1

Marcel haalt de grootste namen naar Rotterdams eerste comedyclub: Haug

Comedy Club Haug Marcel Haug
Foto: Debbie van Polanen

Rotterdam heeft eindelijk een comedyclub, dankzij Marcel Haug en z’n partner Debbie. Met Comedy Club Haug bieden ze sinds maart 2019 een podium aan jong talent, maar er zijn ook regelmatig (verrassings)optredens van humoristische helden als Theo Maassen en Louis C.K.

Officieel is Marcel ingenieur Werktuigbouwkunde, maar in die sector heeft hij welgeteld één week gewerkt. Sindsdien maakt hij werk van zijn hobby’s. Dat begon als plaatjesdraaier die ‘de oren van mensen hun hoofd lulde, qua muziek’, waarna hij als programmeur bij Nighttown belandde. Daar leerde hij Howard Komproe en Tijl Beckand kennen en raakte hij bekend met de comedywereld. Hij regelde dat het tv-programma Comedy Factory vanuit Nighttown werd opgenomen en van daaruit klom Marcel steeds hoger op de comedyladder. Zo regelde hij op een gegeven moment de artiesten voor Comedy Factory en Raymann is Laat en reisde hij daarvoor heel de wereld over.

Artiesten regelen en glazen halen

Inmiddels is Marcel een stuk meer honkvast. Je vindt hem én Debbie iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond in Club Haug. Tot 31 juli op de Mauritsstraat, en vanaf september – als alles goed gaat – op een nieuwe locatie in het centrum. Debbie staat onder meer als gastvrouw aan de deur en Marcel regelt de line-up, bekommert zich om de artiesten, regelt de techniek, verwelkomt de gasten én haalt de glazen op. Het enige dat hij eigenlijk niet doet, is op het podium staan. “Misschien ooit, bij een speciale gelegenheid, maar dan moet het zó goed zijn. Iedereen denkt heel makkelijk over comedy, maar iemand die een mopje kan vertellen is absoluut nog geen comedian. Dat leer je alleen maar door daar te staan en tegen muren te lopen.” Alleen het onthouden van de teksten zou al lastig worden: tijdens optredens met zijn band stond Marcel als zanger vaak met z’n benen wijd om de teksten – die op de grond lagen – te kunnen lezen.

Comedy Club Haug
Van links naar rechts: Judah Friedlander, Marcel, Debbie en Berit Companjen

Van jazz tot punk

Net als in muziek, kan je ook in comedy veel stijlen onderscheiden. Zelf heeft Marcel geen uitgesproken smaak. “Ik hou gewoon van humor – overall. Jazz kan bijvoorbeeld heel snel of diep zijn, en daar hou ik ook van in comedy: smart, intelligent. Maar ik hou ook van observaties van alledaagse dingen en van hele droge, absurdistische comedy, zoals Andy Kaufman. Eigenlijk heeft die niet eens één grap, maar meerdere characters die hij tot in de extremen uitvoert. Of zoals Kasper van der Laan: die gozer zag ik bij een talentenavond die ik organiseerde bij Tsjechov en gaat volgend jaar sky high. Jimmy Carr maakt cleane comedy op basis van oneliners – zo kort mogelijk een grap vertellen. Maar ik hou ook van het tegenovergestelde van dat hele cleane. Het kan mij niet grof genoeg zijn. All the way fout, zeg maar. Dan is het meer punk aan het worden, met een fuck you-houding. Dat mis ik vaak, dat relativeren. Dit is fucking comedy, loosen up!”

Voor de comedy naar Amsterdam

Marcel: “Ik hoop dat we in Rotterdam een comedyscene kunnen opbouwen. Omdat er nooit een club was heb je die hier bijna niet. Als comedian moet je regelmatig spelen. Neem Patrick Laureij: die is als ras-Rotterdammer voor de comedy naar Amsterdam verhuisd. Hij is nu bezig hier weer een huis te zoeken met z’n meissie. Dat soort talent houden we natuurlijk het liefst in Rotterdam. Bij Club Haug moet een vibe ontstaan waarin een comedian zomaar binnen kan stappen en ongedwongen nieuwe dingen kan uitproberen. Dan heb je al een kaartje gekocht en heb je een hele toffe avond, en dan komt er ineens een grote naam binnen: ‘Kan ik nog effe wat doen?’ Dat is wat je wil.”

