Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hannie heeft een winkel vol servies en fantastische verhalen

Aangeboden door Het Derde Servies 3 mei 2019

Het Derde Servies is een winkel vol servies én verhalen, dankzij eigenaresse Hannie Mans. Het Derde Servies is gespecialiseerd in oud Delfts blauw, Makkum en ‘James Bond-glazen’. Dat trekt een heleboel buitenlandse klanten, waarmee Hannie de gekste avonturen beleeft, die ze op een heerlijke manier weet na te vertellen. Pak een kop thee en ga er even voor zitten.

Hannie was beleidsadviseur bij de gemeente, en had nul ervaring met ondernemen. Toen haar zus in 2012 overleed nam ze Het Derde Servies van haar over. “Die liefde voor servies, dat was echt iets van m’n zus. Omdat zij daar zo gepassioneerd mee bezig was gingen we meeleven en kregen we er ook verstand van. Dat besef je niet, totdat je andere mensen spreekt. In het land der blinden is Eenoog koning. Maar na acht jaar weet ik er veel van hoor. Veel informatie heb ik van internet, maar ik leer ook van klanten. Er komen natuurlijk veel verzamelaars – die weten dan alles van glas of Chinees porselein, zoals de manager van Oriental op de Kruiskade. Ik hoef hem maar te appen ‘Wat is dit?’ en dan zegt-ie bijvoorbeeld: ‘Dat komt uit de Kang Shi-periode.’ ‘O, fijn, dank je’ zeg ik dan. Langzamerhand werd ik ook iets zakelijker. In het begin had ik nog wel eens ruzie aan de balie, maar nu niet meer.”

Op visite bij Miss Rani

Hannie loopt het knusse tuintje achter de winkel in, en laat haar geïmproviseerde fotostudio zien. Ze begon met Instagram om buitenlandse klanten te bereiken. “Via Instagram doe ik veel aan export. Dan krijg ik een berichtje van een Japanner of Indonesiër – geweldig, dan kan je me wegdragen!” Hannie begint te vertellen over ‘Miss Rani’, een grote Indonesische klant. “Miss Rani heeft zelf een winkel in Bandung en bestelt twee, drie dozen per week. Miss Rani houdt van Delfts blauw. Ik moet ook speciaal voor haar inkopen; wat zij wil dat wil niemand. Ik ben ook al bij d’r in Indonesië geweest, met de familie. We zijn daar zo in de watten gelegd, ongelooflijk: ‘No, no, no, you don’t pay! No, I pay!’ Afgelopen zomer kwam ze naar Europa. Kreeg ik een app: ‘Miss Hannie, we are in Brussel, are you coming to collect us?’ Heel leuk, alleen dat eten van ons vonden ze maar raar.”

Beroemd in Japan

Een paar jaar terug schitterde Hannie in een Japans reisprogramma waarin Japanners leuke plekjes tippen. Er werd een hele filmploeg ingevlogen, inclusief presentatrice. Daardoor raakte ze (extra) bekend bij de Japanse gemeenschap in Nederland. “Die dames blijven rustig twee uur in de winkel; alles overleggen en vasthouden en ‘hihihihi’. Af en toe komt er een Japans meisje van de Erasmus Universiteit. Die heeft dan een facetimeverbinding met haar moeder en loopt de hele tijd te filmen: ‘Wil je dit? Wil je dat?’ Uiteindelijk hebben we dan een doos vol, betaalt ze en zeg ik: ‘Oké, ik verstuur het naar Osaka.’ Via dat programma ben ik ook aan een Japanse antiekhandelaar gekomen. Die man kwam op een gegeven moment naar Europa en bestelde vijf dozen vol. ‘Drie jaar geleden heb ik u op tv gezien,’ zei hij. We spraken via zijn vertaalapparaatje. Fantastisch – ik heb er nu ook een. Als er Chinezen of Koreanen binnenkomen ruk ik meteen dat apparaatje uit m’n la.”

Vodka voor elke (niet) gesloten deal

“Op een gegeven moment kwam er een Russische vrouw in de winkel. Die zegt: ‘Nou, als jij hier met die winkel in Rusland zat was je binnen een week uitverkocht.’ Ik zeg: ‘Moet je tegen mij niet zeggen – waar moet ik naartoe?’ ‘Naar Sint-Petersburg’, zei ze. Nou, gids ingehuurd die Nederlands spreekt en bij twintig zaken langs geweest. Dat is ook zo grappig: met die Russen heb je gelijk een deal, maar niet écht. Je wil niet weten hoeveel vodka ik gedronken heb om te proosten op deals die we niet hadden… Fantastische week gehad hoor, daar gaat ‘t niet om.”

Styling en servies voor bruiloften

“Op woensdag en als ik op vakantie ben heb ik een hulp. Ik ben natuurlijk gepensioneerd, dus moet wel af en toe weg, anders heeft het geen nut hè? En ik heb een opvolger gevonden, voor als ik stop over drie jaar. Een meisje dat naar een taxatie kwam, maar alles zelf al wist. Vanwege haar hebben we ook verbouwd, laatst. Ze was nog geen drie keer in de winkel geweest of ze zegt: ‘Han, dit kan niet. Dit moet helemaal anders.’ Nou, toen kwam ze op d’r vrije dag schilderen, met haar oma en moeder. Voor onze families is het even wennen, maar wij begrijpen elkaar. We zijn helemaal blij als we bij elkaar zijn en krijgen heel veel energie van elkaar. En alles wat ze inkoopt wordt verkocht. Ze heeft er echt oog voor. Door haar willen we ook meer met styling gaan doen. Mensen hebben weinig fantasie – wij moeten ze laten zien hoe iets kan zijn. Als mensen in een blad van die hele moderne interieurs zien met één Delfts blauwe vaas, dan willen ze ook ineens zo’n ding. Ik verhuur ook servies, voor bruiloften bijvoorbeeld. En ik verkoop veel aan Rotterdamse horeca: ijsemmers, cocktailglazen voor toetjes… In die nieuwe horecaglazen zit geen enkele emotie.”

Dertig gratis verbeterrapporten

“Ik geef ook voorlichting op de Hogeschool Rotterdam, over zakendoen met andere culturen. Er zijn weinig bedrijven die bereid zijn om daar gratis te vertellen, maar ik vind dat superleuk, want weet je wat het is? Daarna moeten ze een opdracht over jouw zaak maken. Dat is goud waard: ik krijg gewoon dertig gratis rapporten met tips en suggesties. Daar staan natuurlijk ook dingen in waar je vreselijk om moet lachen: ‘Ga een jaar door Hongkong trekken en op iedere markt staan.’ Maar ik werf ook altijd een PR-student. Ik ben in de zestig en doe m’n best, maar van die studenten leer ik bijvoorbeeld dat het om storytelling gaat. Nu heb ik dus een blog en een nieuwsbrief en zit ik iedere dag op Facebook. Ik zeg dat ook tegen iedereen die loopt te klagen: ‘Je moet aan PR doen! Neem zo’n griet.’ Want: als zij komt dan moet ik ook. Het is een stok achter de deur.”

Wil je meer lezen over Hannies avonturen? Op de website van Het Derde Servies houdt ze een blog bij.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Het Derde Servies. Meer over Het Derde Servies ontdekken?

Het Derde Servies

vintage

Gesloten10:00 - 17:30

Nieuwe Binnenweg 208A, Rotterdam

Bekijk meer:vintage

adv.