Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nerello’s Roberto runde hiervoor het beste Italiaanse restaurant van Nederland

Aangeboden door Restaurant Nerello 7 maart 2020

Sinds 18 februari 2020 prijkt de naam ‘Nerello’ op het pand aan de Oostzeedijk 344. Het is het Italiaanse restaurant van Roberto Barbagallo (44). Tijd om te gaan kijken en even kennis te maken.

De chique gevel, volgens Roberto stiekem de mooiste van dit stukje Oostzeedijk, geeft een goed voorproefje van het interieur. De inrichting van Nerello is modern, maar met duidelijk herkenbare Italiaanse details. Zoals de sierlijke hekjes die de bovenverdieping afschermen, en de enorme kunstwerken aan de muur. Maar we zijn ook onmiskenbaar in Rotterdam: in het pand vond Roberto een tafel in de vorm van de Hef. Die liet hij staan. De zaak is groot, met meer dan zeventig zitplaatsen, maar doordat het uit drie aparte delen bestaat doet het toch knus aan.

Vaders wijngaard

Roberto is een échte Italiaan: geboren in Catania en opgegroeid in Giarre – een Siciliaans dorp, aan de voet van de Etna. Hij wijst het aan op de enorme foto aan de muur. Daar, op Sicilië, volgde hij ook de Hotelschool, om daarna als sommelier, manager en kok te werken. Roberto komt uit een boerenfamilie. Het voordeel daarvan is dat hij uitstekende productkennis heeft. Roberto: “Mijn vader is 79, maar produceert nog steeds allerlei fruit en groente. En hij heeft een kleine wijngaard, waar hij de Nerello Mascalese produceert die hij iedere dag aan tafel drinkt. Een pure, biologische wijn van de Nerellodruif, die je alleen op Sicilië vindt. Ik vind ‘m fantastisch, daarom heb ik het restaurant ernaar vernoemd.” Helaas wordt de wijn niet geschonken bij Nerello. “Mijn vader produceert maximaal 450 flessen per jaar, dus echt alleen voor thuis.”

Lees verder onder de foto’s >

Beste Italiaanse restaurant van Nederland

Op zijn 25e verhuisde Roberto naar Den Haag, waar hij vijf jaar lang in de horeca werkte, om er op zijn dertigste Vino e Cucina te starten. “Vino e Cucina is een Italiaans restaurant in het hogere segment, net als Nerello. In 2013 won het de titel ‘Beste Italiaanse restaurant van Nederland’. In 2016 verkocht ik Vino e Cucina. Het wordt nu gerund door een voormalig klant. Niet dat ik er geen plezier meer in had, maar ik kon er niet uitbreiden. Ik wilde bijvoorbeeld graag een terras. Dat hebben we nu wel, het is bijna af. Met mooi weer kunnen mensen daar een aperitief drinken op Italiaanse wijze, met wat kleine hapjes erbij. Dat kan trouwens ook aan de bar. In Italië zie je dat overal. Vaak krijg je als je een drankje bestelt zelfs gratis toegang tot een heel buffet en gaan mensen daarna pas echt gaan dineren. Met alle respect, maar dat zou in Nederland niet werken, haha.”

Moderne, creatieve twist

Met zijn Rotterdamse vrouw woont Roberto alweer een tijd hier. In eerste instantie werkte hij als manager voor een grote Italiaanse keten, maar hij besloot dat dat toch niet helemaal bij hem past. Roberto: “Ik wilde graag weer een Italiaans restaurant openen in het hogere segment. Geen pizza’s dus, maar echt goed Italiaans eten met een moderne, creatieve twist: antipasto, primo, secondo en een dessert. Een plek waar je goed ontvangen wordt door de gastheer – ik, in dit geval – en je alle aandacht krijgt. Een plek waar je romantisch samen, maar ook met een grote groep kunt genieten van een Italiaans gerecht en waar passende wijnen geserveerd worden. Een plek om een gezellige avond te hebben.”

Lees verder onder de video >

Restaurant Nerello #Rotterdam #Kralingen

Posted by Jeroen Ballot on Wednesday, 26 February 2020

 

Twee keer per week uit eten

Nerello’s chefkok komt eveneens uit Italië en ook Roberto’s collega in de bediening groeide daar op, werkte er op veel goede plekken en heeft de Italiaanse humor helemaal onder de knie. Zelf gaat Roberto nog minimaal eens per jaar terug naar zijn vaderland. Terwijl hij in Nederland vaak andere dingen proeft, gaat hij daar steevast voor Italiaans. “Tot Nerello opende ging ik twee keer per week uit eten. Ik ben nieuwsgierig naar andere, nieuwe soorten keukens en dol op Aziatisch en fusion. In Italië ga ik wel Italiaans eten. Maar waar ik vandaan kom heb je ook niet zoveel keus als hier; het is Italiaans of Chinees…”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Restaurant Nerello. Meer over Restaurant Nerello ontdekken?

Restaurant Nerello


Gesloten16:00 - 22:30

Oostzeedijk 344, Rotterdam

adv.