Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je nieuwe stop voor vintage interieurvondsten: De Verbaasde Ree in het Industriegebouw

Door Britte Kramer 29 november 2019

Annefleur Verbaas en Amara van der Ree zijn de creatieve breinen achter de Verbaasde Ree. (Snap je ‘m? Verbaas, Ree: Verbaasde Ree.) De komende tijd vind je hun vintage interieurvondsten in het Industriegebouw. Ze zitten daar in ieder geval tot eind januari, en met een beetje geluk langer. Dat is de intentie, na twee eerdere popups op de Kleiweg en het Zwaanshals.

De Verbaasde Ree zag vijfenhalf jaar geleden het levenslicht. Fleur had de opleiding Art Direction aan de Filmacademie afgerond en wilde meer met meubels gaan werken. Fleur: “Eigenlijk is het per ongeluk gebeurd. Niet met de insteek van ‘we gaan nu een bedrijf beginnen’. Toen de Fenix Food Factory op Katendrecht opende vroegen ze mij om het interieur te doen. Ik kon dat niet alleen, dus daar was Amara.” Amara: “Ik werkte als zzp’er in zakelijke evenementen. Een opdrachtgever was net weggevallen, dus ik had tijd.”

Van oud schoolgebouw naar opslag in de Keilewerf

Amara: “We gingen gewoon een beetje spullen verzamelen. Rommelmarkten afstruinen met onze ouders, die nog steeds vaak helpen.” Alles werd opgeslagen in een schoolgebouw hartje centrum, waar Fleur antikraak woonde. Leuk, maar niet heel handig, met een enorme drempel, klapdeuren en een trappetje. Gelukkig kwam er een opslag in de Keilewerf op hun pad, die veel leuke samenwerkingen opleverde en zelfs een nieuwe liefde voor Amara.

De turquoise Mercedes Vito

Fleur: “Het was zo’n verademing toen we die opslag konden huren, waar we zo binnen konden rijden met onze bus. Na onze eerste markt hadden iets meer dan 600 euro in de kas. Ik zocht op Marktplaats naar bussen tot 650 euro en er kwam er één naar boven: een turquoise Mercedes Vito. Ik gelijk gebeld, maar omdat het zo storm liep bij die vent zei hij: ‘Dan moet je het nú zeggen!’ Toen ben ik met die man naar het evenement gereden waar Amara aan het werk was.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door de Verbaasde Ree (@deverbaasderee) op

Busavonturen

“Van tevoren belde ik mijn vader: ‘Waar moeten we op letten?’ Hij zei: ‘Als je rijdt moet je het stuur loslaten en dan remmen. Als-ie rechtdoor gaat is het goed.’ Hij ging scherp naar links. Toch gekocht. We hebben er heel lang plezier van gehad en zijn pro’s geworden in kickstarten. Ik parkeerde ‘m altijd zo dat de motorkap niet naar een kant stond waar we niet konden accustarten. Inmiddels hebben we een fancy bus waar we ook in kunnen staan.”

Laagdrempelig interieuradvies

Amara heeft net een opleiding Interieurontwerp afgerond, met als doel om vanuit de Verbaasde Ree steeds meer interieurprojecten te doen, ook voor horecazaken. Amara: “Dat deden we al, alleen hebben we nu veel meer kennis over kleur en stylen, en kunnen we keuzes onderbouwen met kennis, in plaats van alleen op gevoel.” In de winkel is op de vide ook ruimte ingericht voor Amara’s interieuradvies, waar je laagdrempelig een consult kan krijgen, zoals kleuradvies op basis van een foto van je woonkamer, maar waar je ook terecht kunt voor een volledig interieurontwerp inclusief 3D-visualisaties. (Voorlopig alleen op afspraak.)

De Verbaasde Ree

Gunfactor

Fleur: “Toen we begonnen waren er voornamelijk keiharde handelaren die deze handel bedreven. Wij hebben ooit besloten dat we daar niet zo van houden. Weglopen van: ‘Vijf euro? NEE!’, dat vinden we vervelend. Daardoor hebben we bij sommige kringloopzaken een soort gunfactor gecreëerd. Die bellen ons dan als eerste als er goeie spullen binnenkomen.” Amara: “En er is vaak een soort wisselwerking. Sommige kringloopwinkels appen regelmatig voor advies. Als ze denken dat ze designstoelen te pakken hebben, bijvoorbeeld. Ze weten dat wij eerlijk zijn.”

Rennen voor één stoel

Inkopen doen ze ook op markten. Fleur: “Mensen vergeten soms dat dat best een job is. Vijf jaar geleden wist je dat er op zo’n rommelmarkt veel stond voor een leuke prijs, maar wij hebben voornamelijk spullen uit de jaren ‘50 tot ‘70 en dat wordt steeds schaarser natuurlijk. Nu heb je rommelmarkten waar je maar één stoel ziet en dan sta je er voor niks om zes uur ‘s ochtends. Soms wordt er zo’n lint opengeknipt. Dan sta je met z’n allen te wachten en gaan mensen rénnen. We hebben lang gezegd: ‘Ik wil het niet doen. Ik ga niet rennen.’ Maar je moet.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door de Verbaasde Ree (@deverbaasderee) op

Druipkaarsen in neonkleuren en sneeuwbollen met een banaan

Op die schaarser wordende vintage parels speelt de Verbaasde Ree in door ook nieuwe merken in te kopen. Fleur: “We geloven in een mooie mix tussen vintage en nieuw. Eigenlijk verkopen we vooral Nederlandse merken, zoals &klevering en Bitten.” Amara: “Voor de winkel hebben we ook een beetje gekeken naar kerstdingen: leuke kerstballen, ouderwetse druipkaarsen in neonkleuren, glitterkaarsen, hele mooie kandelaars, sneeuwbollen met een banaan, dinosaurus of kat…”

Wedden welk ‘lelijk’ ding als eerst wordt verkocht

Fleur: “In het begin deden we ook weddenschappen. Soms vindt Amara iets wat ik heel lelijk vind, of andersom. Meestal kijk je elkaar even zo aan van ‘doen we dit?’ Als we allebei iets vonden voor dezelfde prijs kochten we het en gingen we wedden wat als eerst verkocht zou worden. Die had dan het beste inzicht.” Amara: “Over het algemeen zitten we wel op één lijn hoor. En het is ook leuk dat je allebei net even een andere smaak hebt. Daardoor kan je ook beter inkopen. Die weddenschapjes waren trouwens wel leuk. Zullen we dat nu met de winkel weer doen?”


Meer over de Verbaasde Ree ontdekken?

de Verbaasde Ree woonwinkels

Gesloten12:00 - 17:00

Goudsesingel 206, Rotterdam

Bekijk meer:woonwinkels
  • Wil jij een 'Nieuw in Rotterdam' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Rotterdam.

adv.