Kirsten van Wijnwinkel Le Nord: ‘Wijn is gemaakt om van te genieten, niet om ingewikkeld over te doen’

Wijnwinkel Le Nord Rotterdam Kirsten van Harten
Foto: indebuurt Rotterdam

De hele dag met wijn bezig zijn: voor veel mensen is het een droom, maar voor Kirsten van Harten (32) is het inmiddels doodnormaal. Sinds mei 2020 runt ze Wijnwinkel Le Nord. Juist: een broertje van dat fijne restaurant in de Provenierswijk.

Kirsten: “Als ik naar een verjaardag ga, vragen mensen vaak of ik de wijn meeneem. Of ze verontschuldigen zich: ‘Ja, het zal wel niks zijn, maar ik heb deze…’ Dat is echt niet nodig; we moeten er vooral niet elitair over doen. Iedere fles wijn is gemaakt om van te genieten en niet om ingewikkeld over te doen.”

Geen poeha

“Een wijnwinkel heeft vaak het imago dat het veel poeha is. Veel mensen voelen een drempel om binnen te stappen, omdat ze denken dat ze al veel kennis van wijn moeten hebben, of dat een goede fles heel veel moet kosten. Maar het is helemaal niet gek als je nul verstand hebt van wat je gaat vragen. Via social media proberen we wijn heel toegankelijk te maken. Als een klant iets wil weten over de bodem van een druif dan hebben we die info paraat, maar we smijten niet met dure, exclusieve termen en vertellen vooral wat je van de smaak kunt verwachten.”

De goedkoopste en duurste fles

“Er komen regelmatig kookclubjes binnen met een recept waar ze een passende wijn bij zoeken, of mensen die een luxe vijfgangendiner hebben besteld. Mensen zijn thuis mooiere wijnen gaan drinken en op zoek naar pareltjes. Zo mogen we soms meeadviseren voor een diner van sterrenrestaurant Fred, bijvoorbeeld. Maar we helpen ook graag als je vanavond pasta eet en daar een lekkere wijn bij zoekt van tien euro. De goedkoopste fles die we hier hebben kost € 5,50. Wijn hoeft niet per se heel duur te zijn, maar net een of twee euro meer dan in de supermarkt maakt vaak een wereld van verschil. De duurste fles kost € 59,95. Zo kunnen we klanten voorzien van wijnen uit het instap‐ óf het exclusievere segment.”

Smaak verandert

“Sommige klanten komen voor dozen van hun favoriet en dat is helemaal oké. Ik zie dat mezelf alleen nooit doen, omdat ik het veel te leuk vind om steeds iets anders te proberen. Smaak verandert ook. Zo heb ik heel lang een voorliefde gehad voor Italiaans rood, terwijl ik Italiaans wit altijd een beetje van hetzelfde vond. Sinds een paar maanden ben ik het toch gaan drinken en er gaat een wereld voor me open. Net als met een nieuw album: vaak vind je het bij de eerste keer luisteren niet zo leuk, maar kun je het na drie keer wel waarderen.”

Wijn‐nerd dankzij ex‐schoonfamilie

“Mijn liefde voor wijn heb ik niet van huis uit meegekregen; die ontdekte ik door mijn ex‐schoonfamilie. Waar ik thuis gewend was aan karbonaadjes en een andijvieprakje, dronk ik bij hen mooie Italiaanse rode wijnen. Mijn ex‐schoonvader importeerde regelmatig een pallet en verkocht de flessen aan vrienden. We gingen ook vaak uit eten en dan raak je vanzelf geïnspireerd door mooie combinaties. Ineens ontdekte ik een soort nerd in mezelf. Vóór die wijnliefde was ik nooit iemand van de details, maar nu vind ik het ineens bijster interessant waar een wijn vandaan komt, hoe lang die in welk vat heeft gerijpt en in welke bodem de druif groeide. Met wijn wil ik de diepte in, wil ik alles van A tot Z weten.”

Hoe het begon

Na wat cursussen ontmoette Kirsten via Instagram iemand die haar liet helpen bij een proeverij, en een week later mocht ze iemand anders helpen. Toen ze Wester ‐ de eigenaar van Le Nord, L’Ouest en Wijnwinkel Le Nord ‐ mocht interviewen, vroeg hij of ze het leuk zou vinden om proeverijen te organiseren in de wijnwinkel. Zo geschiedde, en de eerste editie was meteen een succes. Kirsten: “Een halfjaar later vroeg hij of ik ook cursussen wilde geven aan het horecateam. Ik vond het nogal spannend, maar probeerde het toch. Hetzelfde riedeltje herhaalde zich: ook de cursussen zaten binnen no time vol. Inmiddels was mijn contract op werk niet verlengd, door corona, en zei Wester: ‘Ik zoek eigenlijk iemand die besmet is met het wijnvirus en het leuk vindt om meer zichtbaarheid aan de winkel te geven. Toen dacht ik: een en een is twee.”

Gemiddelde werkweek

Maar wat doet een manager van een wijnwinkel nou eigenlijk? Hoe ziet een gemiddelde week eruit? Kirsten vertelt: “Ik begin maandagochtend altijd met een paar wijntjes. Haha, gekkigheid hoor. Ik ben regelmatig in de winkel, maar sta niet veel op de vloer. We hebben twee hele leuke mensen die de daadwerkelijke verkoop doen. Ik ben verantwoordelijk voor alles wat met de winkel te maken heeft: ik doe de bestellingen, zorg voor verbreding van het assortiment, onderhoud contacten met leveranciers, ga naar proeverijen, zorg dat we meegaan met de trends en afgelopen zomer zorgde ik voor de herlancering van de webshop.”

