Fietsenmaker Danny: ‘Het is hier af en toe net een kapperszaak’

Door Britte Kramer 24 mei 2019

Sinds 2006 runt fietsenmaker Danny zijn eigen zaak: Kuijper tweewielers. “Kinderen die een jaar of zes waren toen ik hier kwam, die gaan nu werken. Heel leuk om die te zien opgroeien.” Vier jaar geleden kwam collega Mark hem versterken. Ze richten zich vooral op fietsverhuur en reparaties, maar: “Mensen komen niet alleen langs met een kapotte fiets, maar ook voor een praatje over de buurman. Het is hier af en toe net een buurtsuper of kapperszaak.”

Danny’s fietsenzaak zit op het hoekje tegenover De Toko (voorheen Toko Toorop), op de grens van Blijdorp en Bergpolder. Eerst zat hij in een pand aan de overkant. “Dat was zo deprimerend: ik zat alleen maar tegen die groene garagedeur aan te kijken. Toen dit vrij kwam was het snel besloten.” Hij is nog steeds blij met de plek: “Het is een soort dorp in de stad. Deze wijk is heel divers, je hebt hier van alle lagen mensen zitten. Vroeger waren het heel veel studenten, dus had ik ieder jaar nieuwe klanten. Eerst zie je dan zo’n meisje alleen, dan krijgt ze een vriendje, vervolgens een kindje. En ook al verhuizen ze naar een andere wijk, toch blijven de meesten terugkomen.”

Zwaaien naar het buurmeisje

Dat heeft ongetwijfeld met Danny’s service te maken. Hij ‘komt uit Kralingen vandaan’ maar woont inmiddels in Ridderkerk, waar hij z’n busje nog wél gratis kan parkeren en waar de huizenprijzen nog niet de pan uitgeschoten zijn. “Als vaste klanten uit een andere wijk bellen zeg ik: ‘Ik zit toch op de grote weg, dus ik pik je fiets wel even op. Breng ik ‘m vanavond weer terug.” Hij klopt op het raam. Een klein meisje begint enthousiast te zwaaien. “Hier, dit is er ook eentje: haar ouders zijn hier ook ooit gekomen als studentenstel. Dat is Ella, die blijft zwaaien hoor – haar opa moet haar zo echt meenemen.”

“Als je allemaal je eigen dingetje doet, verdien je allemaal een boterham”

Ieder z’n eigen boterham

Danny is sinds zijn zestiende fietsenmaker. “Mijn opa had een motoren- en bromfietsenwerkplaats, mijn ouders een bromfietswinkel. Daar zag ik allemaal niks in, dus ben ik in de fietsen gegaan. Vroeger was het nog verplicht om je vakbekwaamheid en een fietsenmakersdiploma te halen. Nu kan iedereen die een band kan plakken voor zichzelf beginnen.” Of hij daar last van heeft? “Nee hoor, als je allemaal je eigen dingetje doet verdien je allemaal een boterham. Je kan beter samenwerken dan elkaar tegen lopen werken. Als ik iets nodig heb haal ik het bij de fietsenmaker om de hoek en andersom. En ik heb jaren in de fietsenstalling op Centraal Station gewerkt, dus als iemand daar wat met z’n fiets heeft dan krijgen ze dat telefoonnummer mee.”

Altijd vrolijke mensen

Een van de belangrijkste inkomstenbronnen is de fietsverhuur, voor familie- en bedrijfsuitjes vooral. Danny: “We hebben hier 85 huurfietsen staan en nog eens 28 voor kinderen. Die brengen we ook op locatie. Bij Hotel New York bijvoorbeeld, en dan halen we ze ‘s avonds weer op bij het restaurantje waar die mensen gaan eten. Heel leuk. Ze zijn een dagje vrij, in een andere roes, dus je hebt altijd vrolijke mensen. En als je dan achteraf op Google die recensies leest motiveert dat om lekker door te gaan.”

“Met zo’n mooie zaak ‘moet’ je. Nu is het gewoon ‘doen wat ik leuk vind’.”

Liever een rommelshop dan een gelikte showroom

“Er is een groot tekort aan fietsenmakers die echt nog dingen repareren. Als wij een wiel met een slag erin krijgen dan hoeft er niet meteen een nieuw wiel op die fiets.” Dat is ook de reden dat de prijzen hier lager liggen. “Ik wil geen showroom. In een rommelshop werk ik het beste en hoef ik niet de hoofdprijs te rekenen. Zo’n mooie, grote winkel met zes man personeel, daar betaal je als klant voor. Ik hoef hier niet per se te presteren; het leukste is dat menselijke contact en het vrij zijn zeg maar. Als je zo’n mooie zaak bent ‘moet’ je. Nu is het gewoon ‘doen wat ik leuk vind’. Ik zeg altijd: ‘als ik het niet leuk meer vind stop ik er gewoon mee’ – al heb ik geen flauw benul wat ik dan zou gaan doen.”


Meer over Kuijper tweewielers ontdekken?

Kuijper tweewielers fietsenmakers

Nu open10:30 - 19:00

Abraham Kuyperlaan 114, Rotterdam

Bekijk meer:fietsenmakers

adv.