Comedy Club Haug Patrick Laureij
Patrick Laureij bij Comedy Club Haug (Foto: Debbie van Polanen)

Iedereen houdt van humor

Het comedypubliek is in ieder geval groeiende. Marcel voelt de ‘buzz’ in de stad, en ziet elke avond weer veel nieuwe gezichten. “ In het begin van de show zijn ze dan nog heel stug, moet de MC echt werken, maar na de pauze snappen ze het en vinden ze het helemaal geweldig. Heel gaaf om te zien. Dat is wat je hoopt, maar het moet wel gebeuren. Iedereen heeft humor en iedereen houdt van humor. Dat is niet speciaal een Rotterdams ding; dat zit in de mens. In een wereldstad als Rotterdam heb je heel veel culturele lagen. Comedy gaat door al die lagen heen. Wij willen een staalkaart brengen, comedy voor iedereen.”

Comedy versus cabaret

Een andere reden voor de relatief kleine comedyscene, is dat je in Nederland niet als stand-upcomedian wordt opgeleid, maar als cabaretier. Marcel: “Op de ‘grapjesschool’ wordt op stand-up nog altijd neergekeken. Je moet een boodschap en een rode draad in je verhaal hebben, je maakt een A tot Z-verhaal en dat vertel je elke avond. Soms heb je er een liedje bij, waar ik niet zoveel mee heb, maar goed. Nu lijkt het net of ik iets tegen cabaret heb, maar ik ben gewoon niet echt groot fan. Ik kan het wel beoordelen; heb ook in de jury van veel cabaretfestivals gezeten. Kijk, mensen hoeven mij niet te vertellen hoe ik m’n leven moet gaan leiden – dat wijsvingertje. Dan kraak ik helemaal niemand af, maar de gewone Nederlander werkt zich kapot van negen tot vijf elke dag, en dan is het vrijdag en willen ze ontspanning. Dan gaan ze op zaterdag naar het theater en wordt ze verteld hoe ze leven en hoe ze zouden kúnnen leven. Nederlanders hebben daar behoefte aan, en dus wordt ‘engagement’ bij scholen en opleidingen hoog aangezet.”

Intimiteit

“In stand-up zitten ook alle levenslessen, alleen meer verborgen. Je ziet de echtheid van iemand, de puurheid. Comedy is veel meer rock ‘n roll en punk. Ik kom uit die tak van muziek en vind het het mooiste wat er is: het is in your face, direct en je moet bij zo’n avond zijn. Er gebéuren dingen. Geen enkele avond is hetzelfde. In het theater is het toch meer een eendimensionaal programma. Wat ook heel gaaf kan zijn hè, maar in zo’n club hoor je de lach bijvoorbeeld veel harder, omdat je er dichter op zit. Veel meer zoals je normaal met iemand praat. Intimiteit is het allerbelangrijkste. Je moet met zoveel mogelijk mensen op de artiest kunnen zitten, dat is de essentie. En je moet goed geluid hebben en een beetje normaal licht. En als er een bar is: heel graag.”

Theo Maassen bij Comedy Club Haug
Theo Maassen bij Comedy Club Haug (Foto: Debbie van Polanen)

Theo Maassen, Patrick Laureij en Najib Amhali

“Dat de omstandigheden goed zijn, is ook een van de redenen dat bijvoorbeeld Theo Maassen, Patrick Laureij en Najib Amhali het bij ons fijn vinden spelen. Maar we gaan ook integer met hun bekendheid om. Als Theo een smsje stuurt van ‘Ik wil in je club’, dan vraag ik hem altijd: ‘Hoe moet ik dat doen? Moet ik je aankondigen?’ ‘Heb je het nodig?’, vraagt hij dan. Natuurlijk wil ik een volle zaal, maar als ik een grote naam aankondig, zitten mensen alleen maar te wachten tot die op het podium komt, terwijl het juist om de hele avond draait. Last minute aankondigen vind ik daarom het leukst. En dan het liefst eerst aan mensen die al eerder zijn geweest.”