Dertig flessen op tafel

“Een van de leukste dingen van mijn werk is het doorproeven van het assortiment. In het begin dacht ik: hoe ga ik dat ooit doen? Maar inmiddels ben ik een heel eind. Ik durf te zeggen dat ik driekwart wel geproefd heb. De mensen die in de winkel staan ook. We selecteren samen ook welke wijnen we toevoegen aan het assortiment. Dan zitten we hier aan tafel met twintig, dertig flessen en bedenken we: is hier vraag naar? Hebben we dit nog niet? Vinden we het verhaal erachter leuk om te brengen? Soms vraag ik me af of alle wijnwinkels zo veel proeven. Voor de medewerkers maakt die betrokkenheid het werk juist leuk.”

De trends van nu

“Qua trends zien we dat biologisch al een beetje de standaard is geworden. Biodynamische en natuurwijnen hebben het imago een beetje gekke, troebele wijnen te zijn. Die zitten er ook absoluut tussen, maar wij proberen vooral wijnen te zoeken die met veel respect voor de natuur zijn gemaakt, maar niet zo funky zijn dat de doorsnee wijnliefhebber denkt: dit is bijna geen wijn meer. Het moet wel goed zijn; geen cider of verzuurd appelsap. Ik vind het een spel worden om van alle wijnlanden ter wereld wijn te hebben staan hier: van Moldavië tot Slovenië en van Kroatië tot Azerbeidzjan. Dan kom je bij kleine leveranciers en heb je net weer iets bijzonders. Nu zit de importeur er nog tussen, maar het is wel mijn droom om ooit zelf te gaan importeren.”

Proefpakketten

Omdat de cursussen en proeverijen van Wijnwinkel Le Nord tijdelijk stilliggen door de coronamaatregelen, hebben ze prroefpakketten samengesteld. Denk aan voorjaarswijnen, rode wijnen of exclusieve wijnen. Daar doen ze wijnspijsadvies en achtergrondinformatie bij, zodat je thuis je eigen proeverij kunt houden. Goed om te weten: wijn valt, jawel, onder de ‘eerste levensbehoeften’. Je kunt de winkel dus binnenlopen zonder afspraak. En drink je straks weer een lekker wijntje bj Le Nord of L’Ouest? Dan vind je die sowieso terug in Wijnwinkel Le Nord of in de webshop.

Ook leuk:

Wijnwinkel Le Nord

Provenierssingel 32a , 3033 EM Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Wijnwinkel Le Nord

Provenierssingel 32a , 3033 EM Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Brasserie Pierre krijgt een broertje: Jules opent deze zomer in het centrum van Rotterdam”

Brasserie Pierre krijgt een broertje: Jules opent deze zomer in het centrum van Rotterdam

brasserie pierre
Ga naar “Leuk volgens gastredacteur Claire: ‘Hier haal ik de lekkerste bara kip kerrie’”

Leuk volgens gastredacteur Claire: ‘Hier haal ik de lekkerste bara kip kerrie’

asha bara
Ga naar “De Toko opent een tweede vestiging in Kralingen: ‘We zijn van plan te gaan groeien’”

De Toko opent een tweede vestiging in Kralingen: ‘We zijn van plan te gaan groeien’

de toko bergpolder

In onze gids

Ga naar “Elbnuts”

Elbnuts

 • Markthal Kraam 22
 • Boodschappen
 • Gesloten
elbnuts

Nu gesloten

Ga naar “WEAR”

WEAR

 • Van Oldenbarneveltstraat 113
 • Schoenenwinkels
 • Gesloten
WEAR Rotterdam sneakers

Nu gesloten

Ga naar “Coolblue Alexandrium”

Coolblue Alexandrium

 • Watermanweg 319
 • Elektronicawinkels
 • Gesloten
coolblue alexandrium

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “BORA-kookplaat cadeau bij aankoop van jouw droomkeuken”

BORA-kookplaat cadeau bij aankoop van jouw droomkeuken

 • Keukenloods.nl Rotterdam
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Bora kookplaat cadeau keuken Keukenloods.nl Rotterdam

Topper

Ga naar “Rijlessen bij Rijschool Virean”

Rijlessen bij Rijschool Virean

 • Geldig t/m 31 juli 2021
Rijschool Virean
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Orderpicker bij Crocs”

Orderpicker bij Crocs

 • Veldwerk Uitzendbureau
 • Oproepbasis
Vacature orderpicker Crocs

Topper

Ga naar “Medewerker vaccinatie Rotterdam Rijnmond”

Medewerker vaccinatie Rotterdam Rijnmond

 • RAAAK Personeel
 • Parttime
Ga naar “Allround marketeer met specialisatie online & social”

Allround marketeer met specialisatie online & social

 • Dordrecht Marketing
 • Fulltime
Dordrecht Marketing vacature

Topper

Ga naar “Roosteraar MBO regio Rotterdam”

Roosteraar MBO regio Rotterdam

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Commercieel Medewerker Binnendienst”

Commercieel Medewerker Binnendienst

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime