Govert maakt waanzinnige tekeningen van Rotterdam (die wil je cadeau geven én krijgen)

Aangeboden door Art of Rotterdam

Art of Rotterdam Govert van der Heijden Govart
Foto: indebuurt Rotterdam

Govert van der Heijden (35) houdt van Rotterdam én van tekenen. Drie keer raden hoe hij die twee liefdes combineert. Inderdaad: hij maakt te gekke tekeningen van de stad en plaatst die op zijn website Art of Rotterdam. We nemen een kijkje in zijn studio aan huis in het Oude Noorden.

Dat Govert (artiestennaam: Govart) in het Oude Noorden woont en werkt, is best verrassend. Hij is namelijk gek op de rauwe, industriële kant van Rotterdam. “Ik groeide op in Hoogvliet, vlakbij de raffinaderij van Shell. Vanaf m’n huis zag ik al die pijpen en dat vond ik zó mooi. En als we op vakantie gingen naar Frankrijk, vond ik juist de rauwe achterbuurtjes heel interessant. Die tekende ik dan ook na.”

Fantasiesteden tekenen

Daarnaast is Govert gefascineerd door hoogbouw. “Reden we vroeger over de snelweg langs Rotterdam, dan keek ik alleen maar naar die gebouwen: hoe ze eruitzagen en of er alweer een nieuwe bij was. In mijn hoofd sloeg ik alles op, om vervolgens fantasiesteden te tekenen. Als ik heel oud ben, wil ik ergens hoog bovenin wonen. Maar ik hou ook van oude huizen, en dan vooral van het contrast. Ik denk meteen aan het Noordereiland: die lieflijke, statige huisjes met daarachter dat moderne en grootse. Oude zwart-witfoto’s van New York inspireren me ook: de combinatie van het krakkemikkige en het steriele.”

Lees verder onder de foto >

Govert van der Heijden tekening fantasiestad
Een van Goverts fantasiesteden (getekend toen hij 13 jaar oud was) | Foto: indebuurt Rotterdam

De Kuip op de muur

Vanaf de middelbare school ging Govert in opdracht werken: schilderingen op scooters en graffiti in kinderkamers, maar vooral héél veel Rotterdam. Hij versierde muren met De Kuip en de skyline en zijn stijl ontwikkelde zich richting zwart-wit en grafisch. “Zo komen die kenmerken van de stad heel mooi uit.” Govert staat regelmatig live te tekenen op de Swan Market. “Het is leuk om iets terug te zien op papier of doek. Dat je de verfstreken en potloodlijntjes ziet. Toch werk ik tegenwoordig vooral digitaal. Dat werkt heel flexibel; je kunt makkelijk dingen wijzigen of de schaal aanpassen, als een klant daarom vraagt.”

Origineel, persoonlijk cadeau

Na een tijdje lanceerde hij de webshop Art of Rotterdam. “Veel mensen wilden een schilderij hebben, maar dat was vaak te duur. Ik dacht: als ik prints heb van werk dat ik al gemaakt heb, dan is dat wat minder kostbaar. Maar ik maak nog steeds werk in opdracht. Ik teken regelmatig studentenhuizen, als cadeau voor een 21-diner. En trouwlocaties als huwelijkscadeau. Vaak bezoeken bruidsparen op hun trouwdag drie locaties. Die combineer ik dan in een tekening. Vooraf al, zodat de gasten het op de dag zelf cadeau kunnen geven. Daarnaast werk ik veel voor bedrijven uit de haven; ik maak relatiegeschenken en afscheidscadeaus voor ze.”

Lees verder onder de foto’s >

Stukje Rotterdam in Sint Petersburg

“Als ik een mailtje krijg van mensen die een tekening willen, wil ik eerst weten wat bijzondere, speciale plekken voor ze zijn en waar hun herinneringen liggen. Soms doe ik dit via een live videoverbinding en teken ik mee met wat ze zeggen. De klant ziet dan meteen het resultaat. Vervolgens ga ik het gedetailleerd uitwerken. Ik kreeg een keer bericht van iemand uit Rusland. Hij zag mijn overzichtstekening van Rotterdam en blijkbaar was ik een Russisch kerkje vergeten, bij de Westzeedijk. Hij zei: ‘Ik wil deze tekening graag hebben. Maar wel met die kerk erin, want m’n vader heeft ‘m ontwikkeld.’ Die tekening hangt nu bij hem thuis in Sint Petersburg. Heel bijzonder.”

Met de camera op pad

Govert kent Rotterdam op z’n duimpje, maar hij gaat ook regelmatig met de fiets op pad om foto’s te maken en mooie composities te vinden. ‘s Avonds, met alle lichtjes, of juist ‘s ochtends vroeg. “Dan krijg je soms van die mooie silhouetten, door de combinatie van mist en de zon die langs de gebouwen komt.” Fotografie is sowieso een hobby van hem. Hij heeft boeken barstensvol foto’s van reizen naar plekken als Hong Kong en New York. Als we er doorheen bladeren zien we af en toe een gezellig familiekiekje, maar vooral héél véél gebouwen. Zo creëert hij zijn eigen inspiratiebronnen.

Lees verder onder de foto >

Govert van der Heijden fotoboek
Govert bladert door een van zijn fotoboeken | Foto: indebuurt Rotterdam

Jongensdroom

Waar Govert als kind al met glimmende oogjes naar de raffinaderijen keek, heeft hij ze nu soms als opdrachtgever. “Laatst nog een raffinaderij op de Maasvlakte. Ik kreeg eerst een rondleiding en heb veel foto’s gemaakt. Heel tof dat je dan echt voelt en ziet hoe het daar leeft. Ik werd overdonderd door al dat staal en die glimmende pijpen. Die komen ook echt in het schilderij naar voren. Zo imposant. En laatst ging ik langs bij een scheepvaartbedrijf om te praten over een opdracht. Zaten we heel hoog in de Maastoren. Ik keek mijn ogen uit. Dat is toch de beste plek om iets te bespreken?”

Geen Euromast, geen stadhuis

Govert is nog lang niet klaar met Rotterdam tekenen, vertelt hij. “Ik heb allemaal dingen die ik nog moet tekenen. Het stadhuis heb ik nog nooit getekend en ik heb niet één werk van de Euromast. Die zie je al zo veel op ansichtkaarten en foto’s. Maar als je een keer echt goed naar zo’n gebouw kijkt, is dat misschien ook wel leuk. De stad verveelt in elk geval nooit. Ook omdat alles constant zo verandert. Ergens vind ik dat wel jammer. Eerst was Rotterdam een heel rauwe, kille stad. Dan kon je hier uitgaan en daar, en tussendoor was gribus. Dat harde vond ik leuk, maar het is wel verbeterd.”

Lees verder onder de foto’s >

Had hoger gemogen

“Ik heb een tijdje deels in Amsterdam gewoond, maar kon er niet tegen dat ik dan alle mooie dingen mis die hier gebeuren. Ik volg alle ontwikkelingen in de stad, de nieuwbouwprojecten. Soms word ik daar heel blij van, soms denk ik: jammer, dat had hoger gemogen, of imposanter. Rotterdam is zo’n bijzondere stad, met een grootstedelijke uitstraling op Nederlandse schaal. De manier waarop het centrum na het bombardement gemoderniseerd is, maakt het heel on-Nederlands. Daardoor hebben we hier bijvoorbeeld bredere wegen. Meer overzicht ook. Ik kijk vooral in de verte en hou erg van doorkijkjes. Het Weena is heel zakelijk, maar je hebt er echt het grotestadgevoel. Ik vind dat mooi: zo veel gebouwen naast elkaar dat je bijna geen lucht meer ziet.”

Hier vind je Goverts werk

Ben je benieuwd naar meer werk van Govert? Geef je ogen dan de kost op zijn website. Ook exposeert hij regelmatig in winkels (Hutspot, Son of a Brand) en restaurantjes (Bij Loes). Momenteel heeft Govert een samenwerking met RTM XL en werkt hij met Mascolori aan een toffe schoenenlijn, dus hou deze stadstekenaar in de gaten!

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Nieuwe vacatures! Deze 7 functies voeg je graag toe aan je cv”

Nieuwe vacatures! Deze 7 functies voeg je graag toe aan je cv

Rotterdam Airport
Ga naar “Bij deze hotspot laat je je sneakers schoonmaken of scoor je een zo goed als nieuw tweedehands paar”

Bij deze hotspot laat je je sneakers schoonmaken of scoor je een zo goed als nieuw tweedehands paar

Wear sneakers Rotterdam Pim Roggeveen Lorenzo van Galen
Ga naar “Het kan dus gewoon: hier bestel je goede én betaalbare sushi”

Het kan dus gewoon: hier bestel je goede én betaalbare sushi

Aangeboden door Mr. Sushi

Mr Sushi Rotterdam

In onze gids

Ga naar “Elbnuts”

Elbnuts

 • Markthal Kraam 22
 • Boodschappen
 • Gesloten
elbnuts

Nu gesloten

Ga naar “WEAR”

WEAR

 • Van Oldenbarneveltstraat 113
 • Schoenenwinkels
 • Gesloten
WEAR Rotterdam sneakers

Nu gesloten

Ga naar “Coolblue Alexandrium”

Coolblue Alexandrium

 • Watermanweg 319
 • Elektronicawinkels
 • Gesloten
coolblue alexandrium

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “BORA-kookplaat cadeau bij aankoop van jouw droomkeuken”

BORA-kookplaat cadeau bij aankoop van jouw droomkeuken

 • Keukenloods.nl Rotterdam
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Bora kookplaat cadeau keuken Keukenloods.nl Rotterdam

Topper

Ga naar “Rijlessen bij Rijschool Virean”

Rijlessen bij Rijschool Virean

 • Geldig t/m 31 juli 2021
Rijschool Virean
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99”

Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 15 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Orderpicker bij Crocs”

Orderpicker bij Crocs

 • Veldwerk Uitzendbureau
 • Oproepbasis
Vacature orderpicker Crocs

Topper

Ga naar “Medewerker vaccinatie Rotterdam Rijnmond”

Medewerker vaccinatie Rotterdam Rijnmond

 • RAAAK Personeel
 • Parttime
Ga naar “Allround marketeer met specialisatie online & social”

Allround marketeer met specialisatie online & social

 • Dordrecht Marketing
 • Fulltime
Dordrecht Marketing vacature

Topper

Ga naar “Douane Declarant”

Douane Declarant

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sociaal Beheerder Huis van de Wijk/Wijkmakelaar 36 u/w, Rotterdam PIT 010”

Sociaal Beheerder Huis van de Wijk/Wijkmakelaar 36 u/w, Rotterdam PIT 010

 • B&A Civic B.V.
 • Fulltime/Parttime