Mohamed (30) is imker en heeft een honingwinkel in Rotterdam: ‘Deze feitjes over bijen zijn mind-blowing’
Aangeboden door Honingdirect.nl
Als kind raakte Mohamed (nu 30) gefascineerd door bijen. En geloof ons: jij bent dat ook, na het lezen van zijn verhaal. Inmiddels werkt Mohamed als imker en verkoopt hij zijn honingen en andere ‘bij’zondere producten in Rotterdam. Ook heeft hij een eigen webshop: Honingdirect.nl.
Mohamed: “Vroeger kochten mijn ouders hun honing bij een imker: Harry. Hij zag dat ik heel geïnteresseerd was en veel vragen stelde. Vijf jaar geleden heb ik een cursus bij hem gevolgd en ben ik zelf bijen gaan houden. Harry is al bijna heel zijn leven imker en zijn vader was dat ook. Ik ben de eerste in mijn familie, maar ik hoop dat ik in de toekomst ook een voorbeeld kan zijn en anderen enthousiast kan maken – net zoals Harry altijd een voorbeeld voor mij is geweest.”
Niet vanzelfsprekend
“Toen ik eenmaal zelf bijen hield, kreeg ik al snel veel vraag naar honing en ging ik die vanuit huis verkopen. Net als propolis, Royal Jelly en bijenpollen: drie dingen die de bij, naast honing, produceert. Iedereen ziet honing als iets vanzelfsprekends, terwijl er enorm veel werk en tijd aan voorafgaat voor het in de winkel komt. Koeien melk je gewoon, maar als imker moet je eerst het bijenvolk leren kennen voordat je honing kan oogsten.”
Één worden met het bijenvolk
“In het begin was ik heel ongeduldig, maar zodra je met het bijenvolk aan het werk gaat, kom je in een ander soort dynamiek terecht. Je moet echt één worden met ze. Dat ik zo’n verbinding kon vinden met de bijen fascineerde me. Op het moment dat je die eenheid bereikt, ga je heel anders kijken. Naar alles, eigenlijk. Werken met de bij kan inzicht geven in de bijzonderheid van de mens en hoe de natuur in elkaar zit.”
Lees verder onder deze video van Mohamed >
Als een sommelier
“De smaak van de honing is afhankelijk van de voeding van de bij. Het is dus maar net welke soort bloesem aanwezig is in de omgeving. De bloemenhoning die we verkopen komt uit eigen oogst, maar in Nederland heb je niet veel velden waar bijvoorbeeld puur tijm, sinaasappel of kastanje groeit. Daarom importeren we de honingen met dit soort smaken voornamelijk uit Spanje.”
“Dat was een hele zoektocht, maar wel een leuke: een beetje zoals sommeliers wijngaarden afgaan. Ik verdiepte me in de imkers en hun processen en keurmerken. Alle honingen die ik verkoop zijn puur, onbewerkt, rauw en niet verhit. Dat is heel belangrijk. Veel mensen gebruiken honing in de thee, maar honing verliest al z’n goede eigenschappen vanaf 45 graden celsius.”
Wapperende vleugels
“Bijen hebben twee magen: een normale en een honingmaag. Nectar verzamelen ze in de honingmaag en geven ze van mond tot mond aan elkaar over. Na dat proces stoppen ze het in een raatcel. De nectar heeft een hoog vochtgehalte, honing niet. Op een dag gaan alle bijen op de honingramen staan en met hun vleugels wapperen. Zo zorgen ze voor natuurlijke verwarming in de bijenkast en verdampen ze het vocht uit de nectar. Zodra het vochtgehalte onder de twintig procent is, is het honing. Dan plakken ze er een zegeltje op van bijenwas, wat ze uitzweten.”
Lees verder onder de foto >

Mind-blowing feitjes
“Zo’n zelfde zegel plakken ze op een broedraam, waar de koningin eitjes in legt om het volk in stand te houden. De zegels op de broedramen zijn niet geheel luchtdicht, die op de honingramen wel. Als je voor het eerst achter dit soort feiten komt, dan is dat mind-blowing. Zodra 90% van de honingramen verzegeld is, is de honing rijp en mag je het oogsten. Ik ga dus elke dag vol enthousiasme die kant op; even kijken hoe het ervoor staat.”
