Mattijs en Frank runnen dé bordspelwinkel van Rotterdam: ‘We organiseren ook speelavonden’

Aangeboden door Unbox Now

Tabletop Kingdrom Rotterdam Unbox Now Mattijs Frank
Foto: indebuurt Rotterdam

Wist je dat Rotterdam een bordspellenspeciaalzaak heeft? Een paar maanden voor de coronacrisis begon, opende Tabletop Kingdom Rotterdam. Een prachtige zaak aan het Hofplein, waar ze ook regelmatig speelavonden en toernooien organiseren. Loop je hier binnen, dan vind je spelfanaten Mattijs (37) en Frank (28). Zij weten álles over bordspellen, en sturen jou geheid naar huis met je nieuwe lievelingsspel.

Mattijs: “Ik werkte bij Tabletop Kingdom Den Haag en wist: zodra we de mogelijkheid hebben om een tweede winkel te openen, moeten we naar Rotterdam. We hebben hier zo lang geen bordspellenspeciaalzaak gehad! Natuurlijk zijn er wel winkels met raakvlakken – daar hebben we inmiddels een heel gezellige samenwerking mee. We sturen klanten naar elkaar door en veel van die jongens komen in hun vrije tijd hier spellen spelen.”

Dit is wat Rotterdam nog miste

Die stille coronaperiode wisten de mannen goed te benutten. “We hebben veel YouTube-content gemaakt. Wat we normaal in de winkel doen, deden we toen online: spellen uitleggen, workshops geven. Heel erg leuk om te doen.” Inmiddels hebben ze daar amper nog tijd voor. Frank: “Ondanks dat nog weinig mensen weten dat we hier zitten, is het vaak crazy druk. Vaak horen we: ‘Wat vet! Dit is wat Rotterdam nog miste.’ Andere mensen komen hier tot de ontdekking dat er meer is dan Monopoly en Mens Erger Je Niet. Er gaat een wereld vol toffe spellen voor ze open.”

Populaire spellen

Mattijs: “Exploding Kittens is nog steeds het best verkopende spel dat we hebben staan. Twee weken geleden kregen we twintig nieuwe exemplaren binnen en daarvan is er nu nog maar één over. Die populariteit zit vooral in de eenvoud: het is een simpel, snel spelletje dat maximaal vijf minuten duurt, en binnen een minuut leg je het iedereen uit. Daarbij is het lekker humoristisch en chaotisch.”

Lees verder onder de foto >

Exploding Kittens Unlock Star Wars Tabletop Kingdom Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

“Coöperatieve spellen en escaperoomgames blijven ook heel populair. In dat laatste genre is Unlock heel tof: stuk voor stuk verhalende spellen met prachtig artwork. Ook een voordeel: de meeste escaperoomgames kun je maar één keer spelen, maar bij Unlock wordt niks vernietigd. Je kunt het spel dus steeds opnieuw uit de kast pakken. En: er bestaat een Star Wars-Unlock!”

Hoe corona ons speelgedrag beïnvloedde

Mattijs: “Sinds corona zijn de tweespelerspellen populairder geworden. Ook de spellen met miniaturen die je zelf kunt schilderen – waar we hier alles voor in huis hebben – zijn weer extra populair. Mensen zochten denk ik een oude hobby op in die periode, of juist een nieuwe. Het is ook heel leuk om naar eigen inzicht zo’n model te schilderen, om er daarna games mee te spelen. Bij mij begon de liefde voor spellen ook bij miniatuurgames. Ik was een jaar of tien en zag het bij de broer van een vriendje. Al snel was ik helemaal verslingerd.”

Lees verder onder de foto’s >

“In onze lokale spellenwinkel ontdekte ik vervolgens ook de bordspellen en voor ik het wist, werkte ik zelf in een spellenspeciaalzaak. Inmiddels doe ik dit al zo’n vijftien jaar. Nog steeds heb ik elke dag zin om naar mijn werk te gaan. De dag is vaak voorbij voordat ik doorheb dat-ie begonnen is. Iedereen hier komt iets leuks halen: een cadeautje voor zichzelf of een ander. Het is allemaal heel positief. Voor veel mensen is dit echt hun passie, wat negen van de tien keer gezellige gesprekken oplevert. En ik voel de uitdaging om mensen telkens weer te verrassen met iets nieuws – ook mensen die al twintig jaar bordspelletjes spelen.”

Advies op maat

Mattijs: “We kunnen bij iedereen een passend spel adviseren. Soms komen mensen met een abstract idee, waar wij iets bij uitzoeken. Of we baseren ons op andere spellen die ze leuk vinden. Daarnaast hebben we een extreem breed assortiment, met een enorm aanbod miniatuurgames en verrassende titels die je niet zo makkelijk op internet vindt. Van kleine uitgevers bijvoorbeeld, of van Rotterdamse spellendesigners. Veel mensen vinden het fijn om in de doos te kijken voor ze een spel kopen. Daarom hebben we een spelletjesbibliotheek. Daaruit kun je alles pakken en meteen spelen in de winkel.”

Videogame als bordspel

Mattijs: “Root is een van mijn persoonlijke favorieten. Het is een asymmetrisch spel, wat wil zeggen dat iedere speler een ander doel en andere set regels heeft. Je hebt continu interactie met elkaar. Frank: “Voor mij is Scythe favoriet. Dat kan ik blijven spelen. Het is superstrategisch en combineert alle elementen van een game die normaal zes uur zou duren, maar deze speelt lekker vlot. Laatst speelde ik het met mijn vriendin en waren we in drie kwartier klaar.”

Lees verder onder de foto’s >

“Descent vind ik ook leuk: een verhalende game die je speelt met een app. Het is een avontuur waar je met drie andere spelers doorheen gaat. Heel vernieuwend: vergelijkbaar met een videogame, zo diep als dat gaat. Mijn liefde voor bordspellen ontstond ook doordat ik een bordspel zag van mijn favoriete computergame toentertijd. Dat was een eyeopener: bordspellen zijn niet alleen maar ‘dobbelsteen rollen, vijf stapjes zetten, terug naar start’.”

Evenementen in de winkel

Mattijs: “Evenementen organiseren is ook altijd leuk. We kondigen ze aan via Facebook en Instagram en het is altijd gezellig druk. Meedoen is gratis, en we verkopen drankjes en snacks. Zaterdag hadden we hier nog een toernooi met twintig man. We speelden Star Wars Legion – een miniatuurgame – en er waren zelfs mensen uit België en Brabant. De bordspelavonden op donderdag en vrijdag zijn ook supergezellig. Mensen kunnen hier een spel van ons lenen of er zelf een meenemen. Tijdens events voor beginners leggen we dingen uit enzo, en op bordspelavonden kun je ook altijd aanschuiven met nul ervaring. Wat ik heel leuk vind, is dat de community zo enthousiast is en spellen aan elkaar uitlegt. Wie geen medespelers in z’n omgeving heeft, die vindt ze hier.”

Tip voor bordspelliefhebbers: Unbox Now

Unbox Now is hét platform waar je alles vindt over de leukste bord- en kaartspellen voor iedere gelegenheid. Of je nu samen met je familie speelt of gezellig met vrienden: het spelen van een spelletje brengt mensen samen en zorgt voor onvergetelijke momenten vol plezier, lol en ontspanning. Op Unbox Now ontdek je nieuwe spellen, lees je informatieve blogs en kan je meer informatie vinden over deze en andere spellen. Zie je een spel wat je leuk lijkt? Kijk dan snel waar het spel bij jou in de buurt te koop is.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Gegrilde kip, pasteitjes en Johnny Cake: deze Antilliaanse foodtruck komt naar Rotterdam”

Gegrilde kip, pasteitjes en Johnny Cake: deze Antilliaanse foodtruck komt naar Rotterdam

Ga naar “Marjolein is dé wenkbrauwspecialist: mensen komen vanuit heel Nederland speciaal naar haar salon”

Marjolein is dé wenkbrauwspecialist: mensen komen vanuit heel Nederland speciaal naar haar salon

Aangeboden door The Brow Specialist

Ga naar “Zo werd The Wings Paradise van Yoeri en Marcela een succes in Rotterdam”

Zo werd The Wings Paradise van Yoeri en Marcela een succes in Rotterdam

Aangeboden door Qredits

wings paradise yoeri marcela rotterdam

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Edet toiletpapier van € 15,95 voor € 7,99”

Edet toiletpapier van € 15,95 voor € 7,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95”

Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Cashewnoten van € 2,45 voor € 1,89”

Cashewnoten van € 2,45 voor € 1,89

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Vliegtuig tanken op Rotterdam The Hague Airport”

Vliegtuig tanken op Rotterdam The Hague Airport

 • 24/7 Chauffeursdiensten
 • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel”

Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel

 • Trevvel
 • Parttime
Ga naar “Industrieel Schoonmaker”

Industrieel Schoonmaker

 • Codrico Rotterdam B.V.
 • Fulltime
Ga naar “WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800”

WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Films bij Rotterdamse Munt”

Films bij Rotterdamse Munt

 • Rotterdamse Munt
 • Van 9 sep t/m 14 okt
rotterdamse muntrotterdamse munt
Ga naar “Kerstmarkt in Rotterdam”

Kerstmarkt in Rotterdam

 • Van 17 nov t/m 23 dec
kerstmarkt rotterdamkerstmarkt rotterdam
Ga naar “Halloween in Rotterdam”

Halloween in Rotterdam

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween rotterdam