Groenteboer Adem over collega Antonia: ‘Zelfs wat je ouders niet voor je doen, doet zij voor je’

Aangeboden door ’t Fruithof 23 november 2018

Adem Ozan zit al achttien jaar in het groentevak. Star Fresh Food op de Laan op Zuid is van hem, en afgelopen september nam hij ‘t Fruithof over; een groente- en fruitzaak in Winkelcentrum Binnenhof in Ommoord. Een ‘ouderwetse’ groentezaak, die sinds Adems overname een steeds exotischer tintje krijgt. Met tapas, Oosterse maaltijden, warme nootjes en verse sappen.

“Als kind had ik maar één doel: ik wilde voor mezelf beginnen. Wát ik zou doen was onbekend. Vroeger schilderde ik bij jachtwerven, tot iemand tegenover mijn huis een groentezaak ter overname aanbood. Ik noemde het Star Market, maar een aannemer schreef in zijn aantekeningen ‘Star Fresh Food’. Toen dacht ik: heee, dat houden we. Dat klinkt beter! Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder.”

De familie Fruithof: bakje koffie en lekker proeven

“Momenteel zijn we ‘t Fruithof aan het verbouwen, om iets groter te worden. Verder ben ik heel blij met deze locatie. Ik heb altijd al iets met tapas, maaltijden en salades willen doen – zo’n soort delicatessenzaak vind ik geweldig, en daar wil ik ook echt naartoe. Het moet vol zijn, maar wel sfeervol. Dat mensen een bakje koffie krijgen op den duur, lekker mogen proeven en rustig rond kunnen kijken. Die binding met de klant vind ik gezellig. Ik wil tijd hebben om naar ze te luisteren, er een grote familie van maken: de familie Fruithof, haha.”

Op maat gemaakt

“De dames die in de zaak staan lopen al jaren mee – die bereiden de maaltijden en salades ter plekke. Aandacht, service en kwaliteit staan voorop: het woordje ‘nee’ kennen we niet, en al de groente en het fruit dat we verkopen komt uit de buurt. We houden veel rekening met de wensen van de klanten. Stel dat ze bepaalde groenten of kruiden niet in de salade willen hebben, dan wordt dat apart voor hen gemaakt. Sterker nog: als iemand binnenkomt hoeft-ie vaak niet eens aan te geven wat en hoe hij het wil hebben. De dames weten het meestal precies. Ik denk dat we daarom zo’n goede vaste klantenkring hebben.”

Nieuwe dingen voor de oude garde

“Elke dag hebben we weer andere maaltijden en salades. We kunnen niet alles in de vitrine zetten, maar bepaalde hardlopers hebben we bijna wel altijd. Welke? Andijviestamppot, zuurkoolstamppot, chili con carne, de kabeljauwmaaltijd… Ik kan er zo twintig noemen. Maar daarnaast hebben we nu dus ook Oosterse maaltijden, gevulde wijnbladeren, gevulde paprika, aubergine gevuld met gehakt, moussaka en tzatziki. Zelfs de oudere garde gaat nieuwe dingen proberen die ze zien liggen. We bezorgen ook maaltijden bij de mensen thuis. Nu kunnen ze dat al telefonisch doorgeven, maar binnenkort kan het ook via de website. Op dit moment zijn het vooral mensen uit de buurt die er gebruik van maken, maar we willen iedereen aanspreken.”

Lees verder onder de foto >

Fruithof Binnenhof personeel
Rechts: Antonia

Lofzang voor Antonia

Zijn collega Antonia loopt af en toe langs, telkens met een grote lach op haar gezicht. Adem: “Zij werkt met pijn. Twee gebroken ribben. En ze lacht altijd. Zelfs als de tranen in haar ogen staan zegt ze: ‘Nee, ik wil niet naar huis.’ Daar heb ik heel veel respect voor. En die gáát! Die wérkt! Als ik nog twee, drie van zulke mensen heb… Voor de klanten is ze een moeder, vader, vriend, zoon en dochter. Zelfs wat je ouders niet voor je doen, dat doet zij. Als ik zeg ‘ze is te goed voor deze wereld’ zeg ik eigenlijk nog te weinig. Als een klant even moet wachten dan vindt ze dat lastig, ook al heeft hij of zij er zelf geen problemen mee. Die inzet van haar is grandioos. Ze zijn allemaal goed hoor, maar zij steekt er bovenuit. Antonia Buitendijk heet ze, dat mag je er gerust inzetten.” Als ze weer langs loopt zegt Adem zachtjes: “Je komt in het verhaal hoor.” Antonia lacht bescheiden, en straalt nog net een beetje harder.Deze bijdrage wordt je aangeboden door ’t Fruithof. Meer over ’t Fruithof ontdekken?

’t Fruithof

groenteboeren

Nu open09:00 - 18:00

Binnenhof 28, Rotterdam

Bekijk meer:groenteboeren

adv.