“Als persoon kun je heel ongeduldig zijn, maar je moet toch mee in de stroom van de bij. Dat is imkeren vanuit het hart. In tegenstelling tot wat veel buitenlandse imkers – waar ik níet mee samenwerk – doen: die voegen vaak suikerwater toe zodra dertig procent verzegeld is, om sneller te kunnen oogsten.”
Propolis: natuurlijk antibioticum
“Propolis verkoop ik ook. Dat woord is Latijns voor ‘voor de stad’; het beschermt de bijen tegen allerlei infecties, bacteriën en virussen in de kou. Het wordt ook wel het natuurlijke antibioticum genoemd, al kan daar helaas geen wetenschappelijke onderbouwing voor komen, omdat de samenstelling constant verandert. Naast nectar bevat het hars, zelfgemaakte bijenwas en stuifmeel. Hier voegt de honingbij ook andere bestanddelen aan toe, zoals enzymen. Propolis is kleverig, en niet los te consumeren. We verwerken het daarom in verzorgingsmiddelen, zoals zalfjes, capsules, poeders, deo’s, shampoos en tandpasta.”
Waarom de koningin de koningin wordt
“Royal Jelly staat ook wel bekend als koninginnengelei. Of een eitje een gewone bij wordt of een koningin, is puur afhankelijk van de voeding. Als je een eitje standaard bijenpollen voert, komt er een normale bij uit. Als je datzelfde eitje Royal Jelly geeft, dan groeit het uit tot koningin. De koningin wordt in lengte tot drie keer zo groot als een normale bij en leeft vijftig keer langer. Een gewone bij gaat in de winter maanden mee, maar leeft, als-ie hard werkt, zes tot zeven weken. Ook omdat het zo intensief is.”
Duizend eitjes per dag
“De koningin leeft daarentegen wel vier of vijf jaar. In het hoogseizoen legt ze gemiddeld duizend eitjes per dag. Om te zorgen dat ze daar genoeg energie voor heeft, krijgt ze die speciale voeding: haar hele leven lang Royal Jelly. Wist je dat ze maar één keer in haar leven uitvliegt om bevrucht te worden? De bruidsvlucht, noemen wij imkers dat. Dan gaat ze paren met darren [mannelijke bijen, red.] van een ander volk – zodat het geen incest is, zeg maar. Daarna is ze voor vijf jaar lang bevrucht. Zo hoeft ze de kast niet meer uit en kan ze constant eitjes leggen.”
Lees verder onder de foto >

Natuurlijke energiebooster
“Royal Jelly bevat onder meer eiwit, vitamine C en elk soort van de vitamine B. Net als de koningin, hebben wij als mens er ook baat bij. Een van onze eerste Royal Jelly-klanten gebruikte het bij een chemokuur. Het was hem aangeraden om zijn lichaam te helpen sneller te herstellen. Het is een natuurlijk middeltje om meer energie te krijgen. Je bent minder vermoeid en het helpt bij slaapproblemen. Het is jammer dat deze dingen niet wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, maar als je de reviews ziet is het gewoon duidelijk.”
Bijenpollen tegen hooikoorts
“Dan zijn er nog de bijenpollen; eigenlijk een soort stuifmeelkorrels. Die dienen als voedsel voor de ‘gewone’ bijenlarfjes als ze net geboren worden. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor de pollen die in je omgeving groeien. Dan is het raadzaam om, voordat de pollen rondvliegen, al te beginnen met het innemen van bijenpollen om een natuurlijke resistentie op te bouwen. We hebben bijvoorbeeld een neusspray die heel goed werkt tegen hooikoorts.”
Losgekoppeld van de natuur
“Eigenlijk kan je zeggen: wat het product doet voor de bij, doet het ook voor ons. Ik vind dat we alles te vanzelfsprekend zijn gaan nemen. Wij hebben huizen en hoge gebouwen; we zijn helemaal losgekoppeld van de natuur en beseffen niet meer hoe bijzonder we eigenlijk zijn. Ik geloof dat, als we ons meer verdiepen in de natuur en wat die te bieden heeft, we daar als mens beter van kunnen worden op allerlei vlakken.”
In Mohameds winkel aan de Industrieweg 51 mag je acht honingsoorten gratis proeven (open van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur en in het weekend op telefonische afspraak).
Kun je niet wachten? Bezoek dan zijn webshop Honingdirect.nl. Op deze website houdt Mohamed ook een blog bij over de verschillende producten die de bij maakt.