iets aan. “Een ander tof nieuw initiatief is de PUUR Rotterdam reep, een reep die ik heb ontwikkeld in samenwerking met de DakAkker (het dak van het Schieblock waar van alles wordt verbouwd, een soort stadstuin). De lekkerste en gerste reep van Rotterdam!” aldus Olaf. Nou, daar houden we je aan! Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Lees ook:

Center Parcs

Rotterdam is famous! Deze 5 superbekende merken komen uit onze stad

In de categorie 'had je niet gedacht hè!' hebben we eens wat Rotterdamse merken op een rijtje gezet ...

5 x snoepwinkels in Rotterdam waar je terecht kunt voor allemaal lekkers

‘Rotterdammertjes-ijs’ voor het Sophia Kinderziekenhuis

14 markten in Rotterdam: wij vertellen je waar en wanneer je er moet zijn

adv.