Weelde stopt na dit seizoen: ‘Er komt een woonwijk op ons terrein’
Aan alle mooie dingen komt een eind: Weelde stopt na dit seizoen in de huidige vorm. Het contract van de…
Rotterdamse horecaondernemer Kristian de Leeuw (40), bekend van Bar en Café Marseille, gaat met Coen Wooldrik (26) een nieuw avontuur aan. De mannen openen in mei Eurobrouwers: een microbrouwerij in de Schiedamse Glasfabriek. Verwacht lange tafels, Duitse en Oost-Europeaanse happen en een terras van 2.000 vierkante meter.
Tijdens een fietstocht door onze buurstad viel Kris zijn oog op de Glasfabriek. De ondernemer doet niets liever dan leegstaande panden nieuw leven inblazen. Dit leek hem de perfecte plek voor een microbrouwerij. Met een gigantisch terras in de zon.
“Ik had altijd de droom om in Spanje een bierbrouwerij te beginnen. Toen hoorde ik via mijn vader, die chef is bij Café Marseille, over Kris zijn plannen. Ik vond het meteen vet klinken, dus vroeg hem wat ik kon gaan doen.”
Kris: “Ik heb veel brouwers gesproken uit Rotterdam en Den Haag. Ook grotere brouwerijen om een samenwerking voor meerdere jaren aan te gaan. Ondanks dat Coen nog geen ervaring had, had ik toch het beste gevoel bij hem. We gaan dit met zijn tweetjes doen.”
Lees verder onder de foto >
Kris: “We verbouwen het oude magazijn van de Glasfabriek tot bierhal. Als je straks binnenkomt, heb je aan de rechterkant de bar en daarachter tanks waar je direct uit kunt tappen. De achterwand komt vol houten biervaten. De rest van de hal zetten we vol lange tafels, naar Midden- en Oost-Europees voorbeeld. Buiten komt het grootste terras van Zuid-Holland; maar liefst 2.000 vierkante meter. Met de hele dag zon. In de zomer kunnen we die makkelijk uitbreiden voor evenementen zoals een vintagemarkt.
Kris: “Er komt exclusief wildbier en betaalbaar tafelbier. De laatste is bijna pilsachtig en komt in een fles op tafel. De gerechten uit de keuken zijn ook geïnspireerd op Midden- en Oost-Europa. Denk aan tafelzuren als augurken, Duitse worsten en Kielbasa, de Poolse variant.”
Coen: “Ik ga komende periode experimenteren met het gist, de hop en de rijping voor ons wildbier. Bierbrouwen is net scheikunde.”
Lees verder onder de foto >
Kris: “Het klopt dat de Glasfabriek wordt gesloopt. Tot die tijd vullen wij de ruimtes. We mikken erop dat we hier zo’n vier jaar kunnen zitten, al zijn we ons bewust van de tijdelijkheid. De architect ontwerpt de brouwerij dan ook zo modulair mogelijk. Toch wil ik de komende jaren bewijzen dat dit concept hier hoort, met als doel tot in de eeuwigheid te kunnen bestaan. Als dat niet haalbaar is, dan op een andere plek in Schiedam.”
Aangeboden door Winkelcentrum Struytse Hoeck
In onze gids
Populaire rubrieken