Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joerie van Fritèz rijdt op Koningsdag door Rotterdam en bakt gratis patat voor je deur

Door Britte Kramer 24 april 2020

Als je wel eens op een (food)festival komt, dan ken je ‘m: die mooie foodtruck van Fritèz Haute Friture. Vanuit die truck verkoopt Joerie de lekkerste biologische friet. Ja, friet ja: daarover later meer. Nu er een festivalloze zomer aankomt, ronkt Joeries ideeënmotor op volle toeren. Zo rijdt Fritèz op Koningsdag heel Rotterdam door om gratis patat te bakken – misschien wel bij jou voor de deur!

Laten we bij het begin beginnen. Want wanneer denk je: ik begin een friettruck!? Joerie: “Dat was niet iets wat ik van tevoren had gedacht, zo van: dat wil ik later worden. Ik heb de opleiding Leisure Management gedaan, dus werkte veel op festivals. Toen ik achter de muntenkassa zat op het Zomerterras in Vlaardingen stond er naast ons een frietkraam, en die maakte er best wel een zooitje van. Alles was op, er stonden lange rijen en het smaakte ook niet zo goed. Toen zei ik tegen de organisator: ‘Als je volgend jaar een nieuwe zoekt wil ik het wel doen.’ Halverwege het jaar belde hij: ‘Jij wilde dat doen hè? Succes ermee!’”

Altijd gezellige mensen

“In eerste instantie dacht ik: wat heb ik mezelf nou op de hals gehaald? Maar toen heb ik met de hele familie alle spullen bij elkaar gehaald – een wagen gehuurd, opschepbakken geleend bij de plaatselijke snackbar – en stond ik drie weekenden lang op het Zomerterras. Al snel krijg je dan een beetje aandacht en mensen die vragen ‘Kan je dat ook komen doen op ons familie- of bedrijfsfeest?’ Dan heb je toch wel eigen spullen nodig. De eigenaren van Fritèz wilden er net mee stoppen, dus heb ik het overgenomen. Eigenlijk was het gelijk een succes. Het was gewoon heel erg leuk om te doen, vooral door de sfeer. Doordat je op festivals en evenementen staat, sta je altijd met gezellige mensen aan de balie. Iedereen is vrolijk en in een feeststemming.”

Rare dingen op festivals

Al drie zomers lang trekt Fritèz langs festivals als Rrrollend, Trek en Parkpop. Hij staat zelfs op technofestivals. “Er gebeuren altijd rare dingen op festivals. Dat je denkt: waar ben ik in beland? Vooral mensen die heel vaak terugkomen en niet meer per se weten dat ze al een keer eerder hebben gehaald. Dat blijft een goeie. En mensen die heel uitbundig in hun eigen wereld kunnen genieten van de frieten die ze hebben weten te bemachtigen – ook altijd een leuk gezicht.”

Gratis friet op Koningsdag? Lees verder onder de foto >

Fritez Koningsdag
Foto: Jessie Kamp

Complimenten van de Belgen

Zelfs in frietland België is Fritèz een graag geziene truck. “Dan kijken ze naar je kenteken van ‘wat doen jullie hier’, maar als ze eenmaal een frietje gehad hebben komen ze altijd even terug met complimenten. Dat is natuurlijk dé test, als je het van de Belgen hoort! Onze kwaliteit friet is net iets anders dan de Belgische, en het versgesneden en biologsiche vinden ze heel erg aantrekkelijk. In België denken ze bij patat eerder aan een echte aardappel, dus mede daarom praten wij over friet. We vinden het ook meer staan voor de bereidingswijze en ambacht die erachter zit. Maar als mensen een patatje bestellen krijgen ze het natuurlijk ook.”

Nieuwe plannen

Al vrij snel werd Joerie duidelijk dat het niks meer zou worden, dit jaar. “We hielden wel goeie hoop dat er aan het einde van de zomer nog iets zou mogen, maar toen kwam het bericht dat sowieso tot 1 september alles verboden is. Ja, dan heb je wel effe goed de Rotterdamse pleuris erin, zal ik maar zeggen. Als ZZP’er krijg ik wel een bijdrage voor drie maanden, maar wij draaien in die maanden normaal onze hele jaaromzet. Maar het zijn allemaal logische besluiten. De volksgezondheid is het allerbelangrijkste en daar heeft iedereen z’n offers voor te brengen. Het heeft ons wel aan het denken gezet. We kijken naar de mogelijkheden. Een standplek waar mensen langs kunnen rijden misschien, idealiter met een samenwerkingspartner als een slijterij of een kroeg. We proberen ook creatief mee te denken met festivals, of we bijvoorbeeld een drive-thru-evenement op poten kunnen zetten. Misschien willen bedrijven over een tijdje wel catering boeken voor hun personeel. Om te vieren dat iedereen weer aan het werk kan, en het personeel in het zonnetje te zetten voor hun inzet.”

Fritèz in jouw straat op Koningsdag

“Maar eerst willen we iets leuks doen voor de mensen die normaal naar ons toe zouden komen op Koningsdag. We willen de festival- en Koningsdagsfeer naar ze thuis brengen, en met de truck in hun straat gratis friet uitdelen. Mensen kunnen elkaar taggen op Facebook of Instagram. Zondag 26 april kiezen we een aantal winnaars uit en maken we een mooie route die we maandag gaan rijden. We gaan gewoon op de stoep staan en zetten de foodtruck open en de frituur aan. We hebben zelfs oranje mayonaise gemaakt, dus dat wordt wel een leuk feestje, denk ik!”

🔶 𝗞𝗼𝗻𝗶𝗻𝗴𝘀𝗱𝗮𝗴 = 𝗲𝗲𝗻 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗳𝗲𝗲𝘀𝘁𝗱𝗮𝗴! 🔶𝗜𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗲𝗻 𝘇𝗶𝘁 𝗱𝗶𝘁 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘁𝗵𝘂𝗶𝘀 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻 𝘄𝗶𝗷 𝗴𝗿𝗮𝘁𝗶𝘀 𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘁𝘀 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗲…

Posted by Fritèz – Haute Friture on Wednesday, 22 April 2020

Lees ook:

oranje fans

Koningsdag 2020 wordt Woningsdag in Rotterdam: dit kun je verwachten

Koningsdag in Rotterdam ziet er dit jaar anders uit. Geen vrijmarkten, feestjes en gezellige onderon...
Koningsdag Kralingen 2018

Dit doet het weer tijdens Woningsdag in Rotterdam

Koningsdag ziet er dit jaar heel anders uit door het coronvirus. We noemen het zelfs Woningsdag. Maa...
Fysionetty Rotterdam

Lekker in je vel tijdens de lockdown: 7 tips van fysiotherapeut Netty (Fysionetty)

Netty is al 34 jaar fysiotherapeut. Ze heeft haar eigen praktijk op de Noorderhavenkade en werkt sam...

adv.