Louis C.K.

Zo deed hij dat ook bij de Amerikaanse grootheid Louis C.K. Zijn komst werd pas een dag van tevoren bekendgemaakt. “Zeventien jaar geleden zag ik hem voor het eerst, tijdens een showcase, opgezet door Tony Woods. Ik vond hem meteen geweldig. En dan komt-ie bij je spelen… En dat hij daarnaast dan ook nog eens megabekend is en zes Emmy Awards heeft, dat is echt heel bijzonder. Dat zijn de verdiensten van twintig jaar in de comedywereld hangen. Het initiatief kwam van Tony Woods, waar ik al heel lang mee samenwerk en waar hij mee op Europese tour was.”

Me too

“Louis had een dingetje met ‘me too’. Een smetje, zo noem ik het maar eventjes. Ik weet gelukkig hoe dat zit, en inmiddels is het ook breed uitgemeten. Kijk, je moet natuurlijk niet ongewenst aan vrouwen zitten. Over Bill Cosby zijn er inmiddels zoveel verhalen dat je denkt: dit is gewoon niet oké. Dit is niet tof. Dat vind ik heel kwalijk, want hij is zo verschrikkelijk goed. Toen ik hem twaalf jaar geleden zag had ik tranen in m’n ogen. Hij had het niet over seks, gebruikte geen scheldwoorden, het was heel clean. Maar daarna kwamen die verhalen, onwijs jammer. Als hij zou bellen of hij in Club Haug kon spelen, dan zou ik daar wel goed over moeten nadenken.”

Comedy Club Haug

Rotterdam

Meer informatie

Comedy Club Haug

Rotterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Gespot! Marie houdt van fashion: ‘Ik koop te veel’”

Gespot! Marie houdt van fashion: ‘Ik koop te veel’

streetstyle marie
Ga naar “Rotterdam versus Amsterdam: outfits onder de loep”

Rotterdam versus Amsterdam: outfits onder de loep

Aangeboden door The Swapshop – Rotterdam Noord

The Swapshop | foto: Simon Trel
Ga naar “Gespot! Dine: ‘Ik heb vijf paar Dr. Martens in de kast’”

Gespot! Dine: ‘Ik heb vijf paar Dr. Martens in de kast’

streetstyle dine 3

In onze gids

Ga naar “Parfumerie Boutique Spa”

Parfumerie Boutique Spa

 • Binnenrotte 121
 • Parfumerie
 • 11:30 - 20:00

Nu geopend

Ga naar “The Dulce”

The Dulce

 • Dominee Jan Scharpstraat 298, Markthal - Unit 82
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 20:00
2014_Markthal-2T8C1665_Ossip-van-Duivenbode_Ossip-van-Duivenbode

Nu geopend

Ga naar “Restaurant Habibi”

Restaurant Habibi

 • `s-Gravendijkwal 142B
 • Restaurants en horeca
 • 17:00 - 22:00
habibi restaurant

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker serviesserie Moskou 3+1 gratis”

Blokker serviesserie Moskou 3+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Lucovitaal verzwaringsdeken € 44,99”

Lucovitaal verzwaringsdeken € 44,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59”

Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “alle Blokker keukenhulpen 2e halve prijs”

alle Blokker keukenhulpen 2e halve prijs

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Brabantia afvalemmer Flat Top van € 69,99 voor € 50”

Brabantia afvalemmer Flat Top van € 69,99 voor € 50

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021

Vacatures

Ga naar “SuperBrafitter (parttime of fulltime)”

SuperBrafitter (parttime of fulltime)

 • SuperBra
 • Fulltime/Parttime
Resized-Sophie-achter-kassa
Ga naar “Gastvrouw/gastheer Sparta Rotterdam”

Gastvrouw/gastheer Sparta Rotterdam

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Jongerencoach”

Jongerencoach

 • B&A Civic B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Baliemedewerker fulltime Rotterdam”

Baliemedewerker fulltime Rotterdam

 • Work-Staff Personeelsdiensten
 • Fulltime
Ga naar “Backoffice medewerker marketing Rotterdam”

Backoffice medewerker marketing Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime