Gijs heeft 2 hobby’s, en maakte van allebei z’n werk

Door Britte Kramer 13 mei 2019

Gijs runt een van de weinige drumspeciaalzaken van Nederland: Rotterdam Drum Department. Hier komt geen piano of gitaar binnen. Wél alle drumaccessoires die je maar kunt bedenken, en daarmee ook een boel drummers; van beginners tot de slagwerkers van Kensington, De Staat, Marco Borsato en Normaal.

Met zijn opleiding Grafisch Vormgeven heeft Gijs nooit iets gedaan, met zijn opleiding Fotografie wel. Hij werkte jarenlang als freelance fotograaf en in een een fotozaak. Terwijl hij met z’n vingers op tafel trommelt – “o, dat heb ik zelf niet eens meer door” – vertelt hij: “Ze zeggen altijd dat je van je hobby je werk moet maken, dus toen ik klaar was met de fotohandel dacht ik: nou, ik heb twee hobby’s – laat ik nu eens het drummen uitdiepen.”

Van harmonieorkest naar ‘de heftige kant’

Gijs was zeven toen hij zelf begon met drummen. Als Brabants jochie werd hij klassiek geschoold: van harmonieorkesten tot pauken. Al snel verruilde hij dat voor bandjes. Gijs: “Ik zit wat meer aan de heftige kant, zeg maar.” Eenmaal in Rotterdam bleef Gijs zijn spullen bij de drumspeciaalzaak in Brabant halen. “Ik vond het verwonderlijk dat er in deze regio geen drumspeciaalzaak was.” En daarom begon hij eind 2010, middenin de crisis, Rotterdam Drum Department.

Klagen of stoute schoenen aantrekken

Gijs: “Je kan blijven klagen, óf je kan de stoute schoenen aantrekken en kijken of je het zelf kan oplossen. Ik startte in een pandje hier tien meter verderop, met zes slagwerkjes, drie snaredrums, een rekje vellen en een rekje bekkens. Nu heb ik 45 drumstellen op voorraad en 160 snaredrums in elke prijsklasse. Ik wil iedereen kunnen helpen en geen ‘nee’ moeten zeggen. Of het nou de drummer van Marco Borsato is, of iemand die net twee weken z’n drumstokken vasthoudt.” Dat dat lukt is duidelijk. De ene na de andere klant loopt binnen tijdens ons gesprek: een moeder met zoon die nog nooit een drumstel heeft aangeraakt, maar ook de drummer van de bekende band Rondé. Zelf noemt Gijs ze liever geen ‘klanten’; dat vindt-ie een beetje een gek woord.

Rotterdam muziekstad

Is Rotterdam eigenlijk een beetje een muziekstad, volgens Gijs? “Er wordt behoorlijk wat muziek gemaakt in Rotterdam, ondanks dat het niet echt een groot podium meer heeft. Rotterdammers zijn ontzettend veerkrachtige mensen. Als iets wegvalt, zoals WATT of Waterfront, komt er altijd een oplossing om leven in de brouwerij te houden. Je ziet nu bijvoorbeeld dat de kleinere poppodia weer meer activiteit hebben. De Rotterdammer vindt z’n weg wel.”

Niet met de portemonnee ondernemen

Doordat Gijs in veel winkels werkte wist hij goed wat hij wel en niet wilde. “Eén ding is dat ik niet met mijn portemonnee wilde ondernemen. Ik heb me voorgenomen om hier als drummer te staan in plaats van als verkoper. Ik sta hier om drummers te helpen. Als je op de handel gaat hangen wordt het niet leuk. Semi-profs en mensen die er tegenaan schuren help ik graag op weg om de volgende stap te kunnen maken: als het kan help ik ze aan een endorsement (sponsordeal, red.). Dan hoeven ze hier niet meer te kopen, maar het gaat erom dat je elkaar helpt. Dat is gewoon hoe je met elkaar omgaat. Die mensen leggen hun ziel en zaligheid erin; dan is het niet charmant om dat tegen te werken.”

Drumtempel met online prijzen

“Toen ik deze winkel begon had ik een bepaald idee in m’n hoofd van hoe een drumtempel eruit zou moeten zien. Ik denk dat ik daar redelijk dicht bij in de buurt ben gekomen in die negen jaar tijd. Daar ben ik wel heel trots op, dat het een beetje een begrip begint te worden. De afgelopen vijf jaar is er echt een kaalslag geweest: er zijn ontiegelijk veel bedrijven failliet gegaan of gestopt omdat ze geen zin hadden op deze manier zaken te doen. Internet is een enorm ding geworden. Het voordeel van Rotterdam Drum Department is dat ik verkoop tegen online prijzen, maar wel de service erbij kan geven. Veel algemene muziekzaken kunnen niet tegen die marges opwerken, omdat ze grote panden en veel personeel hebben. Dat heeft veel winkels de kop gekost. Helaas.”

Redelijk bizar assortiment

Omdat het assortiment van Rotterdam Drum Department zo breed is – of ‘redelijk bizar’ zelfs, in Gijs z’n woorden – komen er mensen uit heel Nederland; van Leeuwarden en Groningen tot Brabant en Deventer. “Ik heb merken die je nergens anders in Nederland vindt, en zelfs bijna niet in Europa. Zo komt het ook voor dat ik dingen in sta te pakken die naar Frankrijk gaan. Natuurlijk verkoop je die unieke dingen niet elke dag, maar ik kan het wél laten zien. Je kan mensen verrassen met iets waarvan ze eigenlijk niet hadden verwacht dat ze het gaaf zouden vinden. Ik ben een freak wat dat betreft.”



Meer over Rotterdam Drum Department ontdekken?

Rotterdam Drum Department


Gesloten10:00 - 18:00

1e Goudsewagenhof 4, Rotterdam

adv.