Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het leven van Rick (Breakaway Café) staat helemaal in het teken van cocktails

Aangeboden door Mad Mick’s Breakaway Cafe 2 augustus 2019

Rick de Groot (38) kunnen we gerust de cocktailkoning van Rotterdam noemen. Hij verzorgt trainingen en menukaarten voor bedrijven, werkt als inspirator voor verschillende drankmerken, ontwikkelt nieuwe cocktails… én hij is de general manager van Rotterdams iconische Mad Mick’s Breakaway Café.

Zijn fascinatie voor cocktails begon toen Rick op z’n 22e (in 2002) bij Mad Mick’s Breakaway Café kwam werken. Rick: “Mijn beste vriend werkte hier en de manager zei: ‘Je kan net zo goed komen werken, want je bent er toch meestal.’ Ik begon met glazen halen, maar kreeg al snel interesse in de bar, want dat gooien met flessen – flair heet dat – vond ik ook heel gaaf. Ik nam het meteen serieus als vak; wilde niet staan gooien met flessen als ik geen cocktails kon maken.”

Cirkel rond

In 2007 verliet Rick Breakaway, maar in 2015 keerde hij terug als general manager. “Ik vond dat de cirkel dan rond was. Ik kon doen wat ik al die jaren geleden al wilde, maar dan met de ‘nieuwe ik’.” In de tussentijd deed Rick namelijk een hoop ervaring op in (leidinggevende) functies bij The VIP Room, House of Bols, Cinema en Villa Thalia. Ook hield – en houdt – hij zich bezig met het presenteren en jureren van cocktailwedstrijden, op nationaal én internationaal niveau.

Veel veranderd

“Ik heb veel zien veranderen de afgelopen jaren, maar dat was ook de bedoeling. Ik denk niet: ‘laten we de deur opendoen en kijken of er mensen komen’. Ik wil juist van binnenuit het bedrijf veel teweegbrengen. De menukaart heeft bijvoorbeeld een nieuwe stijl gekregen, op basis van smaakprofielen. Er is meer vertrouwen gekomen; iedereen voelt zich hier thuis. Daarom zien we nu veel meer vaste gasten. En ik heb de omzet zien stijgen; dat is toch een manier om de groei van de zaak in cijfers uit te drukken.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mad Mick’s Breakaway Café (@breakawaycafe) op

Personeel naar een nieuw niveau brengen

Personeel ‘naar een nieuw niveau brengen’ is voor Rick een van de mooiste dingen aan zijn rol als manager. Bij Mad Mick’s Breakaway Café nemen ze de opleiding dan ook heel serieus. Rick: “Als je het vak hier leert, kan je het overal. Het is mooi om te zien dat ze wat ze hier leren vervolgens weer meenemen naar ergens anders. Of dat ze hier juist heel graag blijven. Allan (vorig jaar bekroond tot indebuurt Barman van het Jaar, red.) is daar een mooi voorbeeld van. Dat heeft-ie zelf gedaan natuurlijk, maar wel onder mijn begeleiding.”

Iedereen moet groeien

“Als manager ben ik vooral coachend, motiverend. Ik wil mensen net zoveel hart voor de zaak geven als ik zelf heb. En ik wil dat mensen zichzelf kunnen vinden. Hun kracht, maar ook hun zwakte, zodat ze daar iets mee kunnen doen. Uiteindelijk moet iedereen gegroeid zijn als ze hier stoppen. Niet alleen als werknemer, maar echt als persoon. Ik vind dat je – afhankelijk van hoeveel mensen je in dienst hebt – het niet moet hebben over ‘jullie’, maar je personeel altijd 1-op-1 moet benaderen. Momenteel heb ik zo’n dertig man in dienst. Dat is exclusief dj’s, gastheren en toiletdames, hoewel ik die wel meereken als team. Binnenkort gaan ze ook weer mee met het teamuitje. Je verkoopt met z’n allen een beleving: je kan overal gaan drinken, maar waarom doe je dat hiér?”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mad Mick’s Breakaway Café (@breakawaycafe) op

Vijftig uur per week

“Vroeger nam ik nooit vakantie, maar nu probeer ik een keer per jaar een weekje weg te gaan. Verder ben ik toch vaak minstens vijftig uur per week aan het werk. Het is moeilijk om te minderen, omdat ik er zo met m’n hart in zit. Gelukkig krijg ik door m’n werk wel eens een reisje. Dan doe ik een opdracht, project of inspiratietour in het buitenland. Dat zijn hele leuke dingen. Die kansen krijg ik nu, omdat ik heel hard heb gewerkt. Die eerste keer dat een merk zegt ‘We willen jou meenemen naar Londen, wij betalen je reis, wij gaan je alles laten zien’, dacht ik: tof dat ze míj vragen! Dat voelde echt als waardering, als respect voor m’n harde werk.”

Geen moeilijke horecagast

“Omdat ik steeds meer voor m’n rust kies, kom ik tegenwoordig minder vaak bij andere zaken. Het is niet per se dat de charme eraf is, maar je bent gewoon altijd met je vak bezig, kijkt altijd van ‘hoe zou ík het doen?’. Dat is een bewustwording die je niet meer kan uitzetten. Maar ik ben geen moeilijke horecagast. Helemaal niet. Ik wil juist het simpelste wat er is. Als ik maar iets te drinken heb en me geen zorgen hoef te maken. Dat kan een shotje of mixje zijn, een wijntje of een biertje. Ik hoef ook helemaal niet decadent verschillende wijnen te zien of te proeven. Júist niet. Ik wil gewoon simpel geserveerd worden: hoi, doei, eten, drinken, prima.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Mad Mick’s Breakaway Cafe. Meer over Mad Mick’s Breakaway Cafe ontdekken?

Mad Mick’s Breakaway Cafe

vrijetijd en uitgaan

Gesloten12:00 - 02:00

Karel Doormanstraat 1, Rotterdam

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

adv.